Ugrás a fő tartalomra

Átépítik az Örs vezér terét: összekötik az 2-es metrót és a HÉV-et

Rendkívüli ülésen döntötte el a képviselő-testület, hogy megállapodást ír alá az Örs vezér tere közlekedésének és átépítésének előkészítéséről - írja a Zugló.hu.

A meghozott döntések értelmében emellett a Zuglói Egészségügyi Szolgálat (ZESZ) Hermina úti rendelőjében érsebészeti szakrendelés nyílik, a Csertő utcánál térfigyelő kamerát helyeznek üzembe, a Mesevonat Bölcsőde pedig indulhat az ingatlanfejlesztési nívódíj pályázaton - tudatja a Portfolio.

A testület Sokacz Anikó (MSZP) és Hevér László György (MSZP) képviselők módosító indítványával jóváhagyta, hogy az önkormányzat együttműködési megállapodást kössön a Budapest Fejlesztési Központtal (BFK), illetve a fővárosi, a X. és XVI. kerületi önkormányzattal a 2-es metró, valamint a gödöllői és a csömöri HÉV összekötésének és a HÉV-vonalak budapesti szakaszának korszerűsítését előkészítő projekt megvalósítására. A módosító javaslatok arra irányultak, hogy az új pályatest menti ingatlanoknál végezzenek statisztikai vizsgálatot, illetve hogy kerüljön be a tervezetbe az Ond vezér sétány önkormányzattal közös tájépítészeti rendbetétele is.

A Fővárosi Önkormányzat 2020 februárjában pénzügyi okok miatt állította le a beruházás előkészítő tervezését. Ezt követően a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa kezdeményezésére a kormány átvette a projektet és megbízására a BFK újraindította a programot. A kabinet a kiviteli tervek elkészítésére 4,6 milliárd forintot biztosított.

Az előterjesztést szóban kiegészítő Kangyerka Ádám, a BFK HÉV-projekt igazgatója kiemelte, olyan műszaki tartalmat alakítottak ki, amely valamennyi önkormányzatnak megfelel.

A projektigazgató arról is beszélt, hogy a tervek szerint a XIV. kerületben több jelentős beruházás is megvalósul. Ilyen lesz a Sugár és az Árkád között, a Kerepesi út felett megépülő új állomás, az Örs vezér tere és a Körvasút közötti, magasvezetésű, zajszigetelt pályaszakasz, amellyel megszűnik a Szentmihályi útnál a HÉV és közút kereszteződése. Emellett Törökőrön új földalatti megálló és vasúti átszállóhely létesül a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal és a 2-es metró találkozásánál.

Kangyerka Ádám azt is elmondta, hogy az Örs vezér tere jelentősen átalakul, a közlekedés átszervezésének köszönhetően a zuglói oldalon megszűnik a jelenlegi buszpályaudvar, helyén zöld felület és egy troliforduló lesz. Az Örs vezér terére érkező buszokat a kőbányai oldalon kialakított pályaudvar fogadja majd.

A projektigazgató arról is tájékoztatta a testületet, hogy a tervek szerint a beruházás miatt érdeksérelmet szenvedett ingatlantulajdonosokat kártalanítják, illetve megvásárolják a vagyontárgyukat.

Horváth Csaba polgármester (MSZP) hozzászólásában kiemelte: a megállapodást elfogadásra javasolja, mert mindaz szerepel benne, amit elvárásként megfogalmaztak, az esztétikus kialakítás, a zajvédelem, a zuglói pályaszakasz átjárhatósága és hogy a vasúti üzem helyén park létesüljön.

Victora Zsolt (MKKP) kérdésére Kangyerka Ádám elmondta: az engedélyezési terv várhatóan jövőre, a kivitelezési 2023-ra készül el. A kivitelezés több éves folyamat lesz, aminek még nincs meg a pénzügyi fedezete.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera Budapesten

A Bp-i Autósok Közössége egyik olvasójától kapta azt a felvételt, amit egy kamera rögzített a 3. kerületben, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében. A videón jól látszik, hogy a gyalogosokra vonatkozó lámpa piros jelzést mutat, a keresztező forgalom pedig zöld jelzést kap. A villamos is szabad utat kap, de a később elgázolt gyalogos még átmegy előtte. Amikor az úttestre ér, egy fehér autó elgázolja, melynek következtében több métert repül a szerencsétlenül járt “A helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú férfit súlyos sérülésekkel szállított kórházba.” – tudták meg. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

"Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol" - Szolidaritási tüntetést tartottak a szabad Ukrajnáért Budapesten

Legyen végre vége! címmel a szabad és független Ukrajnáért, a magyar kormány "hintapolitikája" ellen tartottak civil szolidaritási tüntetést szombaton Budapesten. Az Egymillióan a szabad Ukrajnáért civil szervezet által meghirdetett demonstrációt az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabad sajtó útján tartották meg, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felhívására - írta az MTI. Juhász Péter, a demonstráció egyik főszervezője hangsúlyozta: miközben a civilek szolidárisak a menekülőkkel és mindent megtettek értük, Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány semmit nem tett. Vagyis a civilek Magyarország szíve, "Orbán viszont nem Magyarország szíve, hanem Magyarország enyves keze és ez az enyves kéz már véres is" - fogalmazott a szónok. Hozzátette: "ezt nem hagyhatjuk, mert a világ azt fogja hinni, hogy mi is ugyanolyanok vagyunk, mint Orbán Viktor". Juhász Péter kevesellte és szégyennek nevezte a tüntetésen résztvevők számát. "Nagyon köszönöm, hogy pr

Kipusztult az összes hal a Városligeti-tóban

Mérgezés történt a városligeti tóban, amely - mivel néhány nappal ezelőtt ide telepítették át a margitszigeti japánkert halait is - két tó halállományát pusztította ki szerdán. Egyelőre nem tudni, pontosan hogyan és milyen méreg került a vízbe - írta az Euronews. A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott, és a kertészeknek az egyik legnagyobb kihívás a halak megmentése volt. Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba. Szerdán azonban ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat - írták. Hozzátették, hogy néhány teknős túlélte a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak - írta az MTI. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: