Ugrás a fő tartalomra

BKK: nagyon komoly büntetésre számíthat, aki jegyellenőrt bántalmaz

A BKK jegyellenőreit munkavégzésük során gyakran éri fizikai és verbális erőszak egyaránt. Azonban az az utas, aki erőszakosan lép fel egy jegyellenőrrel szemben, közfeladatot ellátó személy bántalmazásáért akár börtönbüntetésre is ítélhető. Bármilyen okból alakul ki nézeteltérés egy utas és egy jegyellenőr között, a fizikai erőszak sosem lehet indokolt - olvasható a Budapesti Közlekedési Központ közleményében.

Emlékeztetnek: október végén fizikai bántalmazás érte a BKK egyik jegyellenőrét Óbudán. Az eset következtében a társaság munkatársa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az óbudai történet sajnos csak egyetlen a sok közül. A jegyellenőröket ért fizikai bántalmazások száma évről évre állandó, csak szűk határok közt változik. Verbális erőszakkal viszont jóval több esetben találkoznak a közlekedésszervező munkatársai. Pedig aki jegyellenőrre támad, az a törvények szerint nagyon komoly büntetésre számíthat.

A BKK jegyellenőrei közfeladatot ellátó személynek minősülnek. A Büntető Törvénykönyvben foglaltak szerint, ha egy közfeladatot ellátó személy ellen történik akár verbális, akár fizikai agresszió, az egy hivatalos személy ellen elkövetett erőszaknak felel meg. Így aki jegyellenőrt bántalmaz munkavégzése során, akár 3 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

A BKK jegyellenőrei nagyon fontos feladatokat végeznek. Munkájuk elengedhetetlen ahhoz, hogy a főváros közösségi közlekedése működőképes, fenntartható, biztonságos legyen. Ezért a társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy ne csak ügyfelei érezzék magukat biztonságban a közösségi közlekedés járatain, hanem az ellenőrök is nyugodtabban végezhessék munkájukat. A járatok jelentős részén biztonsági kamerák működnek, amelyek nagy segítséget nyújthatnak az elkövetők azonosításához. Emellett a társaság különböző együttműködésekkel is erősíti a járműveken utazók biztonságérzetét. Október elején például a BKK és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) egy három napos akciót tartott, ennek során a jegyellenőrök a közterület-felügyelők társaságában járták a főváros főbb közlekedési vonalait. A FÖRI munkatársainak demonstratív jelenléte is elég volt ahhoz, hogy csökkenjen a konfliktushelyzetek száma.

Természetesen az utasok döntő többsége kulturáltan viselkedik a jegyellenőrökkel szemben, az utazási szabályokat és a viselkedési normákat betartja, amit ezúton is köszön a Budapesti Közlekedési Központ.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera Budapesten

A Bp-i Autósok Közössége egyik olvasójától kapta azt a felvételt, amit egy kamera rögzített a 3. kerületben, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében. A videón jól látszik, hogy a gyalogosokra vonatkozó lámpa piros jelzést mutat, a keresztező forgalom pedig zöld jelzést kap. A villamos is szabad utat kap, de a később elgázolt gyalogos még átmegy előtte. Amikor az úttestre ér, egy fehér autó elgázolja, melynek következtében több métert repül a szerencsétlenül járt “A helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú férfit súlyos sérülésekkel szállított kórházba.” – tudták meg. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

"Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol" - Szolidaritási tüntetést tartottak a szabad Ukrajnáért Budapesten

Legyen végre vége! címmel a szabad és független Ukrajnáért, a magyar kormány "hintapolitikája" ellen tartottak civil szolidaritási tüntetést szombaton Budapesten. Az Egymillióan a szabad Ukrajnáért civil szervezet által meghirdetett demonstrációt az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabad sajtó útján tartották meg, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felhívására - írta az MTI. Juhász Péter, a demonstráció egyik főszervezője hangsúlyozta: miközben a civilek szolidárisak a menekülőkkel és mindent megtettek értük, Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány semmit nem tett. Vagyis a civilek Magyarország szíve, "Orbán viszont nem Magyarország szíve, hanem Magyarország enyves keze és ez az enyves kéz már véres is" - fogalmazott a szónok. Hozzátette: "ezt nem hagyhatjuk, mert a világ azt fogja hinni, hogy mi is ugyanolyanok vagyunk, mint Orbán Viktor". Juhász Péter kevesellte és szégyennek nevezte a tüntetésen résztvevők számát. "Nagyon köszönöm, hogy pr

Kipusztult az összes hal a Városligeti-tóban

Mérgezés történt a városligeti tóban, amely - mivel néhány nappal ezelőtt ide telepítették át a margitszigeti japánkert halait is - két tó halállományát pusztította ki szerdán. Egyelőre nem tudni, pontosan hogyan és milyen méreg került a vízbe - írta az Euronews. A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott, és a kertészeknek az egyik legnagyobb kihívás a halak megmentése volt. Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba. Szerdán azonban ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat - írták. Hozzátették, hogy néhány teknős túlélte a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak - írta az MTI. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: