Ugrás a fő tartalomra

Megjelentek az árbefagyasztás pontos szabályai

Pénteken késő este megjelentek a február 1-je és május 1-je között érvényes árbefagyasztás szabályai, amelyek a kormány rendelkezése szerint hét termékre fognak vonatkozni: kristálycukor, búza finomliszt, 2,8%-os UHT tej, csirkemell, csirkefarhát, sertéscomb, napraforgó étolaj.

Alapesetben a 2021. október 15-én érvényes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazniuk majd a boltoknak, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor az október 15-ét megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kisker árat. Ha ez nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni - írta a 24.hu.

Ha a kereskedő tavaly október 15-én kedvezményesen értékesítette az érintett árucikket, tehát például éppen akciós volt, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes árat kell használni.

A kormányrendelet kimondja azt is, hogy a számlázott átadási ár vagy az önköltségi ár mértéke ugyancsak meg kell egyeznie a tavaly október 15-én érvényes átadási vagy önköltségi árral, és a befagyasztott árazás során egyéb költség vagy díj nem számolható fel.

A kereskedők a rendelet értelmében kötelesek az október 15-én forgalmazott termékek forgalmazására és naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítására. Ezen felül az üzletben jól látható helyre ki kell függeszteniük az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatását, csomagküldő esetén pedig a nyitólapon közzétenni.

A szabályok megszegése esetén a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal jár el, amely 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, ismételt jogsértés esetén pedig ideiglenesen be is zárathatja a boltot, legalább egy napra, legfeljebb fél évre. A rendelet február 1-jén lép hatályba és május 2-án veszti hatályát.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

A magyarok többsége azt szeretné, ha Orbán Viktor keményebben állna ki Oroszországgal szemben

Ismét emelkedett azok száma, akik aggressziónak tartják Oroszország támadását Ukrajna ellen, írja a Népszava a Publicus Intézet közvéleménykutatása alapján, amely a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív. Az RTL szerint felmérésből az derült ki, hogy: A megkérdezettek 69 százaléka tartja orosz agressziónak a háborút. Áprilisban még csak 56 százalék volt ez a szám. 57 százalék szerint Orbán Viktornak komolyabban kellene elítélnie Oroszországot. Tavasszal még csak a lakosság 36 százaléka gondolta így. A Fidesz szavazóinak 15 százaléka elégedetlen Orbán reakcióival kapcsolatban, a bizonytalanok körében 51 százalék várna keményebb kiállást. 12 százalék lát esélyt arra, hogy Magyarországot háború fenyegeti, 17 százalék szerint fog Putyin atomot bevetni. A Fidesz-KDNP szimpatizánsok háromnegyede, az ellenzékiek fele, a bizonytalanok 43 százaléka érez félelmet a háborúval kapcsolatban. A megkérdezettek 56 százaléka elégedetlen azzal, ahogy a korm

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar