Ugrás a fő tartalomra

Hétvégi programcunami Budapesten

Érdemes kihasználni az első őszi hétvégét a kikapcsolódásra. Napfényes, kora őszi idő várható, és izgalmas programok lesznek Budapest-szerte.

Számos mozgalmas szórakozási lehetőséget ígér a hétvége a fővárosban. Könnyű- és komolyzenei koncertek, különleges kézműves sörök, családi és egyházi programok várják a látogatókat Budapest utcáin és terein. Tekintse meg a Metropol ajánlatát!

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus – százezer embert várnak a Hősök terére vasárnap

Szentmisével kezdődik a katolikus világtalálkozó. Egy héten át Budapest lesz a katolikus világ fővárosa: vasárnap 15 órakor a Hősök terén tartott nyilvános szentmisével és tömeges elsőáldozással megkezdődik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A rengeteg program és esemény több tízezer zarándokot vonz fővárosunkba a világ minden tájáról. A csúcspont Ferenc pápa szentmiséje lesz jövő vasárnap a Hősök terén. A kongresszus első óriási tömegrendezvénye most vasárnap lesz a Hősök terén, ahol 15–18 óra között nyilvános szentmisét és elsőáldozást tartanak 1300 fiatallal. Szombaton 20 órától Fassang László orgonaművész koncertezik a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban (Bp. V. ker., Március 15. tér). Vasárnap 19 órától A világhírű Klukon Edit, Ránki Dezső zongoraművész házaspár lép fel Liszt Ferenc Via crucis című művével a Gazdagréti Szent Angyalok templomban (Bp. XI. ker., Gazdagréti út 14.). Az egész hetes, 400 előadásból álló ingyenes programkínálatot itt nézheti meg.

A szabadtéri szentmiséken regisztráció nélkül is részt lehet venni. A programokon nem lesznek járványügyi korlátozások: nem kötelező a maszk és az oltási igazolvány, de a szervezők azt kérik, hogy aki teheti, használjon kézfertőtlenítőt és szükség esetén maszkot. A helyszín autóval is könnyen megközelíthető, a környék utcáin számos parkolóhely található, de a látogatók igénybe vehetik a tér alatt kialakított fizetős mélygarázst is.

Péntek este 6 órától nem lehet felhajtani és megállni az Andrássy úton és annak szervizútján, nem hajthatnak be az autósok a Hősök terére, és az ahhoz közel eső utcákba sem, egészen szeptember 14-ig. A kongresszus teljes ideje alatt nem szabad majd megállni a Kodály köröndön, az Oktogonon és a Széchenyi téren sem. Az utolsó lezárást szeptember 17-én oldják fel.

250 különleges sörből válogathatsz a Belvárosi Sörfesztiválon

Egész hétvégén, a Szabadság téren lesz az V. Belvárosi Sörfesztivál, ahol 250-féle sörkülönlegességgel, ízletes sörkorcsolyákkal, zenével és kitűnő hangulattal várják a vendégeket. Az italkínálatban legkiválóbb hazai sörfőzdék mutatják be kézműves különlegességeiket. A rendezvény ingyenes, védettségi igazolvány nem kell! Aki azonban kóstolgatni szeretne, annak fesztiválpoharat kell vásárolnia – itt háromféléből lehet választani. A kiállítók között vannak a legnagyobb sörgyárak – mint a Dreher és a Carlsberg –, kiemelkedő importőrök, továbbá a magyar kézműves sörfőzdék legjava.

Idén jó néhány gerilla sörfőzde is bemutatkozik, és kitelepülnek a legjobb belvárosi csapolt sört kínáló pubok is. 2 vagy 4 decit lehet kérni a csapolt sörből, amik 400-600 forintnál kezdődnek, de lehet kapni olyan sörkülönlegességet is, aminek 2 decije 1300 forintba kerül. A fesztivál szombat fél 12-től éjjel 02-ig, vasárnap fél 12-től éjfélig tart. A sörkülönlegességeket itt találjátok meg.

Fogathajtó-Eb! A lovas sportok szerelmeseinek ajánljuk a FEI Négyesfogat-hajtó Eb-t

A hétvége egyik izgalmas programjának ígérkezik a FEI Négyesfogat-hajtó Európa-bajnokság is, ahova a lovassportok kedvelői tegnaptól kezdve egészen vasárnapig látogathatnak ki. Bár maga a rendezvény tegnap kezdődött, szerdán tartották az állatorvosi szemlét, a díjhajtás indulási sorrendjének sorsolását és a megnyitó ünnepséget. A Kincsem Parkban megrendezett eseményen rekord számú versenyző vesz majd részt: 10 nemzet, 9 csapat, 43 fogat, 11 világ- és Európa-bajnok versenyző és 213 ló áll rajthoz.

Egyéb utcai fesztiválprogramok

Szombaton Őszköszöntő fesztivál lesz a XI. kerületi Bikás parkban. Napközben a food truck gasztrofesztivál, a vidámpark és a kézműves vásárok utcája mellett a kicsiket számos ingyenes játék, ügyességi eszköz, ugrálóvár, arcfestés, meseprogram és ajándék várja. Lesznek családi mozgásprogramok és életmódrendezvények, 17 órától Vastag Tamás, 19 órától pedig Radics Gigi lép fel.

Szombaton a VII. kerületi Mikszáth Kálmán téren Lumen Kifordulás 3. címmel lesz ingyenes szabadtéri koncert. Déltől DJ-szettek, majd 15 órától koncertek lesznek. Fellépnek: Víg Mihály (ex-Trabant) és Keszei Krisztián (ex-Balaton) underground klasszikusokkal és Cseh Tamás-dalokkal, a Far Ensemble barokk és kortárs muzsikával és a Geröly Trió avantgárd dzsesszel.

Szombaton a VI. kerületi Jókai téren, a 30. Kolibri Évadnyitó Fesztivál keretében egész napos, ingyenes gyermekprogram lesz, ahol a báb- és utcai előadóművészet legkiválóbb hazai és határon túli képviselői fogadják a közönséget az ország különböző pontjairól érkezett társulatokkal. Az előadások között a Kolibri Harsona Quartett játszik, illetve a Vitéz László Bábjáték Automata teljesíti a gyerekek kívánságait.

Beköltözött a város szívébe az Ünnepi Könyvhét

A kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepén 140 könyves pavilonban 173 kiadó kínálja a könyveit vasárnapig a Vörösmarty téren és a Duna-korzó területén. A Vigadó téren és a Vörösmarty téren felállított színpadon reggel 10 és este 7 óra között több mint 70 könyvbemutatót tartanak, emellett számos gyermek- és kulturális programot élvezhet a közönség.

Bár a járvány miatt tavaly 20 százalékkal kevesebb könyv jelent meg, a kiadók tapasztalata szerint reneszánszát éli a nyomtatott könyvek olvasása. Ezt mutatja az is, hogy már az első nap nagy volt az érdeklődés a tavaly elmaradt, idén júniusról szeptemberre csúszott Ünnepi Könyvhéten, amit tegnap délután Szabó T. Anna költő, író, műfordító nyitott meg, majd átadták a Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjait. A könyvhét oldalán már tájékozódhatnak az érdeklődők a könyvheti programokról, dedikálásokról. Közzétették a Könyvheti Jegyzéket is.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: