Ugrás a fő tartalomra

Elektromos rollerek: közeleg a hatósági szabályozás

Szeptemberben megkezdik az egyeztetést az elektromos rollerek kapcsán – erről Révész Máriusz kormánybiztos nyilatkozott az atv.hu-nak.

A vasárnapi roller-felvonulás apropóján nyilatkozott Révész Máriusz az ATV-nek arról, hogy szeptemberben megkezdhetik az egyeztetést az e-rollerek szabályozásáról.

A híradónak nyilatkozó vezetéstechnikai szakértő, Kövess Szilárd azt mondta, a KRESZ szerint a roller nem minősül járműnek. Ráadásul nincs rá vonatkozó szabályozás sem, ami bizonytalan jogi helyzetet teremt, gyakorlatilag bárki vezetheti bárhol.

Borbély Zoltán közlekedési szakjogász szerint egyáltalán nem mindegy rollerrel, vagy e-rollerrel közlekedünk. „Az elektromos roller, jogilag nem minősül járműnek, az ORFK-nak azonban van egy utasítása, amely szerint bizonyos teljesítmény fölött, illetve mások szerint bizonyos sebesség fölött már bukósisak, és forgalmi engedély köteles, ennek azonban különösebb jogszabályi háttere nincsen, hiszen a KRESZ a rollert nem tekinti járműnek” – magyarázta a szakértő a híradónak.

A riport kitér arra is, hogy Révész Máriusz kormánybiztos az e-rollerek használatának kérdésében egyeztetést kezdeményezett a Belügyminisztériummal, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, illetve a rendőrséggel. A találkozóra a tervek szerint még szeptemberben sor kerül - tudatta a Portfolio.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: