Ugrás a fő tartalomra

Februártól erre számíthatnak a dohányosok

Február elejétől gyakorlatilag az ország összes dohányboltjában már csak egységes csomagolásba helyezett cigarettákat lehet majd megvásárolni – értesült piaci forrásokból a 24.hu.

A felhalmozott készletek a forgalomtól és a beszállítás gyakoriságától függően napokon belül szinte mindenhol elfogynak, onnantól az új rendelésekben szereplő termékek már csak az egységes csomagolásban kerülhetnek ki a polcokra.

Ugyanakkor nem minden dohányárut érint az intézkedés, a kormányrendelet értelmében a cigaretta, a finomra vágott töltős és sodródohányok, valamint a pipadohány kerül egységes csomagolásba, míg a szivarkák, a szivarok és a dohányhevítéses termékek nem.

A 24.hu úgy tudja, ahogyan az várható volt, a dohányboltosoknak rendkívüli fejfájást okoz az átállás, mert hiába segítenek a gyártók árjelzőkkel a termékek megkülönböztetésében, a több száz, sőt, több ezer ugyanolyan kinézetű cigarettásdoboz közül eleinte nehéz lesz megtalálni azt, amit a vevők kérnek, valamint a rendelést követően a polcokra való kihelyezés is komoly pluszmunkát ró a dolgozókra.

Az egységes csomagolás ötlete egyébként nem magyar találmány. Ausztráliában több mint egy évtizeddel ezelőtt készítettek kutatást, melyben reprezentatív mintán keresték a legkevésbé vonzó színt. Ez a zöldes keki lett, ezt vezették át a csomagolásokra, ennek a Pantone-számát vette át Magyarország is.

A 24.hu úgy értesült, az eredetileg keresletkorlátozó, elrettentő intézkedésnek szánt rendelet hatása az ágazati szereplők véleménye szerint erősen megkérdőjelezhető. Franciaország és Ausztrália példájából kiindulva nem várható, hogy valaki a keki színű dobozok miatt teszi le a cigarettát. Az említett országokban ma már a kommunikáció inkább arra fókuszál, hogy a dohányzásra rászokók számát próbálják ezzel a módszerrel csökkenteni, de ennek hatékonyságáról egyelőre nem áll rendelkezésre bizonyíték.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: