Ugrás a fő tartalomra

Jön az időalapú BKK-jegy

Október közepén indította el a szavazást a közösségi oldalán a BKK, amelyben megkérdezte az utasokat, hogy milyen összvonalas, időalapú mobiljegyet szeretnének: 30, 60, vagy 90 perceset. Ez olyan jegy, amivel időegység alatt bármennyit utazhat az ember.

Mint írták, az időalapú jegy lényege, hogy nem kellene minden átszálláskor új jegyet érvényesíteni, csak arra kellene figyelni, hogy a megfelelő időtartamra szóló jegyet váltsa meg az utas az utazás kezdete előtt.

Közel négyezren szavaztak a lehetőségekre valamilyen emitikon kiválasztásával. A legtöbben, a válaszadók fele 60 perces jegyet szeretne, 30 százalék választotta a 90 percest, 20 százalék pedig a 30 percest.

A választásban minden bizonnyal szerepet játszott az, hogy a válaszoló átlagban mennyit utazik egyszerre a BKK járatain.

Nyilvánvalóan aki beér a munkahelyére például 15-20 perc alatt, az fölöslegesnek találná, hogy többet fizessen egy 90 perces jegyért. De sokan vannak azok is, akik naponta egyszerre egy óránál valamivel többet utaznak, ők joggal nem akarnak ezért két jegyet váltani. Ezt úgy lehetne feloldani, ha már a BKK bevezeti az időalapú jegyet, akkor több választást is lehetővé tesz, és akár mindhárom időtartamra lehet jegyet vásárolni.

A Telex megkérdezte a BKK-t, mit szűrtek le a szavazásból, mikor és milyen időalapú jegy bevezetése várható. A válasz szerint az időalapú mobiljegy bevezetése előreláthatóan a jövő év elején várható. Azt, hogy milyen lesz, egyelőre még nem tudják: „a pontos termékkoncepció részleteinek kidolgozása még folyamatban van, dolgoznak a megvalósításán”.

Hozzátették: az igények pontosabb megismerése céljából további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy az új, időalapú (mobiltelefonról megvásárolható) mobiljegy termékportfóliót kialakítsák.

Arra, hogy mennyibe kerülhet majd az egyórás mobiljegy, a más magyarországi városokban már bevezetett tarifákból lehet következtetni. Az időalapú mobiljegyet Debrecen tömegközlekedésében már bevezették. A városban az előre megváltott jegyek 350 forintba, a járművezetőnél váltottak 450 forintba, az új, 60 perces jegyek pedig 400 forintba kerülnek – ez hasonló a budapesti díjszabáshoz. Tatabányán is van egy órás mobiljegy, ott 280 forintba kerül.

Budapesten 2019. június 1-én vezették be az első, mobiltelefonról megvásárolható mobiljegyeket a ferihegyi gyorsjáratra (900 forintért). 2019. szeptember 1-én bevezették mobilra a 24 órás jegyet (1650 Ft), a 72 órás jegyet (4150 Ft), valamint a Budapest-hetijegyet (4950 Ft); októbertől pedig havi és félhavi bérletet (9500 és 6300 Ft) is lehet lehet mobilról vásárolni.

Fotó: Illusztráció

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A gyalogátkelőhelyen ütött el két fiatalt egy személyautó Budapesten

Elütött két fiatalt egy személyautó a gyalogátkelőhelyen Budapesten, az Üllői út és az Ady Endre út kereszteződésénél szombaton - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyelete. Mindkét fiatalt kórházba szállították, az egyiket könnyebb, a másikat súlyosabb sérülésekkel - tudta meg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ha Magyarországra is átterjedne a háború, így zajlana a mozgósítás

50 éves korig hívnák be őket, de csak azután, ha a parlament kétharmados döntéssel megelőző védelmi helyzetet hirdetne - tudatta a hvg.hu. Ha Magyarországra is átterjed a háború, akkor mindazokat, akik még nem töltötték be az 50 éves életkort és kaptak sorkatonai kiképzést, behívhatják katonának – írta a Blikk, amely egy nyugállományú ezredes segítségével szedte össze, miként zajlana a mozgósítás egy ilyen helyzetben. először kétharmados döntéssel kellene a parlamentnek megelőző védelmi helyzetet hirdetni, utána kiküldenék a behívókat és elkezdődnének az alkalmassági vizsgálatok, először az önkéntes tartalékosokat mozgósítanák, utána azokat, akik már voltak katonák, aki nem kapott kiképzést, és még nincs 65 éves, azt polgári védelmi és honvédelmi munkára hívhatnák be. Magyarországon az általános hadkötelezettség 1868-tól 2004-ig élt, eleinte 21, 1939-től 18 éves kor felett hívták be a fiatalokat – írja a lap, amely arra is emlékeztet, hogy rendkívüli helyzetben a katonai szolgálat a 18

Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera Budapesten

A Bp-i Autósok Közössége egyik olvasójától kapta azt a felvételt, amit egy kamera rögzített a 3. kerületben, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében. A videón jól látszik, hogy a gyalogosokra vonatkozó lámpa piros jelzést mutat, a keresztező forgalom pedig zöld jelzést kap. A villamos is szabad utat kap, de a később elgázolt gyalogos még átmegy előtte. Amikor az úttestre ér, egy fehér autó elgázolja, melynek következtében több métert repül a szerencsétlenül járt “A helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú férfit súlyos sérülésekkel szállított kórházba.” – tudták meg. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: