Ugrás a fő tartalomra

Kiderült, milyen szabályokra számíthatunk a budapesti karácsonyi vásáron

A tavalyi évvel ellentétben idén a legtöbb fővárosi és vidéki karácsonyi vásár megrendezésre kerül - legalábbis jelenleg úgy tűnik. Van ahol viszont csak szigorú járványügyi korlátozások mellett vehetünk rész a rendezvényen, védettségi igazolvány, vagy negatív koronavírusteszt birtokában. sok helyen ajánlott a maszk, és a védőtávolság betartása is. 

Az Európa-szerte híres, egyik legnagyobb téli rendezvényt, a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásárt is megrendezik, azonban látogatása a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően védettségi igazolványhoz, vagy egyéb járványügyi dokumentumok meglétéhez kötött – tudta meg a rendezőktől a Pénzcentrum.

A vásárt kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy látogathatja.

A látogatókat több kapun engedik be a szervezők, védettséget igazoló dokumentum és személyazonosító igazolvány megtekintése mellett. Oltás hiányában azokat is beengedik, akik igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen (az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, EESZT-ben legalább egy pozitív eredményű PCR tesztje vagy antigén gyorstesztje van nyilvántartva, vagy az utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését. Nem csak a magyarokat, a külföldieket is ellenőrzik, nekik nemzetközi igazolást, vagy negatív PCR tesztet kell felmutatniuk.

Emellett a vendéglátó egységeknél idén először kerül bevezetésre a készpénzmentes vásárlás, hogy ezzel is csökkenjen a járványügyi kockázat. A szervező a hatályos járványügyi szabályoknak megfelelően előírhatja a vásár területén egy időben tartózkodó látogatók létszámát. A létszám elérésének pillanatában megtagadhatja a további látogatók belépését mindaddig, ameddig a területen tartózkodók létszámának csökkenésével erre lehetőség nyílik. A szájmaszk használata a Vörösmarty téren nem kötelező, azonban erősen ajánlott.

Óbudán is lesz karácsonyi vásár, november 26-tól egy hónapon át különféle programokkal, koncertekkel, kézműves vásárral várják a látogatókat. Korcsolyázásra két helyszínen, a Fő téren és a Békásmegyeri piac közösségi terén lesz lehetőség ingyenesen.

A járványhelyzet változásának köszönhetően idén újra ünnepelhetjük az Adventet a Bazilikánál: 2021. november 19-től az Budapesten a Szent István téren a rendezvény a hagyományos formájában rendezik meg, egészen január 1-ig várják az érdeklődőket. Idén is feldíszítenek  egy hatalmas, közös karácsonyfát, mely az óriás adventi koszorúval és betlehemi jászollal együtt végig kíséri az idei eseménysorozatot. November 28-tól minden vasárnap sor kerül az adventi gyertyagyújtásra is.

A hagyományos Bosnyák téri Zuglói Adventi vásárt idén nem tartják meg, helyette csak egy kisebb egy napos, pontosabban két órás programot szerveznek az első adventi vasárnapon, ahol megnyitják a korcsolya-szezont és meggyújtják az első gyertyát.

"Amikor dönteni kellett erről, már látható volt, hogy lesz negyedik hullám, igaz, azt nem lehetett tudni, hogy milyen súlyosságú. Úgy döntöttünk, hogy a teljes 4 hetes vásárt nem tartjuk meg, de kompromisszumos megoldásként a szokásos jégpályát felépítjük, amit felügyelt keretek között, megszabott létszámmal tudnak igénybe venni a lakosok, illetve egy közös gyertyagyújtást tartunk. Nagyon fontosak ezek a közösségi élmények és nagyon hiányzik, hogy még mindig csak óvatosan szervezhetünk rendezvényeket. De az emberek biztonsága mindennél fontosabb. A rendezvényen bár szabadtéri lesz, a maszk használatát javasolni fogjuk" - mondta el a Pénzcentrumnak Zugló Önkormányzatának kommunikációs vezető.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

A magyarok többsége azt szeretné, ha Orbán Viktor keményebben állna ki Oroszországgal szemben

Ismét emelkedett azok száma, akik aggressziónak tartják Oroszország támadását Ukrajna ellen, írja a Népszava a Publicus Intézet közvéleménykutatása alapján, amely a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív. Az RTL szerint felmérésből az derült ki, hogy: A megkérdezettek 69 százaléka tartja orosz agressziónak a háborút. Áprilisban még csak 56 százalék volt ez a szám. 57 százalék szerint Orbán Viktornak komolyabban kellene elítélnie Oroszországot. Tavasszal még csak a lakosság 36 százaléka gondolta így. A Fidesz szavazóinak 15 százaléka elégedetlen Orbán reakcióival kapcsolatban, a bizonytalanok körében 51 százalék várna keményebb kiállást. 12 százalék lát esélyt arra, hogy Magyarországot háború fenyegeti, 17 százalék szerint fog Putyin atomot bevetni. A Fidesz-KDNP szimpatizánsok háromnegyede, az ellenzékiek fele, a bizonytalanok 43 százaléka érez félelmet a háborúval kapcsolatban. A megkérdezettek 56 százaléka elégedetlen azzal, ahogy a korm

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar