Ugrás a fő tartalomra

BKK: nagyon komoly büntetésre számíthat, aki jegyellenőrt bántalmaz

A BKK jegyellenőreit munkavégzésük során gyakran éri fizikai és verbális erőszak egyaránt. Azonban az az utas, aki erőszakosan lép fel egy jegyellenőrrel szemben, közfeladatot ellátó személy bántalmazásáért akár börtönbüntetésre is ítélhető. Bármilyen okból alakul ki nézeteltérés egy utas és egy jegyellenőr között, a fizikai erőszak sosem lehet indokolt - olvasható a Budapesti Közlekedési Központ közleményében.

Emlékeztetnek: október végén fizikai bántalmazás érte a BKK egyik jegyellenőrét Óbudán. Az eset következtében a társaság munkatársa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az óbudai történet sajnos csak egyetlen a sok közül. A jegyellenőröket ért fizikai bántalmazások száma évről évre állandó, csak szűk határok közt változik. Verbális erőszakkal viszont jóval több esetben találkoznak a közlekedésszervező munkatársai. Pedig aki jegyellenőrre támad, az a törvények szerint nagyon komoly büntetésre számíthat.

A BKK jegyellenőrei közfeladatot ellátó személynek minősülnek. A Büntető Törvénykönyvben foglaltak szerint, ha egy közfeladatot ellátó személy ellen történik akár verbális, akár fizikai agresszió, az egy hivatalos személy ellen elkövetett erőszaknak felel meg. Így aki jegyellenőrt bántalmaz munkavégzése során, akár 3 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

A BKK jegyellenőrei nagyon fontos feladatokat végeznek. Munkájuk elengedhetetlen ahhoz, hogy a főváros közösségi közlekedése működőképes, fenntartható, biztonságos legyen. Ezért a társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy ne csak ügyfelei érezzék magukat biztonságban a közösségi közlekedés járatain, hanem az ellenőrök is nyugodtabban végezhessék munkájukat. A járatok jelentős részén biztonsági kamerák működnek, amelyek nagy segítséget nyújthatnak az elkövetők azonosításához. Emellett a társaság különböző együttműködésekkel is erősíti a járműveken utazók biztonságérzetét. Október elején például a BKK és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) egy három napos akciót tartott, ennek során a jegyellenőrök a közterület-felügyelők társaságában járták a főváros főbb közlekedési vonalait. A FÖRI munkatársainak demonstratív jelenléte is elég volt ahhoz, hogy csökkenjen a konfliktushelyzetek száma.

Természetesen az utasok döntő többsége kulturáltan viselkedik a jegyellenőrökkel szemben, az utazási szabályokat és a viselkedési normákat betartja, amit ezúton is köszön a Budapesti Közlekedési Központ.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

A magyarok többsége azt szeretné, ha Orbán Viktor keményebben állna ki Oroszországgal szemben

Ismét emelkedett azok száma, akik aggressziónak tartják Oroszország támadását Ukrajna ellen, írja a Népszava a Publicus Intézet közvéleménykutatása alapján, amely a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív. Az RTL szerint felmérésből az derült ki, hogy: A megkérdezettek 69 százaléka tartja orosz agressziónak a háborút. Áprilisban még csak 56 százalék volt ez a szám. 57 százalék szerint Orbán Viktornak komolyabban kellene elítélnie Oroszországot. Tavasszal még csak a lakosság 36 százaléka gondolta így. A Fidesz szavazóinak 15 százaléka elégedetlen Orbán reakcióival kapcsolatban, a bizonytalanok körében 51 százalék várna keményebb kiállást. 12 százalék lát esélyt arra, hogy Magyarországot háború fenyegeti, 17 százalék szerint fog Putyin atomot bevetni. A Fidesz-KDNP szimpatizánsok háromnegyede, az ellenzékiek fele, a bizonytalanok 43 százaléka érez félelmet a háborúval kapcsolatban. A megkérdezettek 56 százaléka elégedetlen azzal, ahogy a korm

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar