Ugrás a fő tartalomra

52 millió forintos rablás Budapesten

A Fővárosi Főügyészség a 2011-ben elkövetett rézrablás ügyében 4 férfival szemben nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Ötödik társukat a bíróság már korábban, jogerősen elítélte. Az elkövetők 23,5 tonna rézhulladékot zsákmányoltak, ami a vontatóval és pótkocsival együtt akkor 52 millió forintot ért. 

A vádlottak közül az 57 éves férfi kamionsofőrként dolgozott az ügyben érintett XIV. kerületi cégnél. A vádlott tisztában volt a cég telephelyén található értékekkel, valamint a telephely őrzésének körülményeivel - olvasható a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében.

A vádirat szerint a férfi 2011 áprilisában elhatározta, hogy megszerzi a telephelyen álló, nagy mennyiségű rézhulladékkal megpakolt kamiont, illetve annak rakományát. Tervének megvalósításába bevonta egy - külön eljárásban korábban már jogerősen elítélt - kamionsofőr ismerősét, akit a rablással bízott meg. Elmondta, pontosan hol található a telephely, és azon belül a kamion, illetve annak kulcsa, és arról is tájékoztatta, hogy mikor van szolgálatban az a biztonsági őr, akitől - életkora miatt - a legkisebb ellenállás várható. A megbízott férfi két társa bevonásával vállalta el a bűncselekményt, amihez régi ismerőseit, egy 45 és egy 49 éves férfit kért fel, akik azt vállalták.

Az 57 éves férfi már az elkövetést megelőzően keresett helyet az értékek tárolására. Ennek érdekében szintén egy ismerősével, egy 48 éves férfival vette fel a kapcsolatot, aki a bűncselekményről tudva, egy tanyán intézett helyet a rézhulladékok tárolására.

2011. április 27-én, éjjel, a végrehajtással megbízott férfi két társával - arcukat maszkkal eltakarva, és kesztyűt viselve - bement a cég XIV. kerületi telephelyére. Két elkövető a kerítésen mászott át, a telephelyet őrző kutyákat ártalmatlanították, majd a portásfülke ajtaját berúgva, a kapunyitóval beengedték harmadik társukat. Ezután ketten földre teperték a biztonsági őrt, székhez kötözték, és vascsővel fenyegetve, a rakománnyal megpakolt jármű kulcsát követelték.

Az elkövetők a kamion indítókulcsát megszerezték, azonban a lemerült akkumulátor miatt azt nem tudták beindítani, ezért a hangárban talált szerszámokkal kiszerelték az akkumulátort egy másik vonatóból, és azt szerelték be a lemerült akkumulátor helyére. Ezt követően a vontatóval és annak rakományával együtt – mintegy 23,5 tonna rézhulladékkal - elhagyták a telepet. A biztonsági őr könnyebben sérült.

A tervet kidolgozó 57 éves férfi instrukciói alapján - mivel a vontatóban GPS volt - az elkövetők az M1-es autópálya zsámbéki lehajtójának közelében vontatót cseréltek, amit az értékek későbbi tárolásról is gondoskodó 48 éves férfi bocsátott a rendelkezésükre. Ezt követően az eredeti vontatót hátrahagyva, a lopott rakományt a tanyára vitték.

Néhány nappal később a szállítmányt a tanyáról egy IV. kerületi MÉH telepre vitték, ahol egy még ismeretlen személy a 23,5 tonna rézhulladékért - az elkövetők között szétosztva - összesen 20 millió forintot fizetett.

A rézhulladék elkövetéskori értéke 40.000.000 forint, míg a vontató és a pótkocsi elkövetéskori értéke összesen 12 millió forint volt.

A Fővárosi Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat, amelynek az 57 éves férfi a felbujtója, a 45 és 49 éves férfi pedig tettese. A negyedik, 48 éves vádlott a pótkocsi és rézhulladék elrejtésében és későbbi elidegenítésében működött közre, vele szemben pénzmosás a vád. A főügyészség fegyház-, illetve börtönbüntetés kiszabását, pénzbüntetést, valamint vagyonelkobzást is indítványozott a vádlottakkal szemben.

Fotó: police.hu

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera Budapesten

A Bp-i Autósok Közössége egyik olvasójától kapta azt a felvételt, amit egy kamera rögzített a 3. kerületben, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében. A videón jól látszik, hogy a gyalogosokra vonatkozó lámpa piros jelzést mutat, a keresztező forgalom pedig zöld jelzést kap. A villamos is szabad utat kap, de a később elgázolt gyalogos még átmegy előtte. Amikor az úttestre ér, egy fehér autó elgázolja, melynek következtében több métert repül a szerencsétlenül járt “A helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú férfit súlyos sérülésekkel szállított kórházba.” – tudták meg. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

"Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol" - Szolidaritási tüntetést tartottak a szabad Ukrajnáért Budapesten

Legyen végre vége! címmel a szabad és független Ukrajnáért, a magyar kormány "hintapolitikája" ellen tartottak civil szolidaritási tüntetést szombaton Budapesten. Az Egymillióan a szabad Ukrajnáért civil szervezet által meghirdetett demonstrációt az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabad sajtó útján tartották meg, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felhívására - írta az MTI. Juhász Péter, a demonstráció egyik főszervezője hangsúlyozta: miközben a civilek szolidárisak a menekülőkkel és mindent megtettek értük, Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány semmit nem tett. Vagyis a civilek Magyarország szíve, "Orbán viszont nem Magyarország szíve, hanem Magyarország enyves keze és ez az enyves kéz már véres is" - fogalmazott a szónok. Hozzátette: "ezt nem hagyhatjuk, mert a világ azt fogja hinni, hogy mi is ugyanolyanok vagyunk, mint Orbán Viktor". Juhász Péter kevesellte és szégyennek nevezte a tüntetésen résztvevők számát. "Nagyon köszönöm, hogy pr

Kipusztult az összes hal a Városligeti-tóban

Mérgezés történt a városligeti tóban, amely - mivel néhány nappal ezelőtt ide telepítették át a margitszigeti japánkert halait is - két tó halállományát pusztította ki szerdán. Egyelőre nem tudni, pontosan hogyan és milyen méreg került a vízbe - írta az Euronews. A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott, és a kertészeknek az egyik legnagyobb kihívás a halak megmentése volt. Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba. Szerdán azonban ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat - írták. Hozzátették, hogy néhány teknős túlélte a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak - írta az MTI. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: