Ugrás a fő tartalomra

Karácsony: a főváros nem tudja a 12 milliárd forintos összeget összekapargatni azért, hogy Budapest tovább működjön

A fővárosi önkormányzat követeli a kormánytól, hogy folyósítsa a törvény szerint az idei évre járó 12 milliárd forintos közösségi közlekedési támogatást - mondta Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Miniszterelnökségnek helyt adó Karmelita kolostor előtt Karácsony Gergely - aki mögött felsorakozott több fővárosi ellenzéki országgyűlési képviselő és képviselőjelölt - azt mondta, az idei 12 milliárd forintos állami finanszírozás nem érkezett meg, de - mint hozzátette - még politikai szándékot sem látnak arra, hogy ezt kifizessék. Hiába a költségvetési törvény, a korábbi évek bevett gyakorlata és hiába a kormányzati ígéret, a miniszterelnök adott szava - jegyezte meg.

Még csak a támogatási szerződés tervezetét sem küldte el a városvezetésnek a kormány - közölte.

Karácsony Gergely azt mondta, "ma van az a nap", amikor az államnak finanszíroznia kellene a budapesti közösségi közlekedés jegybevételen felüli részét.

Ezért egy pótdíjelismervényt hoztak - folytatta -, mert a kormány, szemben a tisztességes fővárosiakkal, "bliccel". Az utasok "betették a maguk részét" a tömegközlekedés finanszírozásába a fővárosi önkormányzattal együtt, de a kormány "bliccel", ami "csalás," és ezért büntetés jár.

A főváros nem tudja és nem is akarja ezt a 12 milliárd forintos összeget újra különböző helyekről összekapargatni azért, hogy Budapest tovább működjön. "Követeljük, hogy a kormány adja oda azt, ami jár a budapestieknek. Tartsa be a szavát és a törvényeket" - jelentette ki Karácsony Gergely.

A főpolgármester azt mondta, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdai nyilatkozata "egy nagyon könnyen cáfolható hazugság". A miniszter arról beszélt, hogy csak egy aláírás hiányzik, de valójában nem kapták meg azt a dokumentumot, amelyet alá kellene írnia - tette hozzá.

Karácsony Gergely nyilatkozata után Oláh Lajos (MSZP), Varju László (DK), Szabó Tímea (Párbeszéd), Szilágyi György (Jobbik) országgyűlési képviselők, valamint Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és Jámbor András képviselőjelölt megpróbálta átadni a nagyobb táblára nyomtatott, 12 milliárd forintról szóló pótdíjelismervényt Orbán Viktor kormányfőnek vagy a kormányzat egy képviselőjének, de az ott szolgálatot teljesítő rendőrök a Karmelita kolostor köré épített kordon bejáratán nem engedték be őket. Ezért a politikusok a kordon kapujára gyorskötözővel felhelyezték a táblát.

Az akciót követően Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain bemondják majd, hogy a kormány nem finanszírozza a közösségi közlekedést, ezzel bliccel, és egyben megköszönik az utasoknak, hogy ők váltottak jegyet vagy bérletet.

A főpolgármester nem tartja kizártnak, hogy a közösségi közlekedés korlátozására lesz szükség a pénzügyi problémák miatt.

A főváros vezetése mindent megtett azért, hogy a kormány Budapestet bűntető politikáját az emberek ne vegyék észre a közszolgáltatások minőségén, "de van egy pont, ahol elfogynak az eszközeink, és elfogy a pénzünk" - mondta.

Karácsony Gergely elmondta, a BKK kénytelen a hitelkeretéhez nyúlni, hiszen a társaság költségvetésében szerepel a 12 milliárd forint, a fővárosi önkormányzat ezt az összeget nem tudja pótolni. Törvény van arról, hogy ezt az összeget az államnak ki kell fizetnie - tette hozzá.

Mivel a szükséges szerződést tervezetét nem kapták meg az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, azért, hogy "túllépjenek az óvodás színvonalon", a főváros készített egy másik tervezetet, azt aláírja és eljuttatja a tárcához - tette hozzá.

Karácsony Gergely kijelentette: a kormány visszatartja a 12 milliárd forintot, és ez már a sokadik lépés, amellyel megpróbálják a fővárost pénzügyileg megfojtani. Úgy fogalmazott: "Mi ehhez nem vagyunk hajlandóak asszisztálni."

Karácsony Gergely több kérdést is kapott a Fővárosi Közgyűlés által szerdán a Városháza-ügy miatt felállított vizsgálóbizottsággal kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy beszélt-e Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel a hangfelvételek megjelenését követően, úgy válaszolt, hogy nem és nem is keresték egymást, de bármikor szívesen beszélget vele bármilyen témáról.

Karácsony Gergely elmondta, a vizsgálóbizottság azt hallgat meg, akit akar, semmilyen módon nincs korlátozva a feladatköre, az ügy bármilyen vonatkozását tudják érinteni. Az előterjesztéshez benyújtott módosító indítványa arra vonatkozott, hogy még milyen ügyeket vizsgáljanak ahhoz képest, amit a Fidesz-KDNP javasolt az előterjesztésében. "Semmit nem vettünk ki a témák közül, csak hozzáraktunk még néhányat, amelyek nézőpontom szerint fontosabbak, mint az eredeti kérdése voltak" - fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve: a bizottság tagjai majd eldöntik, hogy az ügyeket hogyan súlyozzák.

Arra a kérdésre, mi a véleménye Bajna Gordonnak a napokban megjelent hangfelvételen a fővárosi nagykoalícióban lévő "cápákról" szóló kijelentéséről, azt válaszolta: "én legfeljebb ebihalakkal találkoztam a Városháza környékén".

Karácsony Gergely azt mondta, olyan hangfelvételeket tekintenek sokan bizonyítéknak, amelyeken Gansperger Gyula tesz bizonyos állításokat. Ha a feltérképezzük az ő kapcsolatrendszerét, és kiderül, hogy ő Fidesz közeli vállalkozó, akkor érdemben befolyásolja "a szavainak a politikai kontextusát, és azt is, hogy ezeket mennyire kell komolyan venni" - tette hozzá a főpolgármester, aki szerint minden tényt érdemes az ügyben megvizsgálni.

Karácsony Gergely azt mondta, a háromhetes határidő gyors kivizsgálásra serkenti a bizottság tagjait, de ha azt a javaslatot teszik a közgyűlésnek, hogy még időre van szükségük, akkor ezt a következő ülésen megfontolják. Elmondta, nem szeretne tippeket adni, hogy kiket hallgassanak meg a bizottságban.

(MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók

Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain

A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett. A vállalat az MTI kérdésére közölte:  a limitet aszerint határozták meg, hogy mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő. Felhívták a figyelmet arra is, ha a fogyasztó magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóba tankol, úgy hatósági árat fizet, amennyiben benzinkannába, akkor piaci árat kell fizetnie. A Mol ezért arra kéri a vásárlókat, ha gépjárművük benzintankja mellett külső kannába is tankolnak, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a tankolás vételárának rendezése után tegyék meg. Ha a gépjármű üzemanyagtartályába, illetve a kannába történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében történik, úgy a tankolás teljes mennyiségére a töltőállomáson feltüntetett piaci árat kell fizetni. KÖVESSEN MINKET A FACEB

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: