Ugrás a fő tartalomra

BKK: nagyon komoly büntetésre számíthat, aki jegyellenőrt bántalmaz

A BKK jegyellenőreit munkavégzésük során gyakran éri fizikai és verbális erőszak egyaránt. Azonban az az utas, aki erőszakosan lép fel egy jegyellenőrrel szemben, közfeladatot ellátó személy bántalmazásáért akár börtönbüntetésre is ítélhető. Bármilyen okból alakul ki nézeteltérés egy utas és egy jegyellenőr között, a fizikai erőszak sosem lehet indokolt - olvasható a Budapesti Közlekedési Központ közleményében.

Emlékeztetnek: október végén fizikai bántalmazás érte a BKK egyik jegyellenőrét Óbudán. Az eset következtében a társaság munkatársa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az óbudai történet sajnos csak egyetlen a sok közül. A jegyellenőröket ért fizikai bántalmazások száma évről évre állandó, csak szűk határok közt változik. Verbális erőszakkal viszont jóval több esetben találkoznak a közlekedésszervező munkatársai. Pedig aki jegyellenőrre támad, az a törvények szerint nagyon komoly büntetésre számíthat.

A BKK jegyellenőrei közfeladatot ellátó személynek minősülnek. A Büntető Törvénykönyvben foglaltak szerint, ha egy közfeladatot ellátó személy ellen történik akár verbális, akár fizikai agresszió, az egy hivatalos személy ellen elkövetett erőszaknak felel meg. Így aki jegyellenőrt bántalmaz munkavégzése során, akár 3 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

A BKK jegyellenőrei nagyon fontos feladatokat végeznek. Munkájuk elengedhetetlen ahhoz, hogy a főváros közösségi közlekedése működőképes, fenntartható, biztonságos legyen. Ezért a társaság mindent megtesz annak érdekében, hogy ne csak ügyfelei érezzék magukat biztonságban a közösségi közlekedés járatain, hanem az ellenőrök is nyugodtabban végezhessék munkájukat. A járatok jelentős részén biztonsági kamerák működnek, amelyek nagy segítséget nyújthatnak az elkövetők azonosításához. Emellett a társaság különböző együttműködésekkel is erősíti a járműveken utazók biztonságérzetét. Október elején például a BKK és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága (FÖRI) egy három napos akciót tartott, ennek során a jegyellenőrök a közterület-felügyelők társaságában járták a főváros főbb közlekedési vonalait. A FÖRI munkatársainak demonstratív jelenléte is elég volt ahhoz, hogy csökkenjen a konfliktushelyzetek száma.

Természetesen az utasok döntő többsége kulturáltan viselkedik a jegyellenőrökkel szemben, az utazási szabályokat és a viselkedési normákat betartja, amit ezúton is köszön a Budapesti Közlekedési Központ.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy meghibásodott, klíma nélküli vonatban rekedtek az utasok a Keleti pályaudvaron

Azonnali belső vizsgálatot indított a MÁV, mert utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban csütörtök este a Keleti pályaudvaron. Az utasok a nagy hőség miatt ablakot törtek ki. A MÁV pénteken közölte: a Zürichbe és Münchenbe közlekedő Wiener Walzer - Kálmán Imre nemzetközi vonaton műszaki hiba és a rendkívüli hőség miatt meghibásodott az energiaellátó berendezés, ezért nem volt áram az egyik kocsiban. A személykocsi helyett az utasok komfortja és biztonsága érdekében a MÁV-START egy tartalék kocsit állított volna be. A kocsik rendezéséhez, a meghibásodott kocsi kihúzásához szükséges tolatási műveletet viszont úgy kezdték meg, hogy utasok maradtak a kocsiban. A klíma hiánya miatt a tárolóvágányon álló kocsiban felmelegedett a levegő, ezért az utasok a személykocsi ablakát betörték, vésznyitóval az ajtókat kinyitották. A kitört ablak miatt rendőrségi helyszínelésre volt szükség, és a vonat csak hajnalban tudott elindulni. Az eset részletes kivizsgálása azonnal megkezdődött

Baleset történt a Ferihegyi reptérre vezető úton

Lezárták az érintett útszakaszt a karambol miatt. Egy kisbusz és egy személyautó ütközött össze a XVIII. kerületben, a Ferihegyi reptérre vezető úton, a Csaba utca közelében. A fővárosi hivatásos tűzoltók a társhatóságokat kérték a helyszínre, ahol lezárták az érintett útszakaszt a baleset miatt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Változik a 4-es és a 6-os villamos közlekedése a következő két hétvégén

Karbantartás miatt változik a 4-es és a 6-os villamos közlekedése a következő két hétvégén - közölte a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-vel. A közlemény szerint pénteken 17.30-tól hétfő hajnalig és július 9-10-én, szombat-vasárnap a 4-es és a 6-os villamos két szakaszon jár: a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között, valamint 4-6-os jelzéssel a Széll Kálmán tér és az Oktogon között. A Boráros tér és a Nyugati pályaudvar között a 4-6-os pótlóbusszal lehet utazni, amelyre a Mester utca/Ferenc körút megállónál és a Nyugati pályaudvarnál lehet átszállni. Éjszakánként a 6-os villamos teljes vonalán pótlóbusz jár majd. A villamosok közlekedése a vágányok Blaha Lujza téri karbantartása miatt változik - írták. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: