Ugrás a fő tartalomra

52 millió forintos rablás Budapesten

A Fővárosi Főügyészség a 2011-ben elkövetett rézrablás ügyében 4 férfival szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Ötödik társukat a bíróság már korábban, jogerősen elítélte. Az elkövetők 23,5 tonna rézhulladékot zsákmányoltak, ami a vontatóval és pótkocsival együtt akkor 52 millió forintot ért. 

A vádlottak közül az 57 éves férfi kamionsofőrként dolgozott az ügyben érintett XIV. kerületi cégnél. A vádlott tisztában volt a cég telephelyén található értékekkel, valamint a telephely őrzésének körülményeivel - olvasható a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében.

A vádirat szerint a férfi 2011 áprilisában elhatározta, hogy megszerzi a telephelyen álló, nagy mennyiségű rézhulladékkal megpakolt kamiont, illetve annak rakományát. Tervének megvalósításába bevonta egy - külön eljárásban korábban már jogerősen elítélt - kamionsofőr ismerősét, akit a rablással bízott meg. Elmondta, pontosan hol található a telephely, és azon belül a kamion, illetve annak kulcsa, és arról is tájékoztatta, hogy mikor van szolgálatban az a biztonsági őr, akitől - életkora miatt - a legkisebb ellenállás várható. A megbízott férfi két társa bevonásával vállalta el a bűncselekményt, amihez régi ismerőseit, egy 45 és egy 49 éves férfit kért fel, akik azt vállalták.

Az 57 éves férfi már az elkövetést megelőzően keresett helyet az értékek tárolására. Ennek érdekében szintén egy ismerősével, egy 48 éves férfival vette fel a kapcsolatot, aki a bűncselekményről tudva, egy tanyán intézett helyet a rézhulladékok tárolására.

2011. április 27-én, éjjel, a végrehajtással megbízott férfi két társával - arcukat maszkkal eltakarva, és kesztyűt viselve - bement a cég XIV. kerületi telephelyére. Két elkövető a kerítésen mászott át, a telephelyet őrző kutyákat ártalmatlanították, majd a portásfülke ajtaját berúgva, a kapunyitóval beengedték harmadik társukat. Ezután ketten földre teperték a biztonsági őrt, székhez kötözték, és vascsővel fenyegetve, a rakománnyal megpakolt jármű kulcsát követelték.

Az elkövetők a kamion indítókulcsát megszerezték, azonban a lemerült akkumulátor miatt azt nem tudták beindítani, ezért a hangárban talált szerszámokkal kiszerelték az akkumulátort egy másik vonatóból, és azt szerelték be a lemerült akkumulátor helyére. Ezt követően a vontatóval és annak rakományával együtt – mintegy 23,5 tonna rézhulladékkal - elhagyták a telepet. A biztonsági őr könnyebben sérült.

A tervet kidolgozó 57 éves férfi instrukciói alapján - mivel a vontatóban GPS volt - az elkövetők az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójának közelében vontatót cseréltek, amit az értékek későbbi tárolásról is gondoskodó 48 éves férfi bocsátott a rendelkezésükre. Ezt követően az eredeti vontatót hátrahagyva, a lopott rakományt a tanyára vitték.

Néhány nappal később a szállítmányt a tanyáról egy IV. kerületi MÉH telepre vitték, ahol egy még ismeretlen személy a 23,5 tonna rézhulladékért - az elkövetők között szétosztva - összesen 20 millió forintot fizetett.

A rézhulladék elkövetéskori értéke 40.000.000 forint, míg a vontató és a pótkocsi elkövetéskori értéke összesen 12 millió forint volt.

A Fővárosi Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat, amelynek az 57 éves férfi a felbujtója, a 45 és 49 éves férfi pedig tettese. A negyedik, 48 éves vádlott a pótkocsi és rézhulladék elrejtésében és későbbi elidegenítésében működött közre, vele szemben pénzmosás a vád. A főügyészség fegyház-, illetve börtönbüntetés kiszabását, pénzbüntetést, valamint vagyonelkobzást is indítványozott a vádlottakkal szemben.

Fotó: police.hu

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

A magyarok többsége azt szeretné, ha Orbán Viktor keményebben állna ki Oroszországgal szemben

Ismét emelkedett azok száma, akik aggressziónak tartják Oroszország támadását Ukrajna ellen, írja a Népszava a Publicus Intézet közvéleménykutatása alapján, amely a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív. Az RTL szerint felmérésből az derült ki, hogy: A megkérdezettek 69 százaléka tartja orosz agressziónak a háborút. Áprilisban még csak 56 százalék volt ez a szám. 57 százalék szerint Orbán Viktornak komolyabban kellene elítélnie Oroszországot. Tavasszal még csak a lakosság 36 százaléka gondolta így. A Fidesz szavazóinak 15 százaléka elégedetlen Orbán reakcióival kapcsolatban, a bizonytalanok körében 51 százalék várna keményebb kiállást. 12 százalék lát esélyt arra, hogy Magyarországot háború fenyegeti, 17 százalék szerint fog Putyin atomot bevetni. A Fidesz-KDNP szimpatizánsok háromnegyede, az ellenzékiek fele, a bizonytalanok 43 százaléka érez félelmet a háborúval kapcsolatban. A megkérdezettek 56 százaléka elégedetlen azzal, ahogy a korm

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar