Ugrás a fő tartalomra

Döntött a Fővárosi Közgyűlés: Budapest nem kíván az atlétikai vb házigazdája lenni

Budapest nem kíván a 2023. évi atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni az eredetileg a Diákvárosnak szánt területnek a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére, a kínai elitegyetem campusa fejlesztéséhez való átadása esetén - Karácsony Gergely előterjesztésére ezt a határozatot fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a mai rendkívüli ülésén, 18-13 arányban. A határozatban felkérik a főpolgármestert, hogy "haladéktalanul tájékoztassa a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget Budapest ezen döntéséről".

A főváros határozata azt is kimondja: a kormányzat megszegte az ígéretét azzal, hogy a Diákvárosnak szánt területeket - a magyar egyetemisták olcsó lakhatását biztosító kollégiumi fejlesztés megvalósítása helyett - "egy kínai elitegyetemet fenntartó alapítvány számára kíván ingyenesen átadni", emellett a területen tervezett beruházások átláthatóságát sem biztosított.

Karácsony Gergely a múlt héten, csütörtök reggel jelentette be egy Facebook videóban, hogy az atlétikai vb vétóját javasolja a Közgyűlésnek, mert “ha nincs Diákváros, akkor atkétikai vb sem legyen”. “Gaztettnek” nevezte, hogy a kormány nem tartja be a fővárossal kötött megállapodást. Előtte, szerda éjszaka a DK már benyújtott egy vétós javaslatot, erről egyeztetés nem volt, de tájékoztatták róla a főpolgármestert. Karácsony Gergely elvitte a show-t, erre viszont Gyurcsány Ferenc azt posztolta: bár az övék volt az első javaslat, a politikában nincs “szerzői jog”. Gy. Németh Erzsébet az ATV Startban azt mondta, hogy át fog menni a határozat. A DK képviselői - mint legnagyobb fővárosi képviselői csoport - meg fogják szavazni a vétót, és vélhetően Karácsony Gergely is így tesz majd - mondta. Más frakciók nevében nem kívánt nyilatkozni. Karácsony Gergely a ki előzött meg kit kérdés kapcsán “cicaharcról” beszélt.

Viszont Baranyi Krisztina a Telexnek azt mondta, lehet idő előtti ellőni az atlétikai világbajnokság vétóját, Pikó András józsefvárosi polgármester pedig a több mint 1 milliárdos egészségügyi fejlesztési forrás miatt "aggódott".

Karácsony Gergely csütörtök reggeli bejelentését a világbajnokság megvétózásáról a Miniszterelnökség részéről komolytalannak nevezték és figyelemelterelésnek a fővárosi közlekedési káoszról. Gulyás Gergely miniszter Tihanyban a Tranziton múlt pénteken azt mondta: örülne az atlétikai vb-nek, “és egyébként lesz is”. Az atv.hu-nak nyilatkozó kormányzati források pedig Karácsony “kapálózását” latják benne az ellenzéki miniszterelnök-jelölti versenyben és “értelmezhetetlennek” tartják a hirtelen tett vétós bejelentést a Diákváros szempontjából is, mivel törvény szól a Diákváros megvalósításáról. Másrészt, cáfolva az ezzel ellentétes információkat, azt mondták: a kormány nem állt el a Fudantól, “minden a törvény szerint zajlik”. Azóta azt is bejelentették, hogy már beadták a cégbíróságra a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét, és a kuratórium tagjait is megnevezték, Palkovics László miniszter, a projektért felelős kormánybiztos lesz az elnöke.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A gyalogátkelőhelyen ütött el két fiatalt egy személyautó Budapesten

Elütött két fiatalt egy személyautó a gyalogátkelőhelyen Budapesten, az Üllői út és az Ady Endre út kereszteződésénél szombaton - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyelete. Mindkét fiatalt kórházba szállították, az egyiket könnyebb, a másikat súlyosabb sérülésekkel - tudta meg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ha Magyarországra is átterjedne a háború, így zajlana a mozgósítás

50 éves korig hívnák be őket, de csak azután, ha a parlament kétharmados döntéssel megelőző védelmi helyzetet hirdetne - tudatta a hvg.hu. Ha Magyarországra is átterjed a háború, akkor mindazokat, akik még nem töltötték be az 50 éves életkort és kaptak sorkatonai kiképzést, behívhatják katonának – írta a Blikk, amely egy nyugállományú ezredes segítségével szedte össze, miként zajlana a mozgósítás egy ilyen helyzetben. először kétharmados döntéssel kellene a parlamentnek megelőző védelmi helyzetet hirdetni, utána kiküldenék a behívókat és elkezdődnének az alkalmassági vizsgálatok, először az önkéntes tartalékosokat mozgósítanák, utána azokat, akik már voltak katonák, aki nem kapott kiképzést, és még nincs 65 éves, azt polgári védelmi és honvédelmi munkára hívhatnák be. Magyarországon az általános hadkötelezettség 1868-tól 2004-ig élt, eleinte 21, 1939-től 18 éves kor felett hívták be a fiatalokat – írja a lap, amely arra is emlékeztet, hogy rendkívüli helyzetben a katonai szolgálat a 18

Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera Budapesten

A Bp-i Autósok Közössége egyik olvasójától kapta azt a felvételt, amit egy kamera rögzített a 3. kerületben, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében. A videón jól látszik, hogy a gyalogosokra vonatkozó lámpa piros jelzést mutat, a keresztező forgalom pedig zöld jelzést kap. A villamos is szabad utat kap, de a később elgázolt gyalogos még átmegy előtte. Amikor az úttestre ér, egy fehér autó elgázolja, melynek következtében több métert repül a szerencsétlenül járt “A helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú férfit súlyos sérülésekkel szállított kórházba.” – tudták meg. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: