Ugrás a fő tartalomra

Duda Ernő szerint csak teljes karantén esetén van értelme elrendelni a lezárást

Duda Ernő az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt a koronavírus új variánsáról, amely már Európát is elérte. A virológus azt mondta, a jelenleginél több paraméter kellene ahhoz, hogy tudjuk, ez a vírusmutáció pontosan mennyire veszélyes, egyelőre csak azt tudjuk, hogy elég intenzíven terjed. Nem tudjuk, okoz-e súlyos betegséget, és nincs adat arra nézve, hogy az oltottak számára jelent-e komolyabb veszélyt, mint az eredeti, vuhani vírus - tette hozzá.

A Pfizer azt közölte: úgy látják, a Dél-Afrikában azonosított változat egyértelműen különbözik az eddigiektől, ezért lehet, hogy módosítani kell az oltóanyagot.

Duda Ernő ezzel kapcsolatban azt mondta: az, hogy az új típusban 30 mutációt azonosítottak, aggodalomra ad okot, lehetséges ugyanis, hogy annyit változott a szerkezete, hogy képes áttörni a vakcinák által okozott védelmet.

A virológus emlékeztetett, hogy eddig minden hullám elején mi voltunk az utolsók Európában, akik zártak, feltehetően most is ez lesz. Azt ugyanakkor hozzátette: a zárás csak akkor segít, ha teljes karantént rendelnek el, de nem lehet az egész kontinenst három hétre teljesen lezárni, vannak szolgáltatások, aminek működni kell, így kétséges, meg lehet-e oldani egy olyan zárást, aminek járványtani hatásai lennének - fejtette ki Duda Ernő. A szakember szerint fontosabb lett volna a megelőzés, tesztelés, megtudni, kik terjesztik a vírust.

FOTÓ: SZEGED.HU/SZABÓ LUCA

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: