Ugrás a fő tartalomra

A Szent István-bazilikában mutatják be a lovári misét

A Szent István-bazilikában tartják a világ első lovári nyelvű miséjének ősbemutatóját szerda este fél nyolckor.

A Le Devleske (Istennek) című, a szentmise állandó, a hívek által énekelt részeit tartalmazó zenemű létrejöttét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek felkérésére Lakatos György hegedűművész koordinálta, a zeneszerző Oláh Patrik Gergő.

A zeneművet a Belvárosi Ferences Kántorátus, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kamarazenekara, a Grazioso, Farkas Rózsa, Liszt Ferenc- és Artisjus-díjas cimbalomművész, Szőke Nikoletta és Takács Nikolasz énekesek adják elő, vezényel Alpaslan Ertüngealp.

Az esti koncert ingyenesen, regisztráció nélkül meghallgatható.

A Szent István-bazilikában koncert formájában elhangzó zeneművet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, szeptember 9-én a Hungexpón szentmisén, liturgikus keretek között is hallhatják a hívek.

A zenemű születéséről Lakatos György az MTI-nek elmondta: Erdő Péter 2018 karácsonyán kérte fel a lovári nyelvű mise elkészítésére. A bíboros kérése az volt, hogy a zenemű legyen nagyon igényes, és jelenjen meg benne a roma, illetve a magyar zenei kultúra.

Lakatos György hozzátette: munkája során fontosnak tartotta, hogy a zenemű megfeleljen az egyházi elvárásoknak és méltó legyen a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rangjához.

Elmondta: a négy tételben (Kyrie, Gloria, Sanctus és Agnus Dei)  megjelennek kávéházi cigány zenei és magyar népzenei motívumok.

A mise művészeti koordinátora kitért arra is: szeretnék, ha a lovári  mise később felkerülne a templomi kórusok repertoárjára, és egy-egy alkalommal orgonakísérettel is elhangzana, nem csak roma közösségekben. "Hiszen a zene nem ismer nyelvi vagy származási határokat, a lovári mise mindenkié" - fogalmazott Lakatos György.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera Budapesten

A Bp-i Autósok Közössége egyik olvasójától kapta azt a felvételt, amit egy kamera rögzített a 3. kerületben, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében. A videón jól látszik, hogy a gyalogosokra vonatkozó lámpa piros jelzést mutat, a keresztező forgalom pedig zöld jelzést kap. A villamos is szabad utat kap, de a később elgázolt gyalogos még átmegy előtte. Amikor az úttestre ér, egy fehér autó elgázolja, melynek következtében több métert repül a szerencsétlenül járt “A helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú férfit súlyos sérülésekkel szállított kórházba.” – tudták meg. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

"Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol" - Szolidaritási tüntetést tartottak a szabad Ukrajnáért Budapesten

Legyen végre vége! címmel a szabad és független Ukrajnáért, a magyar kormány "hintapolitikája" ellen tartottak civil szolidaritási tüntetést szombaton Budapesten. Az Egymillióan a szabad Ukrajnáért civil szervezet által meghirdetett demonstrációt az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabad sajtó útján tartották meg, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felhívására - írta az MTI. Juhász Péter, a demonstráció egyik főszervezője hangsúlyozta: miközben a civilek szolidárisak a menekülőkkel és mindent megtettek értük, Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány semmit nem tett. Vagyis a civilek Magyarország szíve, "Orbán viszont nem Magyarország szíve, hanem Magyarország enyves keze és ez az enyves kéz már véres is" - fogalmazott a szónok. Hozzátette: "ezt nem hagyhatjuk, mert a világ azt fogja hinni, hogy mi is ugyanolyanok vagyunk, mint Orbán Viktor". Juhász Péter kevesellte és szégyennek nevezte a tüntetésen résztvevők számát. "Nagyon köszönöm, hogy pr

Kipusztult az összes hal a Városligeti-tóban

Mérgezés történt a városligeti tóban, amely - mivel néhány nappal ezelőtt ide telepítették át a margitszigeti japánkert halait is - két tó halállományát pusztította ki szerdán. Egyelőre nem tudni, pontosan hogyan és milyen méreg került a vízbe - írta az Euronews. A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott, és a kertészeknek az egyik legnagyobb kihívás a halak megmentése volt. Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba. Szerdán azonban ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat - írták. Hozzátették, hogy néhány teknős túlélte a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak - írta az MTI. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: