Ugrás a fő tartalomra

Botrány: fűtés és víz nélkül kénytelenek élni egy józsefvárosi társasház lakói


„Vagyunk vagy százan, és itt fagyoskodunk, mint a hajléktalanok” – mondta el a Metropolnak a Diószegi Sámuel utca 18. alatti bérház egyik lakója. Szeptember végén ugyanis az egész házban leállították a gázszolgáltatást egy szivárgás miatt.

A lakók szerint a tulajdonosnak, azaz az önkormányzatnak a felelőssége, hogy még a tél beállta előtt visszakaphassák a szolgáltatást – számolt be a hírről elsőként a hirnyolc.hu.

„Azt mondták, hogy ez egy hosszú folyamat, akár 3-4 hónap is lehet, mire újra lesz gáz. Na, de most az ember addig mit csináljon, mindjárt itt a tél. Nem tudunk normálisan tisztálkodni, sem főzni, sem fűteni” – mondta egy neve elhallgatását kérő lakó.

„A földszint 5-ös lakásban szivárgott a gáz, azért zárták le a szolgáltatást. Egyszerűen meg lehetett volna oldani, ha a csonkot levágják és ledugaszolják, ahogyan kell, és akkor a többi lakónál nem kellett volna megszüntetni a gázszolgáltatást. Nem értjük, miért így intézte ezt a szolgáltató” – mondta a Metropolnak Szabó János.

„Már nyáron is gázszag jött fel a pincéből. Itt foltozgatni már nem lehet, évtizedek óta nem volt felújítva semmi. A pincébe sem lehet lemenni, mert soha nem volt kitakarítva. Olyan bűz árad belőle nyáron, hogy alig lehet megmaradni tőle. Ilyen körülmények között fizetünk 16–25 ezer forintot a lakás bérleti díjára” – panaszolta az egyik ott lakó hölgy.

Fotó: Metropol
„Az önkormányzat rezsót és villanymelegítőt biztosított minden családnak” – ezt már Szabó János mesélte  a lapnak. „Na kérem, ezzel a kicsi villanyfűtőtesttel nem tudjuk felfűteni a lakást, csak a szobát, pedig hárman lakunk itt. 3,8-as a belmagasság. Normális körülmények között 22 ezer forintot fizetünk havonta a villanyfogyasztásért, most ez minimum a triplája lesz a rezsó és a villanyfűtőtest miatt.”

„Amióta itt élek, 31 éve nem volt felújítva az épület” – mondta Szabó János, aki szerint azóta van rend a házban, amióta zárható lett a külső kapu.

„15 évet vártunk arra is, hogy az önkormányzat zárhatóvá tegye a kaput. Akkoriban napi 4-5 alkalommal hívtuk a rendőrséget, mert annyi drogos és mindenféle alak jött be randalírozni az udvarra. Az önkényes lakásfoglalók 10-15 lakásba beköltöztek. Évekbe telt, mire ki lehetett őket rakni, és utána az önkormányzat lefalazta az ajtókat és ablakokat. Most a gázfelújítási munkák során a gyorsszolgálatnak ki kell ütnie ezeket a falakat, hogy bejussanak, és nyomáspróbát végezhessenek azokban a lakásokban is, ahol azóta sem lakik senki.”

A Józsefvárosi Önkormányzat arról tájékoztatta a Metropol, hogy az ügyben jelenleg a javítási munkák felmérése zajlik és ezzel egyidőben, a nyomáspróba időpontjának egyeztetése is folyik. Ha a nyomáspróba sikeres, a gázszolgáltatást – előreláthatóan négy lakás kivételével újraindítják. Az említett négy lakásban a gázszolgáltatás csak a javítási munkák után indulhat meg, ami hosszabb időt vehet igénybe. Az áramfogyasztásban keletkezett többlet kapcsán az önkormányzat azt mondta, hogy kompenzálják a lakóknak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók

Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain

A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett. A vállalat az MTI kérdésére közölte:  a limitet aszerint határozták meg, hogy mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő. Felhívták a figyelmet arra is, ha a fogyasztó magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóba tankol, úgy hatósági árat fizet, amennyiben benzinkannába, akkor piaci árat kell fizetnie. A Mol ezért arra kéri a vásárlókat, ha gépjárművük benzintankja mellett külső kannába is tankolnak, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a tankolás vételárának rendezése után tegyék meg. Ha a gépjármű üzemanyagtartályába, illetve a kannába történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében történik, úgy a tankolás teljes mennyiségére a töltőállomáson feltüntetett piaci árat kell fizetni. KÖVESSEN MINKET A FACEB