Ugrás a fő tartalomra

Megújul a Szilágyi Erzsébet fasor

Március végéig megújítja a budapesti Szilágyi Erzsébet fasor két kerületen is átnyúló, 628 fából álló fasorát a Főkert - írta Budapest főpolgármestere csütörtökön a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely közölte: jelenleg a faápolási feladatokat a Széll Kálmán tértől a Hűvösvölgyi út Budakeszi úti elágazásáig végzik, ennek során 367 fa esetében kell - az előzetes állapotfelméréseknek megfelelő mértékű - beavatkozást végrehajtani.

A legtöbb, mintegy 250 esetben gallyazással rendbehozható állapotú fákkal van dolguk a Főkert munkatársainak, de csaknem 110 fa esetében "személyre szabott" mértékű visszavágással tudnak csak eredményt elérni, 16-nak az állapota pedig olyan súlyos, hogy biztonsági okokból csak az eltávolításuk jöhet szóba - tette hozzá.

A bejegyzés szerint a tavaly ősszel és most kivágott összesen 32 fa helyett egy éven belül újakat ültetnek majd - írta az MTI.

Karácsony Gergely rámutatott, hogy a Szilágyi Erzsébet fasor idős fái - kőrisek, vadgesztenyék, japán akácok és ostorfák - a többi városi fához hasonló kihívásokkal küzdenek, ám esetükben extra nehezítő tényező, hogy a környező épületek által kialakított szélcsatornában kell helytállniuk.

Mindezek miatt sok fa állapota leromlott, különösen a vadgesztenyék szorulnak alapos ápolásra. Szeles időjárás esetén a fasorról sok bejelentést kap a Főkert, letört ágakról, kidőlő fákról, így egyre időszerűbbé vált egy átfogó, egységesen ápolt fasor kialakítása, hogy a kerületi lakosok és az arra közlekedők is biztonságban járhassanak a fák alatt - írta a főpolgármester.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók

Nagy változások a 3-as metró vonalán

Mától a 3-as metró augusztus közepéig csak az északi szakaszon, vagyis Újpest-központ és Göncz Árpád városközpont között jár. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi közleményében azt írta: Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között akadálymentes, légkondicionált pótlóbuszokkal lehet utazni, amelyek rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban egy percnél is gyakrabban indulnak. Mivel a Dél-Pestig meghosszabbított útvonalon közlekedő metrópótló buszok megállnak a Nagyvárad téren is, az M30-as járat az említett időszakban nem közlekedik - tették hozzá. Szintén szombattól augusztus közepéig az 1-es földalatti Deák Ferenc téri átjáróját is felújítják, ezért a földalatti állomása csak az Erzsébet térről közelíthető meg. Az autósoknak érdemes tudni, hogy a pótlóbuszok gördülékeny közlekedése érdekében - az eddig kijelöltek mellett - az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út közötti szakaszon visszaállítják a korábbi autóbuszsávokat, ezért megváltozik a forgalmi rend - írták. A déli sz