Ugrás a fő tartalomra

Hétvégi programcunami Budapesten

Érdemes kihasználni az első őszi hétvégét a kikapcsolódásra. Napfényes, kora őszi idő várható, és izgalmas programok lesznek Budapest-szerte.

Számos mozgalmas szórakozási lehetőséget ígér a hétvége a fővárosban. Könnyű- és komolyzenei koncertek, különleges kézműves sörök, családi és egyházi programok várják a látogatókat Budapest utcáin és terein. Tekintse meg a Metropol ajánlatát!

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – százezer embert várnak a Hősök terére vasárnap

Szentmisével kezdődik a katolikus világtalálkozó. Egy héten át Budapest lesz a katolikus világ fővárosa: vasárnap 15 órakor a Hősök terén tartott nyilvános szentmisével és tömeges elsőáldozással megkezdődik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A rengeteg program és esemény több tízezer zarándokot vonz fővárosunkba a világ minden tájáról. A csúcspont Ferenc pápa szentmiséje lesz jövő vasárnap a Hősök terén. A kongresszus első óriási tömegrendezvénye most vasárnap lesz a Hősök terén, ahol 15–18 óra között nyilvános szentmisét és elsőáldozást tartanak 1300 fiatallal. Szombaton 20 órától Fassang László orgonaművész koncertezik a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban (Bp. V. ker., Március 15. tér). Vasárnap 19 órától A világhírű Klukon Edit, Ránki Dezső zongoraművész házaspár lép fel Liszt Ferenc Via crucis című művével a Gazdagréti Szent Angyalok templomban (Bp. XI. ker., Gazdagréti út 14.). Az egész hetes, 400 előadásból álló ingyenes programkínálatot itt nézheti meg.

A szabadtéri szentmiséken regisztráció nélkül is részt lehet venni. A programokon nem lesznek járványügyi korlátozások: nem kötelező a maszk és az oltási igazolvány, de a szervezők azt kérik, hogy aki teheti, használjon kézfertőtlenítőt és szükség esetén maszkot. A helyszín autóval is könnyen megközelíthető, a környék utcáin számos parkolóhely található, de a látogatók igénybe vehetik a tér alatt kialakított fizetős mélygarázst is.

Péntek este 6 órától nem lehet felhajtani és megállni az Andrássy úton és annak szervizútján, nem hajthatnak be az autósok a Hősök terére, és az ahhoz közel eső utcákba sem, egészen szeptember 14-ig. A kongresszus teljes ideje alatt nem szabad majd megállni a Kodály köröndön, az Oktogonon és a Széchenyi téren sem. Az utolsó lezárást szeptember 17-én oldják fel.

250 különleges sörből válogathatsz a Belvárosi Sörfesztiválon

Egész hétvégén, a Szabadság téren lesz az V. Belvárosi Sörfesztivál, ahol 250-féle sörkülönlegességgel, ízletes sörkorcsolyákkal, zenével és kitűnő hangulattal várják a vendégeket. Az italkínálatban legkiválóbb hazai sörfőzdék mutatják be kézműves különlegességeiket. A rendezvény ingyenes, védettségi igazolvány nem kell! Aki azonban kóstolgatni szeretne, annak fesztiválpoharat kell vásárolnia – itt háromféléből lehet választani. A kiállítók között vannak a legnagyobb sörgyárak – mint a Dreher és a Carlsberg –, kiemelkedő importőrök, továbbá a magyar kézműves sörfőzdék legjava.

Idén jó néhány gerilla sörfőzde is bemutatkozik, és kitelepülnek a legjobb belvárosi csapolt sört kínáló pubok is. 2 vagy 4 decit lehet kérni a csapolt sörből, amik 400-600 forintnál kezdődnek, de lehet kapni olyan sörkülönlegességet is, aminek 2 decije 1300 forintba kerül. A fesztivál szombat fél 12-től éjjel 02-ig, vasárnap fél 12-től éjfélig tart. A sörkülönlegességeket itt találjátok meg.

Fogathajtó-Eb! A lovas sportok szerelmeseinek ajánljuk a FEI Négyesfogat-hajtó Eb-t

A hétvége egyik izgalmas programjának ígérkezik a FEI Négyesfogat-hajtó Európa-bajnokság is, ahova a lovassportok kedvelői tegnaptól kezdve egészen vasárnapig látogathatnak ki. Bár maga a rendezvény tegnap kezdődött, szerdán tartották az állatorvosi szemlét, a díjhajtás indulási sorrendjének sorsolását és a megnyitó ünnepséget. A Kincsem Parkban megrendezett eseményen rekord számú versenyző vesz majd részt: 10 nemzet, 9 csapat, 43 fogat, 11 világ- és Európa-bajnok versenyző és 213 ló áll rajthoz.

Egyéb utcai fesztiválprogramok

Szombaton Őszköszöntő fesztivál lesz a XI. kerületi Bikás parkban. Napközben a food truck gasztrofesztivál, a vidámpark és a kézműves vásárok utcája mellett a kicsiket számos ingyenes játék, ügyességi eszköz, ugrálóvár, arcfestés, meseprogram és ajándék várja. Lesznek családi mozgásprogramok és életmódrendezvények, 17 órától Vastag Tamás, 19 órától pedig Radics Gigi lép fel.

Szombaton a VII. kerületi Mikszáth Kálmán téren Lumen Kifordulás 3. címmel lesz ingyenes szabadtéri koncert. Déltől DJ-szettek, majd 15 órától koncertek lesznek. Fellépnek: Víg Mihály (ex-Trabant) és Keszei Krisztián (ex-Balaton) underground klasszikusokkal és Cseh Tamás-dalokkal, a Far Ensemble barokk és kortárs muzsikával és a Geröly Trió avantgárd dzsesszel.

Szombaton a VI. kerületi Jókai téren, a 30. Kolibri Évadnyitó Fesztivál keretében egész napos, ingyenes gyermekprogram lesz, ahol a báb- és utcai előadóművészet legkiválóbb hazai és határon túli képviselői fogadják a közönséget az ország különböző pontjairól érkezett társulatokkal. Az előadások között a Kolibri Harsona Quartett játszik, illetve a Vitéz László Bábjáték Automata teljesíti a gyerekek kívánságait.

Beköltözött a város szívébe az Ünnepi Könyvhét

A kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepén 140 könyves pavilonban 173 kiadó kínálja a könyveit vasárnapig a Vörösmarty téren és a Duna-korzó területén. A Vigadó téren és a Vörösmarty téren felállított színpadon reggel 10 és este 7 óra között több mint 70 könyvbemutatót tartanak, emellett számos gyermek- és kulturális programot élvezhet a közönség.

Bár a járvány miatt tavaly 20 százalékkal kevesebb könyv jelent meg, a kiadók tapasztalata szerint reneszánszát éli a nyomtatott könyvek olvasása. Ezt mutatja az is, hogy már az első nap nagy volt az érdeklődés a tavaly elmaradt, idén júniusról szeptemberre csúszott Ünnepi Könyvhéten, amit tegnap délután Szabó T. Anna költő, író, műfordító nyitott meg, majd átadták a Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjait. A könyvhét oldalán már tájékozódhatnak az érdeklődők a könyvheti programokról, dedikálásokról. Közzétették a Könyvheti Jegyzéket is.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók

Nagy változások a 3-as metró vonalán

Mától a 3-as metró augusztus közepéig csak az északi szakaszon, vagyis Újpest-központ és Göncz Árpád városközpont között jár. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi közleményében azt írta: Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között akadálymentes, légkondicionált pótlóbuszokkal lehet utazni, amelyek rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban egy percnél is gyakrabban indulnak. Mivel a Dél-Pestig meghosszabbított útvonalon közlekedő metrópótló buszok megállnak a Nagyvárad téren is, az M30-as járat az említett időszakban nem közlekedik - tették hozzá. Szintén szombattól augusztus közepéig az 1-es földalatti Deák Ferenc téri átjáróját is felújítják, ezért a földalatti állomása csak az Erzsébet térről közelíthető meg. Az autósoknak érdemes tudni, hogy a pótlóbuszok gördülékeny közlekedése érdekében - az eddig kijelöltek mellett - az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út közötti szakaszon visszaállítják a korábbi autóbuszsávokat, ezért megváltozik a forgalmi rend - írták. A déli sz