Ugrás a fő tartalomra

Budapest egyik legrégebbi étterme vált a koronavírus áldozatává

Budapest egyik legrégebbi étterme vált a koronavírus áldozatává, miután a lezárások és az elmaradó külföldi turisták miatt fizetésképtelen lett a pesti Belvárosban működő Kárpátia - adta hírül a HVG. A vendégeket magyaros ételekkel és cigányzenével is váró étterem cégének elindult a felszámolási eljárása.

A budapesti étterem 1877-ben nyílt meg a Ferenciek bazárjában, majd 1925-ben a híres vendéglátó dinasztia, a Spolarich család vette meg és alakíttatta ki a ma is látható, magyar gótikát és a török elleni harcokat idéző belső terét. 1934-en Károlyi László vette bérbe az éttermet és adta neki a ma is használatos Kárpátia nevet - olvasható az étterem honlapján. A privatizáció után, 1997 októberében a Forum szállodát vezető, majd külföldön dolgozó Niklai Ákos vette meg az éttermet.

Niklai Ákos hosszú éveken át a szállodaszövetség elnöke is volt, egészen mostanáig ő vitte a Kárpátiát - írta meg a Napi.hu a HVG-re hivatkozva. Az étterem jelenleg zárva tart, ahogy az üzemeltető cég beszámolójában a tulajdonosok fogalmaznak: a bevételek tervezhetetlenek, az újranyitás ellehetetlenült.

A Kárpátia Étterem Vendéglátóipari és Kereskedelmi Kft.-nek tavaly novemberben indult el a felszámolása, a cég tulajdonosa fele-fele arányban Niklai Ákos és a három magánszemély tulajdonában lévő Eastinvest Kft. Az étteremüzemeltető cégnek 2017-ben és 2018-ban még 300 millió forint feletti nettó árbevétele volt, 2019-ben 290 millió forint, majd a járvány első évében 36 millió forint - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A vesztesége 2019-ben 19 millió, tavaly már 63 millió forint volt novemberig, amikor is elindult a felszámolása. A kötelezettségállománya 53 millió forintot tett ki, ami mind rövid lejáratú kötelezettség - ebből szállítói tartozás 16,5 millió, banki 5,9 millió, NAV-os 9,4 millió forint volt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy meghibásodott, klíma nélküli vonatban rekedtek az utasok a Keleti pályaudvaron

Azonnali belső vizsgálatot indított a MÁV, mert utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban csütörtök este a Keleti pályaudvaron. Az utasok a nagy hőség miatt ablakot törtek ki. A MÁV pénteken közölte: a Zürichbe és Münchenbe közlekedő Wiener Walzer - Kálmán Imre nemzetközi vonaton műszaki hiba és a rendkívüli hőség miatt meghibásodott az energiaellátó berendezés, ezért nem volt áram az egyik kocsiban. A személykocsi helyett az utasok komfortja és biztonsága érdekében a MÁV-START egy tartalék kocsit állított volna be. A kocsik rendezéséhez, a meghibásodott kocsi kihúzásához szükséges tolatási műveletet viszont úgy kezdték meg, hogy utasok maradtak a kocsiban. A klíma hiánya miatt a tárolóvágányon álló kocsiban felmelegedett a levegő, ezért az utasok a személykocsi ablakát betörték, vésznyitóval az ajtókat kinyitották. A kitört ablak miatt rendőrségi helyszínelésre volt szükség, és a vonat csak hajnalban tudott elindulni. Az eset részletes kivizsgálása azonnal megkezdődött

Baleset történt a Ferihegyi reptérre vezető úton

Lezárták az érintett útszakaszt a karambol miatt. Egy kisbusz és egy személyautó ütközött össze a XVIII. kerületben, a Ferihegyi reptérre vezető úton, a Csaba utca közelében. A fővárosi hivatásos tűzoltók a társhatóságokat kérték a helyszínre, ahol lezárták az érintett útszakaszt a baleset miatt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Változik a 4-es és a 6-os villamos közlekedése a következő két hétvégén

Karbantartás miatt változik a 4-es és a 6-os villamos közlekedése a következő két hétvégén - közölte a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-vel. A közlemény szerint pénteken 17.30-tól hétfő hajnalig és július 9-10-én, szombat-vasárnap a 4-es és a 6-os villamos két szakaszon jár: a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között, valamint 4-6-os jelzéssel a Széll Kálmán tér és az Oktogon között. A Boráros tér és a Nyugati pályaudvar között a 4-6-os pótlóbusszal lehet utazni, amelyre a Mester utca/Ferenc körút megállónál és a Nyugati pályaudvarnál lehet átszállni. Éjszakánként a 6-os villamos teljes vonalán pótlóbusz jár majd. A villamosok közlekedése a vágányok Blaha Lujza téri karbantartása miatt változik - írták. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: