Ugrás a fő tartalomra

Botrány: fűtés és víz nélkül kénytelenek élni egy józsefvárosi társasház lakói


„Vagyunk vagy százan, és itt fagyoskodunk, mint a hajléktalanok” – mondta el a Metropolnak a Diószegi Sámuel utca 18. alatti bérház egyik lakója. Szeptember végén ugyanis az egész házban leállították a gázszolgáltatást egy szivárgás miatt.

A lakók szerint a tulajdonosnak, azaz az önkormányzatnak a felelőssége, hogy még a tél beállta előtt visszakaphassák a szolgáltatást – számolt be a hírről elsőként a hirnyolc.hu.

„Azt mondták, hogy ez egy hosszú folyamat, akár 3-4 hónap is lehet, mire újra lesz gáz. Na, de most az ember addig mit csináljon, mindjárt itt a tél. Nem tudunk normálisan tisztálkodni, sem főzni, sem fűteni” – mondta egy neve elhallgatását kérő lakó.

„A földszint 5-ös lakásban szivárgott a gáz, azért zárták le a szolgáltatást. Egyszerűen meg lehetett volna oldani, ha a csonkot levágják és ledugaszolják, ahogyan kell, és akkor a többi lakónál nem kellett volna megszüntetni a gázszolgáltatást. Nem értjük, miért így intézte ezt a szolgáltató” – mondta a Metropolnak Szabó János.

„Már nyáron is gázszag jött fel a pincéből. Itt foltozgatni már nem lehet, évtizedek óta nem volt felújítva semmi. A pincébe sem lehet lemenni, mert soha nem volt kitakarítva. Olyan bűz árad belőle nyáron, hogy alig lehet megmaradni tőle. Ilyen körülmények között fizetünk 16–25 ezer forintot a lakás bérleti díjára” – panaszolta az egyik ott lakó hölgy.

Fotó: Metropol
„Az önkormányzat rezsót és villanymelegítőt biztosított minden családnak” – ezt már Szabó János mesélte  a lapnak. „Na kérem, ezzel a kicsi villanyfűtőtesttel nem tudjuk felfűteni a lakást, csak a szobát, pedig hárman lakunk itt. 3,8-as a belmagasság. Normális körülmények között 22 ezer forintot fizetünk havonta a villanyfogyasztásért, most ez minimum a triplája lesz a rezsó és a villanyfűtőtest miatt.”

„Amióta itt élek, 31 éve nem volt felújítva az épület” – mondta Szabó János, aki szerint azóta van rend a házban, amióta zárható lett a külső kapu.

„15 évet vártunk arra is, hogy az önkormányzat zárhatóvá tegye a kaput. Akkoriban napi 4-5 alkalommal hívtuk a rendőrséget, mert annyi drogos és mindenféle alak jött be randalírozni az udvarra. Az önkényes lakásfoglalók 10-15 lakásba beköltöztek. Évekbe telt, mire ki lehetett őket rakni, és utána az önkormányzat lefalazta az ajtókat és ablakokat. Most a gázfelújítási munkák során a gyorsszolgálatnak ki kell ütnie ezeket a falakat, hogy bejussanak, és nyomáspróbát végezhessenek azokban a lakásokban is, ahol azóta sem lakik senki.”

A Józsefvárosi Önkormányzat arról tájékoztatta a Metropol, hogy az ügyben jelenleg a javítási munkák felmérése zajlik és ezzel egyidőben, a nyomáspróba időpontjának egyeztetése is folyik. Ha a nyomáspróba sikeres, a gázszolgáltatást – előreláthatóan négy lakás kivételével újraindítják. Az említett négy lakásban a gázszolgáltatás csak a javítási munkák után indulhat meg, ami hosszabb időt vehet igénybe. Az áramfogyasztásban keletkezett többlet kapcsán az önkormányzat azt mondta, hogy kompenzálják a lakóknak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A gyalogátkelőhelyen ütött el két fiatalt egy személyautó Budapesten

Elütött két fiatalt egy személyautó a gyalogátkelőhelyen Budapesten, az Üllői út és az Ady Endre út kereszteződésénél szombaton - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyelete. Mindkét fiatalt kórházba szállították, az egyiket könnyebb, a másikat súlyosabb sérülésekkel - tudta meg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ha Magyarországra is átterjedne a háború, így zajlana a mozgósítás

50 éves korig hívnák be őket, de csak azután, ha a parlament kétharmados döntéssel megelőző védelmi helyzetet hirdetne - tudatta a hvg.hu. Ha Magyarországra is átterjed a háború, akkor mindazokat, akik még nem töltötték be az 50 éves életkort és kaptak sorkatonai kiképzést, behívhatják katonának – írta a Blikk, amely egy nyugállományú ezredes segítségével szedte össze, miként zajlana a mozgósítás egy ilyen helyzetben. először kétharmados döntéssel kellene a parlamentnek megelőző védelmi helyzetet hirdetni, utána kiküldenék a behívókat és elkezdődnének az alkalmassági vizsgálatok, először az önkéntes tartalékosokat mozgósítanák, utána azokat, akik már voltak katonák, aki nem kapott kiképzést, és még nincs 65 éves, azt polgári védelmi és honvédelmi munkára hívhatnák be. Magyarországon az általános hadkötelezettség 1868-tól 2004-ig élt, eleinte 21, 1939-től 18 éves kor felett hívták be a fiatalokat – írja a lap, amely arra is emlékeztet, hogy rendkívüli helyzetben a katonai szolgálat a 18

Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera Budapesten

A Bp-i Autósok Közössége egyik olvasójától kapta azt a felvételt, amit egy kamera rögzített a 3. kerületben, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében. A videón jól látszik, hogy a gyalogosokra vonatkozó lámpa piros jelzést mutat, a keresztező forgalom pedig zöld jelzést kap. A villamos is szabad utat kap, de a később elgázolt gyalogos még átmegy előtte. Amikor az úttestre ér, egy fehér autó elgázolja, melynek következtében több métert repül a szerencsétlenül járt “A helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú férfit súlyos sérülésekkel szállított kórházba.” – tudták meg. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: