Ugrás a fő tartalomra

Rossz hír a dohányosoknak: tovább emelnék a cigaretta árát

Az Európai Parlament rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottsága (BECA - Special Committee on Beating Cancer) által elfogadott jelentéstervezetről a héten szavaznak az Európai Parlament plenáris ülésén. Ez a jövőben adóemelésekhez is vezethet - tudatta a Napi.hu.

A jelentés jelenlegi szövegváltozata számos pozitív megállapítást tartalmaz. Például először ismeri el egy uniós intézmény egy stratégiailag fontos politikai dokumentumban az ártalomcsökkentés elvének fontosságát a közegészségügyi politikákban.

Az EP felhívja az Európai Bizottságot (EB) és a tagállamokat, hogy a rákmegelőzéssel kapcsolatos lakossági figyelemfelkeltő kampányokat építsék be az összes vonatkozó szakpolitikába és az EB a terv célkitűzéseit integrálja az összes vonatkozó ágazati szakpolitikába.

Az EP határozott meggyőződése, hogy a megelőző intézkedéseknek bizonyítékokon kell alapulniuk, ezért növelni kell a rák okaival foglalkozó tudományos kutatások finanszírozását, valamint a megelőző intézkedések hatékonyságát és végrehajtását.

Az EP azt kéri, hogy a füstmentes dohányzási alternatívák egészségügyi kockázatainak további tudományos áttekintése tartalmazzon relatív kockázatelemzést a dohányzással összehasonlítva.

Kérik az EB-t, hogy kövesse nyomon az elektronikus cigarettákkal, a hevített dohánytermékekkel és az új típusú dohánytermékekkel kapcsolatos egészségügyi kockázatok tudományos értékelését, beleértve e termékek használatának és a hagyományos dohánytermékek fogyasztásához viszonyított kockázatainak értékelését, valamint az Európai Unióban az e termékekben található és általuk kibocsátott káros anyagok szintjét.

Az EP úgy véli, hogy az elektronikus cigaretták lehetővé tehetik egyes dohányosok számára, hogy fokozatosan abbahagyják a dohányzást; ugyanakkor úgy véli, hogy az e-cigaretta nem lehet vonzó a kiskorúak és a nemdohányzók számára. Felhívja ezért az Európai Bizottságot, hogy a dohánytermékekről szóló irányelv (TPD) keretében értékelje, hogy az e-cigarettában található ízek különösen vonzóak a kiskorúak és a nemdohányzók számára, és tegyen javaslatot ezek tilalmára, továbbá tegyen javaslatot minden jellegzetes íz betiltása a hevített dohánytermékekben és az új típusú dohánytermékekben.

A jelentés egyértelműen az adóemeléseket, valamint a minimális jövedéki adók emelését szorgalmazza valamennyi dohánytermék esetében.

Ugyanebben a bekezdésben található egy ajánlás a szabványosított csomagolásra és a képes figyelmeztetésekre minden dohány- és nikotintermék esetében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Gyurcsány nem érti, mire gondoltak a választók, amikor Márki-Zay Péter mellett döntöttek az előválasztáson

A Demokratikus Koalíciónak nem volt megkülönböztetett felelőssége a választási vereségben, mondta el Gyurcsány Ferenc a Partizánnak adott élő interjújában. Gyurcsány azt mondta, őket a miniszterelnök-jelölt arra kérte, hogy ne csináljanak semmit, amit ő teljesített, és a kérést sem bánta - írta a 24.hu. Ahogy azt sem bánta, hogy nem állt ki Márki-Zay Péter mögé a választás éjszakáján. Szerinte történelmi tévedés volt, amit a választás előtt csináltak, és az, amit Márki-Zay Péter, akit Gyurcsány egyszer sem nevez a nevén, csak jelöltnek, kollégának, polgármester úrnak hívja, nagyon messze van attól, amiben ő hisz. "A kollega úr azt kérte, hogy ne legyek jelen. Akkor miért lennék pont akkor jelen, amikor történelmi vereséget szenvedett ő, nem mi, hanem ő." – mondta. Gyurcsány arról is beszélt, hogy ő nem érti, mire gondoltak a választók, amikor Márki-Zay Péter mellett döntöttek az előválasztáson. A DK elnöke szerint alapvetően inkább ártott az előválasztás, mert ez vezetett el