Ugrás a fő tartalomra

Döntött a Fővárosi Közgyűlés: Budapest nem kíván az atlétikai vb házigazdája lenni

Budapest nem kíván a 2023. évi atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni az eredetileg a Diákvárosnak szánt területnek a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére, a kínai elitegyetem campusa fejlesztéséhez való átadása esetén - Karácsony Gergely előterjesztésére ezt a határozatot fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a mai rendkívüli ülésén, 18-13 arányban. A határozatban felkérik a főpolgármestert, hogy "haladéktalanul tájékoztassa a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget Budapest ezen döntéséről".

A főváros határozata azt is kimondja: a kormányzat megszegte az ígéretét azzal, hogy a Diákvárosnak szánt területeket - a magyar egyetemisták olcsó lakhatását biztosító kollégiumi fejlesztés megvalósítása helyett - "egy kínai elitegyetemet fenntartó alapítvány számára kíván ingyenesen átadni", emellett a területen tervezett beruházások átláthatóságát sem biztosított.

Karácsony Gergely a múlt héten, csütörtök reggel jelentette be egy Facebook videóban, hogy az atlétikai vb vétóját javasolja a Közgyűlésnek, mert “ha nincs Diákváros, akkor atkétikai vb sem legyen”. “Gaztettnek” nevezte, hogy a kormány nem tartja be a fővárossal kötött megállapodást. Előtte, szerda éjszaka a DK már benyújtott egy vétós javaslatot, erről egyeztetés nem volt, de tájékoztatták róla a főpolgármestert. Karácsony Gergely elvitte a show-t, erre viszont Gyurcsány Ferenc azt posztolta: bár az övék volt az első javaslat, a politikában nincs “szerzői jog”. Gy. Németh Erzsébet az ATV Startban azt mondta, hogy át fog menni a határozat. A DK képviselői - mint legnagyobb fővárosi képviselői csoport - meg fogják szavazni a vétót, és vélhetően Karácsony Gergely is így tesz majd - mondta. Más frakciók nevében nem kívánt nyilatkozni. Karácsony Gergely a ki előzött meg kit kérdés kapcsán “cicaharcról” beszélt.

Viszont Baranyi Krisztina a Telexnek azt mondta, lehet idő előtti ellőni az atlétikai világbajnokság vétóját, Pikó András józsefvárosi polgármester pedig a több mint 1 milliárdos egészségügyi fejlesztési forrás miatt "aggódott".

Karácsony Gergely csütörtök reggeli bejelentését a világbajnokság megvétózásáról a Miniszterelnökség részéről komolytalannak nevezték és figyelemelterelésnek a fővárosi közlekedési káoszról. Gulyás Gergely miniszter Tihanyban a Tranziton múlt pénteken azt mondta: örülne az atlétikai vb-nek, “és egyébként lesz is”. Az atv.hu-nak nyilatkozó kormányzati források pedig Karácsony “kapálózását” latják benne az ellenzéki miniszterelnök-jelölti versenyben és “értelmezhetetlennek” tartják a hirtelen tett vétós bejelentést a Diákváros szempontjából is, mivel törvény szól a Diákváros megvalósításáról. Másrészt, cáfolva az ezzel ellentétes információkat, azt mondták: a kormány nem állt el a Fudantól, “minden a törvény szerint zajlik”. Azóta azt is bejelentették, hogy már beadták a cégbíróságra a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét, és a kuratórium tagjait is megnevezték, Palkovics László miniszter, a projektért felelős kormánybiztos lesz az elnöke.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók

Nagy változások a 3-as metró vonalán

Mától a 3-as metró augusztus közepéig csak az északi szakaszon, vagyis Újpest-központ és Göncz Árpád városközpont között jár. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi közleményében azt írta: Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között akadálymentes, légkondicionált pótlóbuszokkal lehet utazni, amelyek rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban egy percnél is gyakrabban indulnak. Mivel a Dél-Pestig meghosszabbított útvonalon közlekedő metrópótló buszok megállnak a Nagyvárad téren is, az M30-as járat az említett időszakban nem közlekedik - tették hozzá. Szintén szombattól augusztus közepéig az 1-es földalatti Deák Ferenc téri átjáróját is felújítják, ezért a földalatti állomása csak az Erzsébet térről közelíthető meg. Az autósoknak érdemes tudni, hogy a pótlóbuszok gördülékeny közlekedése érdekében - az eddig kijelöltek mellett - az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út közötti szakaszon visszaállítják a korábbi autóbuszsávokat, ezért megváltozik a forgalmi rend - írták. A déli sz