Ugrás a fő tartalomra

Döntött a Fővárosi Közgyűlés: Budapest nem kíván az atlétikai vb házigazdája lenni

Budapest nem kíván a 2023. évi atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni az eredetileg a Diákvárosnak szánt területnek a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére, a kínai elitegyetem campusa fejlesztéséhez való átadása esetén - Karácsony Gergely előterjesztésére ezt a határozatot fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a mai rendkívüli ülésén, 18-13 arányban. A határozatban felkérik a főpolgármestert, hogy "haladéktalanul tájékoztassa a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget Budapest ezen döntéséről".

A főváros határozata azt is kimondja: a kormányzat megszegte az ígéretét azzal, hogy a Diákvárosnak szánt területeket - a magyar egyetemisták olcsó lakhatását biztosító kollégiumi fejlesztés megvalósítása helyett - "egy kínai elitegyetemet fenntartó alapítvány számára kíván ingyenesen átadni", emellett a területen tervezett beruházások átláthatóságát sem biztosított.

Karácsony Gergely a múlt héten, csütörtök reggel jelentette be egy Facebook videóban, hogy az atlétikai vb vétóját javasolja a Közgyűlésnek, mert “ha nincs Diákváros, akkor atkétikai vb sem legyen”. “Gaztettnek” nevezte, hogy a kormány nem tartja be a fővárossal kötött megállapodást. Előtte, szerda éjszaka a DK már benyújtott egy vétós javaslatot, erről egyeztetés nem volt, de tájékoztatták róla a főpolgármestert. Karácsony Gergely elvitte a show-t, erre viszont Gyurcsány Ferenc azt posztolta: bár az övék volt az első javaslat, a politikában nincs “szerzői jog”. Gy. Németh Erzsébet az ATV Startban azt mondta, hogy át fog menni a határozat. A DK képviselői - mint legnagyobb fővárosi képviselői csoport - meg fogják szavazni a vétót, és vélhetően Karácsony Gergely is így tesz majd - mondta. Más frakciók nevében nem kívánt nyilatkozni. Karácsony Gergely a ki előzött meg kit kérdés kapcsán “cicaharcról” beszélt.

Viszont Baranyi Krisztina a Telexnek azt mondta, lehet idő előtti ellőni az atlétikai világbajnokság vétóját, Pikó András józsefvárosi polgármester pedig a több mint 1 milliárdos egészségügyi fejlesztési forrás miatt "aggódott".

Karácsony Gergely csütörtök reggeli bejelentését a világbajnokság megvétózásáról a Miniszterelnökség részéről komolytalannak nevezték és figyelemelterelésnek a fővárosi közlekedési káoszról. Gulyás Gergely miniszter Tihanyban a Tranziton múlt pénteken azt mondta: örülne az atlétikai vb-nek, “és egyébként lesz is”. Az atv.hu-nak nyilatkozó kormányzati források pedig Karácsony “kapálózását” latják benne az ellenzéki miniszterelnök-jelölti versenyben és “értelmezhetetlennek” tartják a hirtelen tett vétós bejelentést a Diákváros szempontjából is, mivel törvény szól a Diákváros megvalósításáról. Másrészt, cáfolva az ezzel ellentétes információkat, azt mondták: a kormány nem állt el a Fudantól, “minden a törvény szerint zajlik”. Azóta azt is bejelentették, hogy már beadták a cégbíróságra a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét, és a kuratórium tagjait is megnevezték, Palkovics László miniszter, a projektért felelős kormánybiztos lesz az elnöke.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: