Fel kell készülni, hogy az olcsó élelmiszerárakat a jó minőségű, de drágább termékek válthatják fel – erről beszélt Raskó György a Spirit FM Aktuál című reggeli rádióműsorában. Az agrárközgazdász szerint semmi jóra nem lehet számítani 2022-ben az élelmiszerárak kapcsán.
Jelentősen nő a búza és a kukorica átadási ára, ami a kenyérnél jelentős drágulást idézhet elő. Közben az Agrárközgazdasági Intézet friss jelentése rámutat: a csirkehús mellett a tojás ára is emelkedett októberben, de a burgonya is drágult.
Hogy mire számíthatunk 2022-ben, arra Raskó György az Aktuálban azt mondta: semmi jóra, mert a takarmány és állattenyésztés is megdrágult. A termelői oldalon nő a nyomás a magas átadási/átvételi árak miatt. Az agrárközgazdász szerint 2022 tavaszán újabb élelmiszer árrobbanás várható, a baromfihoz a sertés drágulása is csatlakozni fog, miután az állomány csökken, de hízlalási költségük nő.
A szakember megjegyezte: az EU tagországainak, így Magyarországnak is minden bizonnyal arra kell készülni, hogy „az olcsó élelmiszer végleg eltűnik a kereskedelemből”, helyét a jobb minőségű, de drágább termékek vehetik át, ami nemcsak a luxuscikkekre, de az alapvető élelmiszerekre is vonatkozik. Ennek hátterében az áll részben, hogy a készletek világviszonylatban alacsonyak, és emellé más típusú visszahúzó erő is párosulhat.
Fotó: Illusztráció/Getty Images
KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: