Ugrás a fő tartalomra

Kiderült, milyen szabályokra számíthatunk a budapesti karácsonyi vásáron

A tavalyi évvel ellentétben idén a legtöbb fővárosi és vidéki karácsonyi vásár megrendezésre kerül - legalábbis jelenleg úgy tűnik. Van ahol viszont csak szigorú járványügyi korlátozások mellett vehetünk rész a rendezvényen, védettségi igazolvány, vagy negatív koronavírusteszt birtokában. sok helyen ajánlott a maszk, és a védőtávolság betartása is. 

Az Európa-szerte híres, egyik legnagyobb téli rendezvényt, a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásárt is megrendezik, azonban látogatása a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően védettségi igazolványhoz, vagy egyéb járványügyi dokumentumok meglétéhez kötött – tudta meg a rendezőktől a Pénzcentrum.

A vásárt kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy látogathatja.

A látogatókat több kapun engedik be a szervezők, védettséget igazoló dokumentum és személyazonosító igazolvány megtekintése mellett. Oltás hiányában azokat is beengedik, akik igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen (az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, EESZT-ben legalább egy pozitív eredményű PCR tesztje vagy antigén gyorstesztje van nyilvántartva, vagy az utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését. Nem csak a magyarokat, a külföldieket is ellenőrzik, nekik nemzetközi igazolást, vagy negatív PCR tesztet kell felmutatniuk.

Emellett a vendéglátó egységeknél idén először kerül bevezetésre a készpénzmentes vásárlás, hogy ezzel is csökkenjen a járványügyi kockázat. A szervező a hatályos járványügyi szabályoknak megfelelően előírhatja a vásár területén egy időben tartózkodó látogatók létszámát. A létszám elérésének pillanatában megtagadhatja a további látogatók belépését mindaddig, ameddig a területen tartózkodók létszámának csökkenésével erre lehetőség nyílik. A szájmaszk használata a Vörösmarty téren nem kötelező, azonban erősen ajánlott.

Óbudán is lesz karácsonyi vásár, november 26-tól egy hónapon át különféle programokkal, koncertekkel, kézműves vásárral várják a látogatókat. Korcsolyázásra két helyszínen, a Fő téren és a Békásmegyeri piac közösségi terén lesz lehetőség ingyenesen.

A járványhelyzet változásának köszönhetően idén újra ünnepelhetjük az Adventet a Bazilikánál: 2021. november 19-től az Budapesten a Szent István téren a rendezvény a hagyományos formájában rendezik meg, egészen január 1-ig várják az érdeklődőket. Idén is feldíszítenek  egy hatalmas, közös karácsonyfát, mely az óriás adventi koszorúval és betlehemi jászollal együtt végig kíséri az idei eseménysorozatot. November 28-tól minden vasárnap sor kerül az adventi gyertyagyújtásra is.

A hagyományos Bosnyák téri Zuglói Adventi vásárt idén nem tartják meg, helyette csak egy kisebb egy napos, pontosabban két órás programot szerveznek az első adventi vasárnapon, ahol megnyitják a korcsolya-szezont és meggyújtják az első gyertyát.

"Amikor dönteni kellett erről, már látható volt, hogy lesz negyedik hullám, igaz, azt nem lehetett tudni, hogy milyen súlyosságú. Úgy döntöttünk, hogy a teljes 4 hetes vásárt nem tartjuk meg, de kompromisszumos megoldásként a szokásos jégpályát felépítjük, amit felügyelt keretek között, megszabott létszámmal tudnak igénybe venni a lakosok, illetve egy közös gyertyagyújtást tartunk. Nagyon fontosak ezek a közösségi élmények és nagyon hiányzik, hogy még mindig csak óvatosan szervezhetünk rendezvényeket. De az emberek biztonsága mindennél fontosabb. A rendezvényen bár szabadtéri lesz, a maszk használatát javasolni fogjuk" - mondta el a Pénzcentrumnak Zugló Önkormányzatának kommunikációs vezető.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: