Ugrás a fő tartalomra

Elektromos rollerek: közeleg a hatósági szabályozás

Szeptemberben megkezdik az egyeztetést az elektromos rollerek kapcsán – erről Révész Máriusz kormánybiztos nyilatkozott az atv.hu-nak.

A vasárnapi roller-felvonulás apropóján nyilatkozott Révész Máriusz az ATV-nek arról, hogy szeptemberben megkezdhetik az egyeztetést az e-rollerek szabályozásáról.

A híradónak nyilatkozó vezetéstechnikai szakértő, Kövess Szilárd azt mondta, a KRESZ szerint a roller nem minősül járműnek. Ráadásul nincs rá vonatkozó szabályozás sem, ami bizonytalan jogi helyzetet teremt, gyakorlatilag bárki vezetheti bárhol.

Borbély Zoltán közlekedési szakjogász szerint egyáltalán nem mindegy rollerrel, vagy e-rollerrel közlekedünk. „Az elektromos roller, jogilag nem minősül járműnek, az ORFK-nak azonban van egy utasítása, amely szerint bizonyos teljesítmény fölött, illetve mások szerint bizonyos sebesség fölött már bukósisak, és forgalmi engedély köteles, ennek azonban különösebb jogszabályi háttere nincsen, hiszen a KRESZ a rollert nem tekinti járműnek” – magyarázta a szakértő a híradónak.

A riport kitér arra is, hogy Révész Máriusz kormánybiztos az e-rollerek használatának kérdésében egyeztetést kezdeményezett a Belügyminisztériummal, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, illetve a rendőrséggel. A találkozóra a tervek szerint még szeptemberben sor kerül - tudatta a Portfolio.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nagy változások a 3-as metró vonalán

Mától a 3-as metró augusztus közepéig csak az északi szakaszon, vagyis Újpest-központ és Göncz Árpád városközpont között jár. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi közleményében azt írta: Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között akadálymentes, légkondicionált pótlóbuszokkal lehet utazni, amelyek rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban egy percnél is gyakrabban indulnak. Mivel a Dél-Pestig meghosszabbított útvonalon közlekedő metrópótló buszok megállnak a Nagyvárad téren is, az M30-as járat az említett időszakban nem közlekedik - tették hozzá. Szintén szombattól augusztus közepéig az 1-es földalatti Deák Ferenc téri átjáróját is felújítják, ezért a földalatti állomása csak az Erzsébet térről közelíthető meg. Az autósoknak érdemes tudni, hogy a pótlóbuszok gördülékeny közlekedése érdekében - az eddig kijelöltek mellett - az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út közötti szakaszon visszaállítják a korábbi autóbuszsávokat, ezért megváltozik a forgalmi rend - írták. A déli sz

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók