Ugrás a fő tartalomra

Rossz hír a dohányosoknak: tovább emelnék a cigaretta árát

Az Európai Parlament rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottsága (BECA - Special Committee on Beating Cancer) által elfogadott jelentéstervezetről a héten szavaznak az Európai Parlament plenáris ülésén. Ez a jövőben adóemelésekhez is vezethet - tudatta a Napi.hu.

A jelentés jelenlegi szövegváltozata számos pozitív megállapítást tartalmaz. Például először ismeri el egy uniós intézmény egy stratégiailag fontos politikai dokumentumban az ártalomcsökkentés elvének fontosságát a közegészségügyi politikákban.

Az EP felhívja az Európai Bizottságot (EB) és a tagállamokat, hogy a rákmegelőzéssel kapcsolatos lakossági figyelemfelkeltő kampányokat építsék be az összes vonatkozó szakpolitikába és az EB a terv célkitűzéseit integrálja az összes vonatkozó ágazati szakpolitikába.

Az EP határozott meggyőződése, hogy a megelőző intézkedéseknek bizonyítékokon kell alapulniuk, ezért növelni kell a rák okaival foglalkozó tudományos kutatások finanszírozását, valamint a megelőző intézkedések hatékonyságát és végrehajtását.

Az EP azt kéri, hogy a füstmentes dohányzási alternatívák egészségügyi kockázatainak további tudományos áttekintése tartalmazzon relatív kockázatelemzést a dohányzással összehasonlítva.

Kérik az EB-t, hogy kövesse nyomon az elektronikus cigarettákkal, a hevített dohánytermékekkel és az új típusú dohánytermékekkel kapcsolatos egészségügyi kockázatok tudományos értékelését, beleértve e termékek használatának és a hagyományos dohánytermékek fogyasztásához viszonyított kockázatainak értékelését, valamint az Európai Unióban az e termékekben található és általuk kibocsátott káros anyagok szintjét.

Az EP úgy véli, hogy az elektronikus cigaretták lehetővé tehetik egyes dohányosok számára, hogy fokozatosan abbahagyják a dohányzást; ugyanakkor úgy véli, hogy az e-cigaretta nem lehet vonzó a kiskorúak és a nemdohányzók számára. Felhívja ezért az Európai Bizottságot, hogy a dohánytermékekről szóló irányelv (TPD) keretében értékelje, hogy az e-cigarettában található ízek különösen vonzóak a kiskorúak és a nemdohányzók számára, és tegyen javaslatot ezek tilalmára, továbbá tegyen javaslatot minden jellegzetes íz betiltása a hevített dohánytermékekben és az új típusú dohánytermékekben.

A jelentés egyértelműen az adóemeléseket, valamint a minimális jövedéki adók emelését szorgalmazza valamennyi dohánytermék esetében.

Ugyanebben a bekezdésben található egy ajánlás a szabványosított csomagolásra és a képes figyelmeztetésekre minden dohány- és nikotintermék esetében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nagy változások a 3-as metró vonalán

Mától a 3-as metró augusztus közepéig csak az északi szakaszon, vagyis Újpest-központ és Göncz Árpád városközpont között jár. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi közleményében azt írta: Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között akadálymentes, légkondicionált pótlóbuszokkal lehet utazni, amelyek rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban egy percnél is gyakrabban indulnak. Mivel a Dél-Pestig meghosszabbított útvonalon közlekedő metrópótló buszok megállnak a Nagyvárad téren is, az M30-as járat az említett időszakban nem közlekedik - tették hozzá. Szintén szombattól augusztus közepéig az 1-es földalatti Deák Ferenc téri átjáróját is felújítják, ezért a földalatti állomása csak az Erzsébet térről közelíthető meg. Az autósoknak érdemes tudni, hogy a pótlóbuszok gördülékeny közlekedése érdekében - az eddig kijelöltek mellett - az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út közötti szakaszon visszaállítják a korábbi autóbuszsávokat, ezért megváltozik a forgalmi rend - írták. A déli sz

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók