Ugrás a fő tartalomra

Még nehezebb lesz bliccelni a BKK járatain

Számos autóbusz- és trolibuszjáratunkon első ajtós felszállási rendet vezetett be a BKK annak érdekében, hogy kiszűrjék azokat, akik illetéktelenül használnák járműveiket. Ezekre a járatokra csak az első ajtónál lehet felszállni, hogy a járművezető ellenőrizze a felszállók jegyének, bérletének, utazásra jogosító okmányának érvényességét - olvasható a BKK közleményében.

Az első ajtós felszállással szeretnék védeni azokat, akik eddig is megváltották a jegyüket, bérletüket, azaz jogosultságot váltottak az utazásra. Bevezetésével jobban ki tudják szűrni a bliccelőket, vagy azokat, akik megsértik az utazási feltételeket.

  • Amennyiben felszálláskor nincs érvényes jegye vagy bérlete, azokon a buszokon, trolibuszokon és villamosokon, ahol ezt a járművezetői fülkén elhelyezett matrica jelzi, 450 forintért vásárolhat jegyet a járművezetőnél. Ugyanakkor azt javasolják, hogy előre vegye meg a jegyét vagy bérletét a főváros számos pontján található BKK-automatából vagy az egyik ügyfélközpontban. A Budapest-bérlet tetszőleges kezdőnappal váltható, a vonaljegy ára 350 forint.
  • Arra kérik az utasokat, segítsék azzal a járművezetőket, hogy előkészítik a jegyüket már a megállóban, hogy a jármű hamarabb tudja elhagyni a megállót, így utastársaikkal együtt gyorsabban elérik az úticéljukat. A bérletet, az utazásra jogosító igazolványt úgy mutassák meg a járművezetőnek, hogy jól lássa azt. Az előre megváltott vagy a járművezetőnél vásárolt menetjegyet a vezetőfülkénél található jegykezelő készülékkel kell érvényesíteni.
  • Az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokra több helyen felhívják a figyelmet: a megállókban a menetrendeken, illetve a járművek kijelzőin is látható „Felszállás az első ajtón” felirattal.
  • Kérik, hogy a kényelmes és gyors felszállás érdekében az utas haladjon tovább a jármű hátsó részébe, leszálláshoz pedig a hátsó ajtókat vegye igénybe.
  • Ha babakocsival, kerekesszékkel vagy – ahol ez lehetséges – kerékpárral utazik, az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokon is használhatja a számára megfelelő ajtót, de utazási jogosultságát ebben az esetben is – felszállás előtt vagy azt követően – igazolnia kell.
  • Amennyiben a végállomáson egy első ajtós felszállási rend szerint közlekedő jármű vezetője nincs a vezetőfülkében, az időközben felszálló utasok jegyét, bérletét, utazásra jogosító okmányát érkezése után, az utastérben ellenőrzi.
  • Bizonyos esetekben (pl. rendezvények alkalmával) az első ajtós felszállási rendet a BKK felfüggesztheti. Ekkor a biztonsági szolgálat munkatársai is ellenőrizhetik a jegyét, bérletét, utazásra jogosító okmányát, valamint vonaljegyet is tőlük vásárolhat.

Az első ajtós felszállási rend bevezetésével a BKK legfőbb célja az utazási feltételek betartatása és a BKK jogos bevételeinek biztosítása, az érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazók számának csökkentésével, akik hosszú távon mind a Budapesti Közlekedési Központnak, mind pedig – közvetve – a többi utasnak is hátrányt okoznak.

Első ajtós felszállási rend az alábbi járatokon van érvényben

Fotó: bkk.hu

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók

Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain

A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett. A vállalat az MTI kérdésére közölte:  a limitet aszerint határozták meg, hogy mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő. Felhívták a figyelmet arra is, ha a fogyasztó magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóba tankol, úgy hatósági árat fizet, amennyiben benzinkannába, akkor piaci árat kell fizetnie. A Mol ezért arra kéri a vásárlókat, ha gépjárművük benzintankja mellett külső kannába is tankolnak, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a tankolás vételárának rendezése után tegyék meg. Ha a gépjármű üzemanyagtartályába, illetve a kannába történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében történik, úgy a tankolás teljes mennyiségére a töltőállomáson feltüntetett piaci árat kell fizetni. KÖVESSEN MINKET A FACEB

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: