Ugrás a fő tartalomra

Hétvégi programcunami Budapesten

Érdemes kihasználni az első őszi hétvégét a kikapcsolódásra. Napfényes, kora őszi idő várható, és izgalmas programok lesznek Budapest-szerte.

Számos mozgalmas szórakozási lehetőséget ígér a hétvége a fővárosban. Könnyű- és komolyzenei koncertek, különleges kézműves sörök, családi és egyházi programok várják a látogatókat Budapest utcáin és terein. Tekintse meg a Metropol ajánlatát!

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – százezer embert várnak a Hősök terére vasárnap

Szentmisével kezdődik a katolikus világtalálkozó. Egy héten át Budapest lesz a katolikus világ fővárosa: vasárnap 15 órakor a Hősök terén tartott nyilvános szentmisével és tömeges elsőáldozással megkezdődik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A rengeteg program és esemény több tízezer zarándokot vonz fővárosunkba a világ minden tájáról. A csúcspont Ferenc pápa szentmiséje lesz jövő vasárnap a Hősök terén. A kongresszus első óriási tömegrendezvénye most vasárnap lesz a Hősök terén, ahol 15–18 óra között nyilvános szentmisét és elsőáldozást tartanak 1300 fiatallal. Szombaton 20 órától Fassang László orgonaművész koncertezik a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban (Bp. V. ker., Március 15. tér). Vasárnap 19 órától A világhírű Klukon Edit, Ránki Dezső zongoraművész házaspár lép fel Liszt Ferenc Via crucis című művével a Gazdagréti Szent Angyalok templomban (Bp. XI. ker., Gazdagréti út 14.). Az egész hetes, 400 előadásból álló ingyenes programkínálatot itt nézheti meg.

A szabadtéri szentmiséken regisztráció nélkül is részt lehet venni. A programokon nem lesznek járványügyi korlátozások: nem kötelező a maszk és az oltási igazolvány, de a szervezők azt kérik, hogy aki teheti, használjon kézfertőtlenítőt és szükség esetén maszkot. A helyszín autóval is könnyen megközelíthető, a környék utcáin számos parkolóhely található, de a látogatók igénybe vehetik a tér alatt kialakított fizetős mélygarázst is.

Péntek este 6 órától nem lehet felhajtani és megállni az Andrássy úton és annak szervizútján, nem hajthatnak be az autósok a Hősök terére, és az ahhoz közel eső utcákba sem, egészen szeptember 14-ig. A kongresszus teljes ideje alatt nem szabad majd megállni a Kodály köröndön, az Oktogonon és a Széchenyi téren sem. Az utolsó lezárást szeptember 17-én oldják fel.

250 különleges sörből válogathatsz a Belvárosi Sörfesztiválon

Egész hétvégén, a Szabadság téren lesz az V. Belvárosi Sörfesztivál, ahol 250-féle sörkülönlegességgel, ízletes sörkorcsolyákkal, zenével és kitűnő hangulattal várják a vendégeket. Az italkínálatban legkiválóbb hazai sörfőzdék mutatják be kézműves különlegességeiket. A rendezvény ingyenes, védettségi igazolvány nem kell! Aki azonban kóstolgatni szeretne, annak fesztiválpoharat kell vásárolnia – itt háromféléből lehet választani. A kiállítók között vannak a legnagyobb sörgyárak – mint a Dreher és a Carlsberg –, kiemelkedő importőrök, továbbá a magyar kézműves sörfőzdék legjava.

Idén jó néhány gerilla sörfőzde is bemutatkozik, és kitelepülnek a legjobb belvárosi csapolt sört kínáló pubok is. 2 vagy 4 decit lehet kérni a csapolt sörből, amik 400-600 forintnál kezdődnek, de lehet kapni olyan sörkülönlegességet is, aminek 2 decije 1300 forintba kerül. A fesztivál szombat fél 12-től éjjel 02-ig, vasárnap fél 12-től éjfélig tart. A sörkülönlegességeket itt találjátok meg.

Fogathajtó-Eb! A lovas sportok szerelmeseinek ajánljuk a FEI Négyesfogat-hajtó Eb-t

A hétvége egyik izgalmas programjának ígérkezik a FEI Négyesfogat-hajtó Európa-bajnokság is, ahova a lovassportok kedvelői tegnaptól kezdve egészen vasárnapig látogathatnak ki. Bár maga a rendezvény tegnap kezdődött, szerdán tartották az állatorvosi szemlét, a díjhajtás indulási sorrendjének sorsolását és a megnyitó ünnepséget. A Kincsem Parkban megrendezett eseményen rekord számú versenyző vesz majd részt: 10 nemzet, 9 csapat, 43 fogat, 11 világ- és Európa-bajnok versenyző és 213 ló áll rajthoz.

Egyéb utcai fesztiválprogramok

Szombaton Őszköszöntő fesztivál lesz a XI. kerületi Bikás parkban. Napközben a food truck gasztrofesztivál, a vidámpark és a kézműves vásárok utcája mellett a kicsiket számos ingyenes játék, ügyességi eszköz, ugrálóvár, arcfestés, meseprogram és ajándék várja. Lesznek családi mozgásprogramok és életmódrendezvények, 17 órától Vastag Tamás, 19 órától pedig Radics Gigi lép fel.

Szombaton a VII. kerületi Mikszáth Kálmán téren Lumen Kifordulás 3. címmel lesz ingyenes szabadtéri koncert. Déltől DJ-szettek, majd 15 órától koncertek lesznek. Fellépnek: Víg Mihály (ex-Trabant) és Keszei Krisztián (ex-Balaton) underground klasszikusokkal és Cseh Tamás-dalokkal, a Far Ensemble barokk és kortárs muzsikával és a Geröly Trió avantgárd dzsesszel.

Szombaton a VI. kerületi Jókai téren, a 30. Kolibri Évadnyitó Fesztivál keretében egész napos, ingyenes gyermekprogram lesz, ahol a báb- és utcai előadóművészet legkiválóbb hazai és határon túli képviselői fogadják a közönséget az ország különböző pontjairól érkezett társulatokkal. Az előadások között a Kolibri Harsona Quartett játszik, illetve a Vitéz László Bábjáték Automata teljesíti a gyerekek kívánságait.

Beköltözött a város szívébe az Ünnepi Könyvhét

A kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepén 140 könyves pavilonban 173 kiadó kínálja a könyveit vasárnapig a Vörösmarty téren és a Duna-korzó területén. A Vigadó téren és a Vörösmarty téren felállított színpadon reggel 10 és este 7 óra között több mint 70 könyvbemutatót tartanak, emellett számos gyermek- és kulturális programot élvezhet a közönség.

Bár a járvány miatt tavaly 20 százalékkal kevesebb könyv jelent meg, a kiadók tapasztalata szerint reneszánszát éli a nyomtatott könyvek olvasása. Ezt mutatja az is, hogy már az első nap nagy volt az érdeklődés a tavaly elmaradt, idén júniusról szeptemberre csúszott Ünnepi Könyvhéten, amit tegnap délután Szabó T. Anna költő, író, műfordító nyitott meg, majd átadták a Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjait. A könyvhét oldalán már tájékozódhatnak az érdeklődők a könyvheti programokról, dedikálásokról. Közzétették a Könyvheti Jegyzéket is.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"