Ugrás a fő tartalomra

Demszky Gábor és Tarlós István is megkapta budapesti díszpolgári címét

Budapest majd 150 éves történetének egyik legnehezebb éve van mögöttünk és csak remélhetjük, hogy a folytatás nem lesz ilyen nehéz - mondta Karácsony Gergely főpolgármester a 2020-as fővárosi kitüntető címek átadásán hétfőn.

Karácsony Gergely a koronavírus-járványra utalva azt mondta, a vírushelyzet óriási erőpróba volt mindenki számára, de a járvány megmutatta Budapest igazi arcát is. Ez a város mindig a forradalmak, a jövőkeresés városa volt, de a válsághelyzet megmutatta, hogy "tudunk nagyon fegyelmezettek, egymásra odafigyelőek lenni, úgy viselkedni, mint egy nagy család, egy erős közösség" - fogalmazott.

Ezt az erőt, amely ebben a közösségben van, sokan építik a munkájukkal, a kultúra követeiként, orvosként, a közösségért és a városért tenni akaró emberként - folytatta a főpolgármester. Budapest sokszínűsége ellenére egy együtt lélegző, együtt gondolkodó szolidáris közösség - hangoztatta.

A főpolgármester felidézte, hogy tavaly volt harmincéves az önkormányzatiság intézménye, és az önkormányzatiság, mint az emberekhez legközelebb álló politika, hozzá is tesz valamit a közösségekhez. "Ezek a helyi közösségek és az állam valahol itt, az önkormányzatokon keresztül találkoznak", és ezért fontos vívmánya volt a szabad világnak - mutatott rá.

Karácsony Gergely szerint Budapest elsősorban mégsem az, amivé a politikusok teszik, hanem amivé a sportolók, a művészek, az élet egyéb területén kiválót alkotó emberek teszik, egy szerethető várossá.

A főpolgármester megemlékezett a nemrég elhunyt Ráday Mihály Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőről, operatőrről. Karácsony Gergely azt mondta, Ráday Mihály életútjában benne volt mindaz, amit főpolgármesterként fontosnak érez. Mint mondta, Ráday Mihály tudta, hogy az a város, amely megfeledkezik az értékeiről, nem tud miből építkezni a jövőben - mondta.

Karácsony Gergely a díjazottakhoz szólva úgy fogalmazott: mindannyian nagy büszkeségei a városnak.

2020-ban díszpolgári címet kapott Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere, Kenedi János újságíró, Koncz Zsuzsa Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színésze, Tamás Gáspár Miklós filozófus, politikus, esszéíró és Tarlós István, Budapest volt főpolgármestere. Riz Levente, Budapest XVII. kerület Rákosmente néhai polgármestere és Térey János József Attila-díjas költő, író, drámaíró, műfordító posztumusz kapta meg a díjat. A díszpolgári címeken kívül átadták a Pro Urbe Budapest-díjat, a Budapestért-díjat, a Fővárosért Emlékzászló-díjat, a budapestiek esélyegyenlőségéért adható Zalabai Gábor-díjat, a dr. Barna Sándor-emlékérmet és a Főváros Szolgálatáért-díjat. A fővárosi kitüntető címeket Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes adta át.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nagy változások a 3-as metró vonalán

Mától a 3-as metró augusztus közepéig csak az északi szakaszon, vagyis Újpest-központ és Göncz Árpád városközpont között jár. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi közleményében azt írta: Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között akadálymentes, légkondicionált pótlóbuszokkal lehet utazni, amelyek rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban egy percnél is gyakrabban indulnak. Mivel a Dél-Pestig meghosszabbított útvonalon közlekedő metrópótló buszok megállnak a Nagyvárad téren is, az M30-as járat az említett időszakban nem közlekedik - tették hozzá. Szintén szombattól augusztus közepéig az 1-es földalatti Deák Ferenc téri átjáróját is felújítják, ezért a földalatti állomása csak az Erzsébet térről közelíthető meg. Az autósoknak érdemes tudni, hogy a pótlóbuszok gördülékeny közlekedése érdekében - az eddig kijelöltek mellett - az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út közötti szakaszon visszaállítják a korábbi autóbuszsávokat, ezért megváltozik a forgalmi rend - írták. A déli sz

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók