Ugrás a fő tartalomra

Még nehezebb lesz bliccelni a BKK járatain

Számos autóbusz- és trolibuszjáratunkon első ajtós felszállási rendet vezetett be a BKK annak érdekében, hogy kiszűrjék azokat, akik illetéktelenül használnák járműveiket. Ezekre a járatokra csak az első ajtónál lehet felszállni, hogy a járművezető ellenőrizze a felszállók jegyének, bérletének, utazásra jogosító okmányának érvényességét - olvasható a BKK közleményében.

Az első ajtós felszállással szeretnék védeni azokat, akik eddig is megváltották a jegyüket, bérletüket, azaz jogosultságot váltottak az utazásra. Bevezetésével jobban ki tudják szűrni a bliccelőket, vagy azokat, akik megsértik az utazási feltételeket.

  • Amennyiben felszálláskor nincs érvényes jegye vagy bérlete, azokon a buszokon, trolibuszokon és villamosokon, ahol ezt a járművezetői fülkén elhelyezett matrica jelzi, 450 forintért vásárolhat jegyet a járművezetőnél. Ugyanakkor azt javasolják, hogy előre vegye meg a jegyét vagy bérletét a főváros számos pontján található BKK-automatából vagy az egyik ügyfélközpontban. A Budapest-bérlet tetszőleges kezdőnappal váltható, a vonaljegy ára 350 forint.
  • Arra kérik az utasokat, segítsék azzal a járművezetőket, hogy előkészítik a jegyüket már a megállóban, hogy a jármű hamarabb tudja elhagyni a megállót, így utastársaikkal együtt gyorsabban elérik az úticéljukat. A bérletet, az utazásra jogosító igazolványt úgy mutassák meg a járművezetőnek, hogy jól lássa azt. Az előre megváltott vagy a járművezetőnél vásárolt menetjegyet a vezetőfülkénél található jegykezelő készülékkel kell érvényesíteni.
  • Az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokra több helyen felhívják a figyelmet: a megállókban a menetrendeken, illetve a járművek kijelzőin is látható „Felszállás az első ajtón” felirattal.
  • Kérik, hogy a kényelmes és gyors felszállás érdekében az utas haladjon tovább a jármű hátsó részébe, leszálláshoz pedig a hátsó ajtókat vegye igénybe.
  • Ha babakocsival, kerekesszékkel vagy – ahol ez lehetséges – kerékpárral utazik, az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokon is használhatja a számára megfelelő ajtót, de utazási jogosultságát ebben az esetben is – felszállás előtt vagy azt követően – igazolnia kell.
  • Amennyiben a végállomáson egy első ajtós felszállási rend szerint közlekedő jármű vezetője nincs a vezetőfülkében, az időközben felszálló utasok jegyét, bérletét, utazásra jogosító okmányát érkezése után, az utastérben ellenőrzi.
  • Bizonyos esetekben (pl. rendezvények alkalmával) az első ajtós felszállási rendet a BKK felfüggesztheti. Ekkor a biztonsági szolgálat munkatársai is ellenőrizhetik a jegyét, bérletét, utazásra jogosító okmányát, valamint vonaljegyet is tőlük vásárolhat.

Az első ajtós felszállási rend bevezetésével a BKK legfőbb célja az utazási feltételek betartatása és a BKK jogos bevételeinek biztosítása, az érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazók számának csökkentésével, akik hosszú távon mind a Budapesti Közlekedési Központnak, mind pedig – közvetve – a többi utasnak is hátrányt okoznak.

Első ajtós felszállási rend az alábbi járatokon van érvényben

Fotó: bkk.hu

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: