Ugrás a fő tartalomra

Rossz hír a dohányosoknak: tovább emelnék a cigaretta árát

Az Európai Parlament rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottsága (BECA - Special Committee on Beating Cancer) által elfogadott jelentéstervezetről a héten szavaznak az Európai Parlament plenáris ülésén. Ez a jövőben adóemelésekhez is vezethet - tudatta a Napi.hu.

A jelentés jelenlegi szövegváltozata számos pozitív megállapítást tartalmaz. Például először ismeri el egy uniós intézmény egy stratégiailag fontos politikai dokumentumban az ártalomcsökkentés elvének fontosságát a közegészségügyi politikákban.

Az EP felhívja az Európai Bizottságot (EB) és a tagállamokat, hogy a rákmegelőzéssel kapcsolatos lakossági figyelemfelkeltő kampányokat építsék be az összes vonatkozó szakpolitikába és az EB a terv célkitűzéseit integrálja az összes vonatkozó ágazati szakpolitikába.

Az EP határozott meggyőződése, hogy a megelőző intézkedéseknek bizonyítékokon kell alapulniuk, ezért növelni kell a rák okaival foglalkozó tudományos kutatások finanszírozását, valamint a megelőző intézkedések hatékonyságát és végrehajtását.

Az EP azt kéri, hogy a füstmentes dohányzási alternatívák egészségügyi kockázatainak további tudományos áttekintése tartalmazzon relatív kockázatelemzést a dohányzással összehasonlítva.

Kérik az EB-t, hogy kövesse nyomon az elektronikus cigarettákkal, a hevített dohánytermékekkel és az új típusú dohánytermékekkel kapcsolatos egészségügyi kockázatok tudományos értékelését, beleértve e termékek használatának és a hagyományos dohánytermékek fogyasztásához viszonyított kockázatainak értékelését, valamint az Európai Unióban az e termékekben található és általuk kibocsátott káros anyagok szintjét.

Az EP úgy véli, hogy az elektronikus cigaretták lehetővé tehetik egyes dohányosok számára, hogy fokozatosan abbahagyják a dohányzást; ugyanakkor úgy véli, hogy az e-cigaretta nem lehet vonzó a kiskorúak és a nemdohányzók számára. Felhívja ezért az Európai Bizottságot, hogy a dohánytermékekről szóló irányelv (TPD) keretében értékelje, hogy az e-cigarettában található ízek különösen vonzóak a kiskorúak és a nemdohányzók számára, és tegyen javaslatot ezek tilalmára, továbbá tegyen javaslatot minden jellegzetes íz betiltása a hevített dohánytermékekben és az új típusú dohánytermékekben.

A jelentés egyértelműen az adóemeléseket, valamint a minimális jövedéki adók emelését szorgalmazza valamennyi dohánytermék esetében.

Ugyanebben a bekezdésben található egy ajánlás a szabványosított csomagolásra és a képes figyelmeztetésekre minden dohány- és nikotintermék esetében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A gyalogátkelőhelyen ütött el két fiatalt egy személyautó Budapesten

Elütött két fiatalt egy személyautó a gyalogátkelőhelyen Budapesten, az Üllői út és az Ady Endre út kereszteződésénél szombaton - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyelete. Mindkét fiatalt kórházba szállították, az egyiket könnyebb, a másikat súlyosabb sérülésekkel - tudta meg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ha Magyarországra is átterjedne a háború, így zajlana a mozgósítás

50 éves korig hívnák be őket, de csak azután, ha a parlament kétharmados döntéssel megelőző védelmi helyzetet hirdetne - tudatta a hvg.hu. Ha Magyarországra is átterjed a háború, akkor mindazokat, akik még nem töltötték be az 50 éves életkort és kaptak sorkatonai kiképzést, behívhatják katonának – írta a Blikk, amely egy nyugállományú ezredes segítségével szedte össze, miként zajlana a mozgósítás egy ilyen helyzetben. először kétharmados döntéssel kellene a parlamentnek megelőző védelmi helyzetet hirdetni, utána kiküldenék a behívókat és elkezdődnének az alkalmassági vizsgálatok, először az önkéntes tartalékosokat mozgósítanák, utána azokat, akik már voltak katonák, aki nem kapott kiképzést, és még nincs 65 éves, azt polgári védelmi és honvédelmi munkára hívhatnák be. Magyarországon az általános hadkötelezettség 1868-tól 2004-ig élt, eleinte 21, 1939-től 18 éves kor felett hívták be a fiatalokat – írja a lap, amely arra is emlékeztet, hogy rendkívüli helyzetben a katonai szolgálat a 18

Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera Budapesten

A Bp-i Autósok Közössége egyik olvasójától kapta azt a felvételt, amit egy kamera rögzített a 3. kerületben, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében. A videón jól látszik, hogy a gyalogosokra vonatkozó lámpa piros jelzést mutat, a keresztező forgalom pedig zöld jelzést kap. A villamos is szabad utat kap, de a később elgázolt gyalogos még átmegy előtte. Amikor az úttestre ér, egy fehér autó elgázolja, melynek következtében több métert repül a szerencsétlenül járt “A helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú férfit súlyos sérülésekkel szállított kórházba.” – tudták meg. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: