Ugrás a fő tartalomra

Megjelentek az árbefagyasztás pontos szabályai

Pénteken késő este megjelentek a február 1-je és május 1-je között érvényes árbefagyasztás szabályai, amelyek a kormány rendelkezése szerint hét termékre fognak vonatkozni: kristálycukor, búza finomliszt, 2,8%-os UHT tej, csirkemell, csirkefarhát, sertéscomb, napraforgó étolaj.

Alapesetben a 2021. október 15-én érvényes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazniuk majd a boltoknak, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor az október 15-ét megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kisker árat. Ha ez nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni - írta a 24.hu.

Ha a kereskedő tavaly október 15-én kedvezményesen értékesítette az érintett árucikket, tehát például éppen akciós volt, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes árat kell használni.

A kormányrendelet kimondja azt is, hogy a számlázott átadási ár vagy az önköltségi ár mértéke ugyancsak meg kell egyeznie a tavaly október 15-én érvényes átadási vagy önköltségi árral, és a befagyasztott árazás során egyéb költség vagy díj nem számolható fel.

A kereskedők a rendelet értelmében kötelesek az október 15-én forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására. Ezen felül az üzletben jól látható helyre ki kell függeszteniük az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatását, csomagküldő esetén pedig a nyitólapon közzétenni.

A szabályok megszegése esetén a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal jár el, amely 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, ismételt jogsértés esetén pedig ideiglenesen be is zárathatja a boltot, legalább egy napra, legfeljebb fél évre. A rendelet február 1-jén lép hatályba és május 2-án veszti hatályát.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy meghibásodott, klíma nélküli vonatban rekedtek az utasok a Keleti pályaudvaron

Azonnali belső vizsgálatot indított a MÁV, mert utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban csütörtök este a Keleti pályaudvaron. Az utasok a nagy hőség miatt ablakot törtek ki. A MÁV pénteken közölte: a Zürichbe és Münchenbe közlekedő Wiener Walzer - Kálmán Imre nemzetközi vonaton műszaki hiba és a rendkívüli hőség miatt meghibásodott az energiaellátó berendezés, ezért nem volt áram az egyik kocsiban. A személykocsi helyett az utasok komfortja és biztonsága érdekében a MÁV-START egy tartalék kocsit állított volna be. A kocsik rendezéséhez, a meghibásodott kocsi kihúzásához szükséges tolatási műveletet viszont úgy kezdték meg, hogy utasok maradtak a kocsiban. A klíma hiánya miatt a tárolóvágányon álló kocsiban felmelegedett a levegő, ezért az utasok a személykocsi ablakát betörték, vésznyitóval az ajtókat kinyitották. A kitört ablak miatt rendőrségi helyszínelésre volt szükség, és a vonat csak hajnalban tudott elindulni. Az eset részletes kivizsgálása azonnal megkezdődött

Baleset történt a Ferihegyi reptérre vezető úton

Lezárták az érintett útszakaszt a karambol miatt. Egy kisbusz és egy személyautó ütközött össze a XVIII. kerületben, a Ferihegyi reptérre vezető úton, a Csaba utca közelében. A fővárosi hivatásos tűzoltók a társhatóságokat kérték a helyszínre, ahol lezárták az érintett útszakaszt a baleset miatt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Változik a 4-es és a 6-os villamos közlekedése a következő két hétvégén

Karbantartás miatt változik a 4-es és a 6-os villamos közlekedése a következő két hétvégén - közölte a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-vel. A közlemény szerint pénteken 17.30-tól hétfő hajnalig és július 9-10-én, szombat-vasárnap a 4-es és a 6-os villamos két szakaszon jár: a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között, valamint 4-6-os jelzéssel a Széll Kálmán tér és az Oktogon között. A Boráros tér és a Nyugati pályaudvar között a 4-6-os pótlóbusszal lehet utazni, amelyre a Mester utca/Ferenc körút megállónál és a Nyugati pályaudvarnál lehet átszállni. Éjszakánként a 6-os villamos teljes vonalán pótlóbusz jár majd. A villamosok közlekedése a vágányok Blaha Lujza téri karbantartása miatt változik - írták. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: