Ugrás a fő tartalomra

Átépítik az Örs vezér terét: összekötik az 2-es metrót és a HÉV-et

Rendkívüli ülésen döntötte el a képviselő-testület, hogy megállapodást ír alá az Örs vezér tere közlekedésének és átépítésének előkészítéséről - írja a Zugló.hu.

A meghozott döntések értelmében emellett a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) Hermina úti rendelőjében érsebészeti szakrendelés nyílik, a Csertő utcánál térfigyelő kamerát helyeznek üzembe, a Mesevonat Bölcsőde pedig indulhat az ingatlanfejlesztési nívódíj pályázaton - tudatja a Portfolio.

A testület Sokacz Anikó (MSZP) és Hevér László György (MSZP) képviselők módosító indítványával jóváhagyta, hogy az önkormányzat együttműködési megállapodást kössön a Budapest Fejlesztési Központtal (BFK), illetve a fővárosi, a X. és XVI. kerületi önkormányzattal a 2-es metró, valamint a gödöllői és a csömöri HÉV összekötésének és a HÉV-vonalak budapesti szakaszának korszerűsítését előkészítő projekt megvalósítására. A módosító javaslatok arra irányultak, hogy az új pályatest menti ingatlanoknál végezzenek statisztikai vizsgálatot, illetve hogy kerüljön be a tervezetbe az Ond vezér sétány önkormányzattal közös tájépítészeti rendbetétele is.

A Fővárosi Önkormányzat 2020 februárjában pénzügyi okok miatt állította le a beruházás előkészítő tervezését. Ezt követően a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa kezdeményezésére a kormány átvette a projektet és megbízására a BFK újraindította a programot. A kabinet a kiviteli tervek elkészítésére 4,6 milliárd forintot biztosított.

Az előterjesztést szóban kiegészítő Kangyerka Ádám, a BFK HÉV-projekt igazgatója kiemelte, olyan műszaki tartalmat alakítottak ki, amely valamennyi önkormányzatnak megfelel.

A projektigazgató arról is beszélt, hogy a tervek szerint a XIV. kerületben több jelentős beruházás is megvalósul. Ilyen lesz a Sugár és az Árkád között, a Kerepesi út felett megépülő új állomás, az Örs vezér tere és a Körvasút közötti, magasvezetésű, zajszigetelt pályaszakasz, amellyel megszűnik a Szentmihályi útnál a HÉV és közút kereszteződése. Emellett Törökőrön új földalatti megálló és vasúti átszállóhely létesül a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal és a 2-es metró találkozásánál.

Kangyerka Ádám azt is elmondta, hogy az Örs vezér tere jelentősen átalakul, a közlekedés átszervezésének köszönhetően a zuglói oldalon megszűnik a jelenlegi buszpályaudvar, helyén zöld felület és egy troliforduló lesz. Az Örs vezér terére érkező buszokat a kőbányai oldalon kialakított pályaudvar fogadja majd.

A projektigazgató arról is tájékoztatta a testületet, hogy a tervek szerint a beruházás miatt érdeksérelmet szenvedett ingatlantulajdonosokat kártalanítják, illetve megvásárolják a vagyontárgyukat.

Horváth Csaba polgármester (MSZP) hozzászólásában kiemelte: a megállapodást elfogadásra javasolja, mert mindaz szerepel benne, amit elvárásként megfogalmaztak, az esztétikus kialakítás, a zajvédelem, a zuglói pályaszakasz átjárhatósága és hogy a vasúti üzem helyén park létesüljön.

Victora Zsolt (MKKP) kérdésére Kangyerka Ádám elmondta: az engedélyezési terv várhatóan jövőre, a kivitelezési 2023-ra készül el. A kivitelezés több éves folyamat lesz, aminek még nincs meg a pénzügyi fedezete.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók

Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain

A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett. A vállalat az MTI kérdésére közölte:  a limitet aszerint határozták meg, hogy mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő. Felhívták a figyelmet arra is, ha a fogyasztó magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóba tankol, úgy hatósági árat fizet, amennyiben benzinkannába, akkor piaci árat kell fizetnie. A Mol ezért arra kéri a vásárlókat, ha gépjárművük benzintankja mellett külső kannába is tankolnak, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a tankolás vételárának rendezése után tegyék meg. Ha a gépjármű üzemanyagtartályába, illetve a kannába történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében történik, úgy a tankolás teljes mennyiségére a töltőállomáson feltüntetett piaci árat kell fizetni. KÖVESSEN MINKET A FACEB

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: