Ugrás a fő tartalomra

Demszky Gábor és Tarlós István is megkapta budapesti díszpolgári címét

Budapest majd 150 éves történetének egyik legnehezebb éve van mögöttünk és csak remélhetjük, hogy a folytatás nem lesz ilyen nehéz - mondta Karácsony Gergely főpolgármester a 2020-as fővárosi kitüntető címek átadásán hétfőn.

Karácsony Gergely a koronavírus-járványra utalva azt mondta, a vírushelyzet óriási erőpróba volt mindenki számára, de a járvány megmutatta Budapest igazi arcát is. Ez a város mindig a forradalmak, a jövőkeresés városa volt, de a válsághelyzet megmutatta, hogy "tudunk nagyon fegyelmezettek, egymásra odafigyelőek lenni, úgy viselkedni, mint egy nagy család, egy erős közösség" - fogalmazott.

Ezt az erőt, amely ebben a közösségben van, sokan építik a munkájukkal, a kultúra követeiként, orvosként, a közösségért és a városért tenni akaró emberként - folytatta a főpolgármester. Budapest sokszínűsége ellenére egy együtt lélegző, együtt gondolkodó szolidáris közösség - hangoztatta.

A főpolgármester felidézte, hogy tavaly volt harmincéves az önkormányzatiság intézménye, és az önkormányzatiság, mint az emberekhez legközelebb álló politika, hozzá is tesz valamit a közösségekhez. "Ezek a helyi közösségek és az állam valahol itt, az önkormányzatokon keresztül találkoznak", és ezért fontos vívmánya volt a szabad világnak - mutatott rá.

Karácsony Gergely szerint Budapest elsősorban mégsem az, amivé a politikusok teszik, hanem amivé a sportolók, a művészek, az élet egyéb területén kiválót alkotó emberek teszik, egy szerethető várossá.

A főpolgármester megemlékezett a nemrég elhunyt Ráday Mihály Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőről, operatőrről. Karácsony Gergely azt mondta, Ráday Mihály életútjában benne volt mindaz, amit főpolgármesterként fontosnak érez. Mint mondta, Ráday Mihály tudta, hogy az a város, amely megfeledkezik az értékeiről, nem tud miből építkezni a jövőben - mondta.

Karácsony Gergely a díjazottakhoz szólva úgy fogalmazott: mindannyian nagy büszkeségei a városnak.

2020-ban díszpolgári címet kapott Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere, Kenedi János újságíró, Koncz Zsuzsa Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színésze, Tamás Gáspár Miklós filozófus, politikus, esszéíró és Tarlós István, Budapest volt főpolgármestere. Riz Levente, Budapest XVII. kerület Rákosmente néhai polgármestere és Térey János József Attila-díjas költő, író, drámaíró, műfordító posztumusz kapta meg a díjat. A díszpolgári címeken kívül átadták a Pro Urbe Budapest-díjat, a Budapestért-díjat, a Fővárosért Emlékzászló-díjat, a budapestiek esélyegyenlőségéért adható Zalabai Gábor-díjat, a dr. Barna Sándor-emlékérmet és a Főváros Szolgálatáért-díjat. A fővárosi kitüntető címeket Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes adta át.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A gyalogátkelőhelyen ütött el két fiatalt egy személyautó Budapesten

Elütött két fiatalt egy személyautó a gyalogátkelőhelyen Budapesten, az Üllői út és az Ady Endre út kereszteződésénél szombaton - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyelete. Mindkét fiatalt kórházba szállították, az egyiket könnyebb, a másikat súlyosabb sérülésekkel - tudta meg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ha Magyarországra is átterjedne a háború, így zajlana a mozgósítás

50 éves korig hívnák be őket, de csak azután, ha a parlament kétharmados döntéssel megelőző védelmi helyzetet hirdetne - tudatta a hvg.hu. Ha Magyarországra is átterjed a háború, akkor mindazokat, akik még nem töltötték be az 50 éves életkort és kaptak sorkatonai kiképzést, behívhatják katonának – írta a Blikk, amely egy nyugállományú ezredes segítségével szedte össze, miként zajlana a mozgósítás egy ilyen helyzetben. először kétharmados döntéssel kellene a parlamentnek megelőző védelmi helyzetet hirdetni, utána kiküldenék a behívókat és elkezdődnének az alkalmassági vizsgálatok, először az önkéntes tartalékosokat mozgósítanák, utána azokat, akik már voltak katonák, aki nem kapott kiképzést, és még nincs 65 éves, azt polgári védelmi és honvédelmi munkára hívhatnák be. Magyarországon az általános hadkötelezettség 1868-tól 2004-ig élt, eleinte 21, 1939-től 18 éves kor felett hívták be a fiatalokat – írja a lap, amely arra is emlékeztet, hogy rendkívüli helyzetben a katonai szolgálat a 18

Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera Budapesten

A Bp-i Autósok Közössége egyik olvasójától kapta azt a felvételt, amit egy kamera rögzített a 3. kerületben, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében. A videón jól látszik, hogy a gyalogosokra vonatkozó lámpa piros jelzést mutat, a keresztező forgalom pedig zöld jelzést kap. A villamos is szabad utat kap, de a később elgázolt gyalogos még átmegy előtte. Amikor az úttestre ér, egy fehér autó elgázolja, melynek következtében több métert repül a szerencsétlenül járt “A helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú férfit súlyos sérülésekkel szállított kórházba.” – tudták meg. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: