Ugrás a fő tartalomra

Demszky Gábor és Tarlós István is megkapta budapesti díszpolgári címét

Budapest majd 150 éves történetének egyik legnehezebb éve van mögöttünk és csak remélhetjük, hogy a folytatás nem lesz ilyen nehéz - mondta Karácsony Gergely főpolgármester a 2020-as fővárosi kitüntető címek átadásán hétfőn.

Karácsony Gergely a koronavírus-járványra utalva azt mondta, a vírushelyzet óriási erőpróba volt mindenki számára, de a járvány megmutatta Budapest igazi arcát is. Ez a város mindig a forradalmak, a jövőkeresés városa volt, de a válsághelyzet megmutatta, hogy "tudunk nagyon fegyelmezettek, egymásra odafigyelőek lenni, úgy viselkedni, mint egy nagy család, egy erős közösség" - fogalmazott.

Ezt az erőt, amely ebben a közösségben van, sokan építik a munkájukkal, a kultúra követeiként, orvosként, a közösségért és a városért tenni akaró emberként - folytatta a főpolgármester. Budapest sokszínűsége ellenére egy együtt lélegző, együtt gondolkodó szolidáris közösség - hangoztatta.

A főpolgármester felidézte, hogy tavaly volt harmincéves az önkormányzatiság intézménye, és az önkormányzatiság, mint az emberekhez legközelebb álló politika, hozzá is tesz valamit a közösségekhez. "Ezek a helyi közösségek és az állam valahol itt, az önkormányzatokon keresztül találkoznak", és ezért fontos vívmánya volt a szabad világnak - mutatott rá.

Karácsony Gergely szerint Budapest elsősorban mégsem az, amivé a politikusok teszik, hanem amivé a sportolók, a művészek, az élet egyéb területén kiválót alkotó emberek teszik, egy szerethető várossá.

A főpolgármester megemlékezett a nemrég elhunyt Ráday Mihály Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőről, operatőrről. Karácsony Gergely azt mondta, Ráday Mihály életútjában benne volt mindaz, amit főpolgármesterként fontosnak érez. Mint mondta, Ráday Mihály tudta, hogy az a város, amely megfeledkezik az értékeiről, nem tud miből építkezni a jövőben - mondta.

Karácsony Gergely a díjazottakhoz szólva úgy fogalmazott: mindannyian nagy büszkeségei a városnak.

2020-ban díszpolgári címet kapott Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere, Kenedi János újságíró, Koncz Zsuzsa Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színésze, Tamás Gáspár Miklós filozófus, politikus, esszéíró és Tarlós István, Budapest volt főpolgármestere. Riz Levente, Budapest XVII. kerület Rákosmente néhai polgármestere és Térey János József Attila-díjas költő, író, drámaíró, műfordító posztumusz kapta meg a díjat. A díszpolgári címeken kívül átadták a Pro Urbe Budapest-díjat, a Budapestért-díjat, a Fővárosért Emlékzászló-díjat, a budapestiek esélyegyenlőségéért adható Zalabai Gábor-díjat, a dr. Barna Sándor-emlékérmet és a Főváros Szolgálatáért-díjat. A fővárosi kitüntető címeket Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes adta át.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Gyurcsány nem érti, mire gondoltak a választók, amikor Márki-Zay Péter mellett döntöttek az előválasztáson

A Demokratikus Koalíciónak nem volt megkülönböztetett felelőssége a választási vereségben, mondta el Gyurcsány Ferenc a Partizánnak adott élő interjújában. Gyurcsány azt mondta, őket a miniszterelnök-jelölt arra kérte, hogy ne csináljanak semmit, amit ő teljesített, és a kérést sem bánta - írta a 24.hu. Ahogy azt sem bánta, hogy nem állt ki Márki-Zay Péter mögé a választás éjszakáján. Szerinte történelmi tévedés volt, amit a választás előtt csináltak, és az, amit Márki-Zay Péter, akit Gyurcsány egyszer sem nevez a nevén, csak jelöltnek, kollégának, polgármester úrnak hívja, nagyon messze van attól, amiben ő hisz. "A kollega úr azt kérte, hogy ne legyek jelen. Akkor miért lennék pont akkor jelen, amikor történelmi vereséget szenvedett ő, nem mi, hanem ő." – mondta. Gyurcsány arról is beszélt, hogy ő nem érti, mire gondoltak a választók, amikor Márki-Zay Péter mellett döntöttek az előválasztáson. A DK elnöke szerint alapvetően inkább ártott az előválasztás, mert ez vezetett el