Ugrás a fő tartalomra

Felújítják a hajléktalanmelegedőt és szállást Kispesten

Az önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete mintegy 40 millió forintból felújítja az Ady Endre úti önkormányzati épületet, amelyben a szervezet közfeladat-ellátási keretszerződés alapján nappali melegedőt és éjszakai menedéket működtet a kerületben élő hajléktalanok ellátására. Kispest polgármestere és Vinczek György, a szociális területet felügyelő alpolgármester együtt tekintették meg a beruházást.

A felújítás alatti bejáráson Gajda Péter polgármester elmondta, az önkormányzat tulajdonában lévő Ady Endre út 112. szám alatti, 157 négyzetméter alapterületű épület teljes egésze megújul, többek között a tetőszerkezet is. A beruházás költségét, az önkormányzat és a Vöröskereszt közösen állja. A Vöröskereszt pályázatot nyújtott be a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatára, amelyen 20 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a tetőcserére, ezt egészítette ki az önkormányzat további 20 millió forinttal. Az önkormányzat 2017-ben a vizesblokk teljes felújításával járult hozzá a zavartalan üzemeltetéshez – tette hozzá a polgármester. 

Szélinger Tamás, a beruházást felügyelő önkormányzat üzemeltetési referense elmondta: évek óta nem volt ilyen volumenű felújítás az épületen, amely most teljes új tetőt kap. Megerősítik a födémet, a jelenlegi PVC-burkolat helyett a teljes épület padozatára könnyen takarítható, kopásálló greslap-burkolatot raknak, és felújítják az intézmény konyháját is. Ezen kívül megerősítik a külső lábazatot, valamint a teljes utcai homlokzat vakolását, színezését is elvégzik.

Ezen a telephelyen jelenleg egy 60 fős nappali melegedő, egy 19 férőhelyes éjjeli menedékhely és egy 9 fős időszakos éjszakai menedék működik, de az intézményben található az utcai szociális munkások, valamint a kerületi szervezet irodája – meséli Csóka Éva, az intézmény vezetője.  A felújítás ideje alatt, várhatóan december közepéig, sem zárjak be az intézményt, nem szünetel a szolgáltatás, a hajléktalanoknak sem kell máshol ellátást keresniük, de jóval szigorúbb szabályokat vezettek be, például, hogy egyszerre csak 10 hajléktalan tartózkodhat az épületben, a többieknek várniuk kell, míg ők megfürdenek, kimossák a holmijukat. Tapasztalataik szerint az idejáró hajléktalanok inkább várnak, de nem mennek máshová - olvasható az Önkormányzat oldalán.  

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A gyalogátkelőhelyen ütött el két fiatalt egy személyautó Budapesten

Elütött két fiatalt egy személyautó a gyalogátkelőhelyen Budapesten, az Üllői út és az Ady Endre út kereszteződésénél szombaton - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyelete. Mindkét fiatalt kórházba szállították, az egyiket könnyebb, a másikat súlyosabb sérülésekkel - tudta meg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ha Magyarországra is átterjedne a háború, így zajlana a mozgósítás

50 éves korig hívnák be őket, de csak azután, ha a parlament kétharmados döntéssel megelőző védelmi helyzetet hirdetne - tudatta a hvg.hu. Ha Magyarországra is átterjed a háború, akkor mindazokat, akik még nem töltötték be az 50 éves életkort és kaptak sorkatonai kiképzést, behívhatják katonának – írta a Blikk, amely egy nyugállományú ezredes segítségével szedte össze, miként zajlana a mozgósítás egy ilyen helyzetben. először kétharmados döntéssel kellene a parlamentnek megelőző védelmi helyzetet hirdetni, utána kiküldenék a behívókat és elkezdődnének az alkalmassági vizsgálatok, először az önkéntes tartalékosokat mozgósítanák, utána azokat, akik már voltak katonák, aki nem kapott kiképzést, és még nincs 65 éves, azt polgári védelmi és honvédelmi munkára hívhatnák be. Magyarországon az általános hadkötelezettség 1868-tól 2004-ig élt, eleinte 21, 1939-től 18 éves kor felett hívták be a fiatalokat – írja a lap, amely arra is emlékeztet, hogy rendkívüli helyzetben a katonai szolgálat a 18

Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera Budapesten

A Bp-i Autósok Közössége egyik olvasójától kapta azt a felvételt, amit egy kamera rögzített a 3. kerületben, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében. A videón jól látszik, hogy a gyalogosokra vonatkozó lámpa piros jelzést mutat, a keresztező forgalom pedig zöld jelzést kap. A villamos is szabad utat kap, de a később elgázolt gyalogos még átmegy előtte. Amikor az úttestre ér, egy fehér autó elgázolja, melynek következtében több métert repül a szerencsétlenül járt “A helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú férfit súlyos sérülésekkel szállított kórházba.” – tudták meg. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: