Ugrás a fő tartalomra

Még nehezebb lesz bliccelni a BKK járatain

Számos autóbusz- és trolibuszjáratunkon első ajtós felszállási rendet vezetett be a BKK annak érdekében, hogy kiszűrjék azokat, akik illetéktelenül használnák járműveiket. Ezekre a járatokra csak az első ajtónál lehet felszállni, hogy a járművezető ellenőrizze a felszállók jegyének, bérletének, utazásra jogosító okmányának érvényességét - olvasható a BKK közleményében.

Az első ajtós felszállással szeretnék védeni azokat, akik eddig is megváltották a jegyüket, bérletüket, azaz jogosultságot váltottak az utazásra. Bevezetésével jobban ki tudják szűrni a bliccelőket, vagy azokat, akik megsértik az utazási feltételeket.

  • Amennyiben felszálláskor nincs érvényes jegye vagy bérlete, azokon a buszokon, trolibuszokon és villamosokon, ahol ezt a járművezetői fülkén elhelyezett matrica jelzi, 450 forintért vásárolhat jegyet a járművezetőnél. Ugyanakkor azt javasolják, hogy előre vegye meg a jegyét vagy bérletét a főváros számos pontján található BKK-automatából vagy az egyik ügyfélközpontban. A Budapest-bérlet tetszőleges kezdőnappal váltható, a vonaljegy ára 350 forint.
  • Arra kérik az utasokat, segítsék azzal a járművezetőket, hogy előkészítik a jegyüket már a megállóban, hogy a jármű hamarabb tudja elhagyni a megállót, így utastársaikkal együtt gyorsabban elérik az úticéljukat. A bérletet, az utazásra jogosító igazolványt úgy mutassák meg a járművezetőnek, hogy jól lássa azt. Az előre megváltott vagy a járművezetőnél vásárolt menetjegyet a vezetőfülkénél található jegykezelő készülékkel kell érvényesíteni.
  • Az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokra több helyen felhívják a figyelmet: a megállókban a menetrendeken, illetve a járművek kijelzőin is látható „Felszállás az első ajtón” felirattal.
  • Kérik, hogy a kényelmes és gyors felszállás érdekében az utas haladjon tovább a jármű hátsó részébe, leszálláshoz pedig a hátsó ajtókat vegye igénybe.
  • Ha babakocsival, kerekesszékkel vagy – ahol ez lehetséges – kerékpárral utazik, az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokon is használhatja a számára megfelelő ajtót, de utazási jogosultságát ebben az esetben is – felszállás előtt vagy azt követően – igazolnia kell.
  • Amennyiben a végállomáson egy első ajtós felszállási rend szerint közlekedő jármű vezetője nincs a vezetőfülkében, az időközben felszálló utasok jegyét, bérletét, utazásra jogosító okmányát érkezése után, az utastérben ellenőrzi.
  • Bizonyos esetekben (pl. rendezvények alkalmával) az első ajtós felszállási rendet a BKK felfüggesztheti. Ekkor a biztonsági szolgálat munkatársai is ellenőrizhetik a jegyét, bérletét, utazásra jogosító okmányát, valamint vonaljegyet is tőlük vásárolhat.

Az első ajtós felszállási rend bevezetésével a BKK legfőbb célja az utazási feltételek betartatása és a BKK jogos bevételeinek biztosítása, az érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazók számának csökkentésével, akik hosszú távon mind a Budapesti Közlekedési Központnak, mind pedig – közvetve – a többi utasnak is hátrányt okoznak.

Első ajtós felszállási rend az alábbi járatokon van érvényben

Fotó: bkk.hu

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

A magyarok többsége azt szeretné, ha Orbán Viktor keményebben állna ki Oroszországgal szemben

Ismét emelkedett azok száma, akik aggressziónak tartják Oroszország támadását Ukrajna ellen, írja a Népszava a Publicus Intézet közvéleménykutatása alapján, amely a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív. Az RTL szerint felmérésből az derült ki, hogy: A megkérdezettek 69 százaléka tartja orosz agressziónak a háborút. Áprilisban még csak 56 százalék volt ez a szám. 57 százalék szerint Orbán Viktornak komolyabban kellene elítélnie Oroszországot. Tavasszal még csak a lakosság 36 százaléka gondolta így. A Fidesz szavazóinak 15 százaléka elégedetlen Orbán reakcióival kapcsolatban, a bizonytalanok körében 51 százalék várna keményebb kiállást. 12 százalék lát esélyt arra, hogy Magyarországot háború fenyegeti, 17 százalék szerint fog Putyin atomot bevetni. A Fidesz-KDNP szimpatizánsok háromnegyede, az ellenzékiek fele, a bizonytalanok 43 százaléka érez félelmet a háborúval kapcsolatban. A megkérdezettek 56 százaléka elégedetlen azzal, ahogy a korm

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar