Ugrás a fő tartalomra

52 millió forintos rablás Budapesten

A Fővárosi Főügyészség a 2011-ben elkövetett rézrablás ügyében 4 férfival szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Ötödik társukat a bíróság már korábban, jogerősen elítélte. Az elkövetők 23,5 tonna rézhulladékot zsákmányoltak, ami a vontatóval és pótkocsival együtt akkor 52 millió forintot ért. 

A vádlottak közül az 57 éves férfi kamionsofőrként dolgozott az ügyben érintett XIV. kerületi cégnél. A vádlott tisztában volt a cég telephelyén található értékekkel, valamint a telephely őrzésének körülményeivel - olvasható a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében.

A vádirat szerint a férfi 2011 áprilisában elhatározta, hogy megszerzi a telephelyen álló, nagy mennyiségű rézhulladékkal megpakolt kamiont, illetve annak rakományát. Tervének megvalósításába bevonta egy - külön eljárásban korábban már jogerősen elítélt - kamionsofőr ismerősét, akit a rablással bízott meg. Elmondta, pontosan hol található a telephely, és azon belül a kamion, illetve annak kulcsa, és arról is tájékoztatta, hogy mikor van szolgálatban az a biztonsági őr, akitől - életkora miatt - a legkisebb ellenállás várható. A megbízott férfi két társa bevonásával vállalta el a bűncselekményt, amihez régi ismerőseit, egy 45 és egy 49 éves férfit kért fel, akik azt vállalták.

Az 57 éves férfi már az elkövetést megelőzően keresett helyet az értékek tárolására. Ennek érdekében szintén egy ismerősével, egy 48 éves férfival vette fel a kapcsolatot, aki a bűncselekményről tudva, egy tanyán intézett helyet a rézhulladékok tárolására.

2011. április 27-én, éjjel, a végrehajtással megbízott férfi két társával - arcukat maszkkal eltakarva, és kesztyűt viselve - bement a cég XIV. kerületi telephelyére. Két elkövető a kerítésen mászott át, a telephelyet őrző kutyákat ártalmatlanították, majd a portásfülke ajtaját berúgva, a kapunyitóval beengedték harmadik társukat. Ezután ketten földre teperték a biztonsági őrt, székhez kötözték, és vascsővel fenyegetve, a rakománnyal megpakolt jármű kulcsát követelték.

Az elkövetők a kamion indítókulcsát megszerezték, azonban a lemerült akkumulátor miatt azt nem tudták beindítani, ezért a hangárban talált szerszámokkal kiszerelték az akkumulátort egy másik vonatóból, és azt szerelték be a lemerült akkumulátor helyére. Ezt követően a vontatóval és annak rakományával együtt – mintegy 23,5 tonna rézhulladékkal - elhagyták a telepet. A biztonsági őr könnyebben sérült.

A tervet kidolgozó 57 éves férfi instrukciói alapján - mivel a vontatóban GPS volt - az elkövetők az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójának közelében vontatót cseréltek, amit az értékek későbbi tárolásról is gondoskodó 48 éves férfi bocsátott a rendelkezésükre. Ezt követően az eredeti vontatót hátrahagyva, a lopott rakományt a tanyára vitték.

Néhány nappal később a szállítmányt a tanyáról egy IV. kerületi MÉH telepre vitték, ahol egy még ismeretlen személy a 23,5 tonna rézhulladékért - az elkövetők között szétosztva - összesen 20 millió forintot fizetett.

A rézhulladék elkövetéskori értéke 40.000.000 forint, míg a vontató és a pótkocsi elkövetéskori értéke összesen 12 millió forint volt.

A Fővárosi Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat, amelynek az 57 éves férfi a felbujtója, a 45 és 49 éves férfi pedig tettese. A negyedik, 48 éves vádlott a pótkocsi és rézhulladék elrejtésében és későbbi elidegenítésében működött közre, vele szemben pénzmosás a vád. A főügyészség fegyház-, illetve börtönbüntetés kiszabását, pénzbüntetést, valamint vagyonelkobzást is indítványozott a vádlottakkal szemben.

Fotó: police.hu

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy meghibásodott, klíma nélküli vonatban rekedtek az utasok a Keleti pályaudvaron

Azonnali belső vizsgálatot indított a MÁV, mert utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban csütörtök este a Keleti pályaudvaron. Az utasok a nagy hőség miatt ablakot törtek ki. A MÁV pénteken közölte: a Zürichbe és Münchenbe közlekedő Wiener Walzer - Kálmán Imre nemzetközi vonaton műszaki hiba és a rendkívüli hőség miatt meghibásodott az energiaellátó berendezés, ezért nem volt áram az egyik kocsiban. A személykocsi helyett az utasok komfortja és biztonsága érdekében a MÁV-START egy tartalék kocsit állított volna be. A kocsik rendezéséhez, a meghibásodott kocsi kihúzásához szükséges tolatási műveletet viszont úgy kezdték meg, hogy utasok maradtak a kocsiban. A klíma hiánya miatt a tárolóvágányon álló kocsiban felmelegedett a levegő, ezért az utasok a személykocsi ablakát betörték, vésznyitóval az ajtókat kinyitották. A kitört ablak miatt rendőrségi helyszínelésre volt szükség, és a vonat csak hajnalban tudott elindulni. Az eset részletes kivizsgálása azonnal megkezdődött

Baleset történt a Ferihegyi reptérre vezető úton

Lezárták az érintett útszakaszt a karambol miatt. Egy kisbusz és egy személyautó ütközött össze a XVIII. kerületben, a Ferihegyi reptérre vezető úton, a Csaba utca közelében. A fővárosi hivatásos tűzoltók a társhatóságokat kérték a helyszínre, ahol lezárták az érintett útszakaszt a baleset miatt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Változik a 4-es és a 6-os villamos közlekedése a következő két hétvégén

Karbantartás miatt változik a 4-es és a 6-os villamos közlekedése a következő két hétvégén - közölte a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-vel. A közlemény szerint pénteken 17.30-tól hétfő hajnalig és július 9-10-én, szombat-vasárnap a 4-es és a 6-os villamos két szakaszon jár: a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között, valamint 4-6-os jelzéssel a Széll Kálmán tér és az Oktogon között. A Boráros tér és a Nyugati pályaudvar között a 4-6-os pótlóbusszal lehet utazni, amelyre a Mester utca/Ferenc körút megállónál és a Nyugati pályaudvarnál lehet átszállni. Éjszakánként a 6-os villamos teljes vonalán pótlóbusz jár majd. A villamosok közlekedése a vágányok Blaha Lujza téri karbantartása miatt változik - írták. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: