Ugrás a fő tartalomra

Elkészült a mintegy 10 ezer felnőtt és gyermek ellátására alkalmas Tengerszem Orvosi Rendelő Kőbányán

Egymilliárd forintos, kormányzati és önkormányzati együttműködéssel megvalósult beruházással folytatódtak az egészségügyi fejlesztések Kőbányán. Elkészült a mintegy 10 ezer felnőtt és gyermek ellátására alkalmas Szárnyas utcai Tengerszem Orvosi Rendelő. A korszerű, 21. századi körülményeket biztosító új ellátóhely két régi, leromlott állapotú Üllői úti rendelőt vált ki. Az egészségügyi fejlesztéshez kapcsolódóan az önkormányzat a rendelő környezetét is rendezte.

A Szárnyas utcai különleges, kör alakú épületben kapott helyet Kőbánya új orvosi rendelője. A Tengerszemben egykor presszó, étterem, majd iskola működött, az ingatlan most egészségügyi ellátóhelyként kapott végleges funkciót - közölte oldalán az önkormányzat.

A Kőbányai Önkormányzat 2010-ben határozott arról, hogy egy több cikluson átnyúló, tervszerű folyamat részeként az összes kerületi háziorvosi rendelőt modernizálják. Megújult a Salgótarjáni úti, a Zsivaj utcai és a Pongrác úti orvosi rendelő, de alapjaitól újjáépült a Kerepesi úti intézmény is. Az önkormányzat az egészségügyi fejlesztések mellett kiemelt figyelmet fordít az egészséges életmódra és ehhez kapcsolódóan a helyi sportolási lehetőségek bővítésére, valamint a prevencióra. Utóbbi volt a középpontban a Tengerszem Orvosi Rendelő átadásán is, Kőbánya polgármestere a megelőzés, egészségmegőrzés fontosságát emelte ki.

 „Az épület mögöttem kalandos sorsú. A kőbányaik szívesen emlékeznek arra, hogyan szórakoztak, táncoltak az egykori Tengerszem presszóban. A tánc és a jókedv természetesen mindig jó hatással van az egészségre, és a funkcióváltással ez kerül még inkább a középpontba. A gyógyítás mellett azonban az egészségmegőrző, prevenciós tevékenységek fontosságát is szeretnénk hangsúlyozni, ezért is szerveztünk az átadás napjára Családi Egészségnapot. A programmal kicsiket és nagyokat is az egészséges életmódra szeretnénk ösztönözni, de fontosnak tartjuk a szűrővizsgálatokon való részvételt is, amire itt is több lehetőséget is biztosítunk.”– mondta D. Kovács Róbert Antal polgármester.

 A Tengerszem Orvosi Rendelő három blokkból áll. A földszinten kapott helyet 5 felnőtt és 5 gyermekháziorvosi rendelő, az emeleten pedig az egészséges gyerekeket ellátó részleg található a védőnőkkel, itt működik a terhesgondozás és tanácsadó szolgálat, de itt kaphatják meg például a soron következő oltásokat is a gyerekek. Az új intézmény mintegy 10 ezer felnőtt és gyermek ellátására alkalmas, általa a Gyárdűlőn és környékén élők 21. századi egészségügyi ellátáshoz juthatnak kellemes, kulturált környezetben.

A Kőbányai Önkormányzat tavaly decemberben kezdte meg a Tengerszem Rendelő felújítási munkálatait. A beruházás 1 milliárd forintba került, a feladatra 500 millió forintos támogatást nyert el a Kőbányai Önkormányzat az Egészséges Budapest Programból és saját forrásból ugyanennyit tett hozzá. A felújítás során az épület kívül és belül is teljesen megújult, a mellette lévő közel ezer négyzetméteres park, zöldterület és a szobor teljes felújításon esett át. Az épület árkádjára biztonsági háló került, amelyre növények vannak futtatva. A park új térkövekkel, pihenő padokkal, fákkal és vízjátékkal bővült. A beruházáshoz kapcsolódóan az önkormányzat a rendelővel egy épületben lévő társasház homlokzatát és az erkély korlátokat is megújította.

 A Kőbányai Önkormányzat soron következő nagyobb egészségügyi beruházása az Újhegyi Orvosi Rendelő felújítása, amelynek előkészítése már folyamatban van. A munkálatok itt jövőre kezdődhetnek el, a rendelések ez idő alatt a Sibrik Miklós úton kialakított, egészségügyi ellátásra alkalmassá tett ideiglenes rendelőben is zavartalanul működhetnek majd.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók

Nagy változások a 3-as metró vonalán

Mától a 3-as metró augusztus közepéig csak az északi szakaszon, vagyis Újpest-központ és Göncz Árpád városközpont között jár. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi közleményében azt írta: Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között akadálymentes, légkondicionált pótlóbuszokkal lehet utazni, amelyek rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban egy percnél is gyakrabban indulnak. Mivel a Dél-Pestig meghosszabbított útvonalon közlekedő metrópótló buszok megállnak a Nagyvárad téren is, az M30-as járat az említett időszakban nem közlekedik - tették hozzá. Szintén szombattól augusztus közepéig az 1-es földalatti Deák Ferenc téri átjáróját is felújítják, ezért a földalatti állomása csak az Erzsébet térről közelíthető meg. Az autósoknak érdemes tudni, hogy a pótlóbuszok gördülékeny közlekedése érdekében - az eddig kijelöltek mellett - az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út közötti szakaszon visszaállítják a korábbi autóbuszsávokat, ezért megváltozik a forgalmi rend - írták. A déli sz