Ugrás a fő tartalomra

Felújítják a hajléktalanmelegedőt és szállást Kispesten

Az önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete mintegy 40 millió forintból felújítja az Ady Endre úti önkormányzati épületet, amelyben a szervezet közfeladat-ellátási keretszerződés alapján nappali melegedőt és éjszakai menedéket működtet a kerületben élő hajléktalanok ellátására. Kispest polgármestere és Vinczek György, a szociális területet felügyelő alpolgármester együtt tekintették meg a beruházást.

A felújítás alatti bejáráson Gajda Péter polgármester elmondta, az önkormányzat tulajdonában lévő Ady Endre út 112. szám alatti, 157 négyzetméter alapterületű épület teljes egésze megújul, többek között a tetőszerkezet is. A beruházás költségét, az önkormányzat és a Vöröskereszt közösen állja. A Vöröskereszt pályázatot nyújtott be a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatára, amelyen 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a tetőcserére, ezt egészítette ki az önkormányzat további 20 millió forinttal. Az önkormányzat 2017-ben a vizesblokk teljes felújításával járult hozzá a zavartalan üzemeltetéshez – tette hozzá a polgármester. 

Szélinger Tamás, a beruházást felügyelő önkormányzat üzemeltetési referense elmondta: évek óta nem volt ilyen volumenű felújítás az épületen, amely most teljes új tetőt kap. Megerősítik a födémet, a jelenlegi PVC-burkolat helyett a teljes épület padozatára könnyen takarítható, kopásálló greslap-burkolatot raknak, és felújítják az intézmény konyháját is. Ezen kívül megerősítik a külső lábazatot, valamint a teljes utcai homlokzat vakolását, színezését is elvégzik.

Ezen a telephelyen jelenleg egy 60 fős nappali melegedő, egy 19 férőhelyes éjjeli menedékhely és egy 9 fős időszakos éjszakai menedék működik, de az intézményben található az utcai szociális munkások, valamint a kerületi szervezet irodája – meséli Csóka Éva, az intézmény vezetője.  A felújítás ideje alatt, várhatóan december közepéig, sem zárjak be az intézményt, nem szünetel a szolgáltatás, a hajléktalanoknak sem kell máshol ellátást keresniük, de jóval szigorúbb szabályokat vezettek be, például, hogy egyszerre csak 10 hajléktalan tartózkodhat az épületben, a többieknek várniuk kell, míg ők megfürdenek, kimossák a holmijukat. Tapasztalataik szerint az idejáró hajléktalanok inkább várnak, de nem mennek máshová - olvasható az Önkormányzat oldalán.  

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók

Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain

A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett. A vállalat az MTI kérdésére közölte:  a limitet aszerint határozták meg, hogy mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő. Felhívták a figyelmet arra is, ha a fogyasztó magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóba tankol, úgy hatósági árat fizet, amennyiben benzinkannába, akkor piaci árat kell fizetnie. A Mol ezért arra kéri a vásárlókat, ha gépjárművük benzintankja mellett külső kannába is tankolnak, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a tankolás vételárának rendezése után tegyék meg. Ha a gépjármű üzemanyagtartályába, illetve a kannába történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében történik, úgy a tankolás teljes mennyiségére a töltőállomáson feltüntetett piaci árat kell fizetni. KÖVESSEN MINKET A FACEB