Ugrás a fő tartalomra

A harmadik oltáshoz kötnék a védettségi igazolvány érvényességét

A csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter a legfrissebb koronavírus-adatokról tájékoztatott, majd a szerdai kormányülés döntéseiről számolt be. Elmondta, döntöttek arról, hogy újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót, ezen kívül elkezdik ellenőrizni az oltási igazolványok érvényességét is - közölte a Magyar Nemzet.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány határozott szándéka, hogy a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz legyen köthető. Ennek az időpontját később fogják bejelenteni – fűzte hozzá. A miniszter az 5-11 évesek oltása kapcsán bejelentette: mivel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a gyerekek Pfizer-vakcinával történő beoltását, az 5-11 évesek vakcinációja hazánkban is kezdetét veszi, így a december 13-i héten kétmillió Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra. Kiemelte azt is: jelenleg mintegy mintegy 10 millió adag vakcina áll rendelkezésre Magyarországon, a 12 éven felüliek számára van elegendő vakcina, és az 5-11 évesek oltásához szükséges vakcinamennyiséget is beszerzik. 

Hozzátette: ha bármelyik oltóanyagból vásárolni kellene, az semmilyen nehézségbe nem ütköznie, inkább az jelenti a problémát, nehogy lejárjon a vakcinák szavatossága.

Gulyás Gergely azt is elmondta, a harmadik oltás felvétele létfontosságú, éppen ezért 3,7 millió ember védettsége december 10-én lejár (mert letelt a második oltást követő hat hónap.) Őket az általuk megadott elérhetőségek valamelyikén személyesen fogja felkeresni a kormány, hogy vegyék fel a harmadik koronavírus elleni vakcinát. 

A kötelező oltásról azt mondta, nemzeti hatáskörben kell döntést hozni róla, de nem tartják bajnak, ha a Bizottság ajánlásokat fogalmaz meg ezzel kapcsolatban. Magyarországon a munkáltatók előírhatják a munkavállalók számára az oltást, vannak olyan területek, ahol kötelező is, például az egészségügyben. Végleges álláspontot a továbblépésről nehéz mondani.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: