Ugrás a fő tartalomra

Rossz hír a dohányosoknak: tovább emelnék a cigaretta árát

Az Európai Parlament rák elleni küzdelemmel foglalkozó különbizottsága (BECA - Special Committee on Beating Cancer) által elfogadott jelentéstervezetről a héten szavaznak az Európai Parlament plenáris ülésén. Ez a jövőben adóemelésekhez is vezethet - tudatta a Napi.hu.

A jelentés jelenlegi szövegváltozata számos pozitív megállapítást tartalmaz. Például először ismeri el egy uniós intézmény egy stratégiailag fontos politikai dokumentumban az ártalomcsökkentés elvének fontosságát a közegészségügyi politikákban.

Az EP felhívja az Európai Bizottságot (EB) és a tagállamokat, hogy a rákmegelőzéssel kapcsolatos lakossági figyelemfelkeltő kampányokat építsék be az összes vonatkozó szakpolitikába és az EB a terv célkitűzéseit integrálja az összes vonatkozó ágazati szakpolitikába.

Az EP határozott meggyőződése, hogy a megelőző intézkedéseknek bizonyítékokon kell alapulniuk, ezért növelni kell a rák okaival foglalkozó tudományos kutatások finanszírozását, valamint a megelőző intézkedések hatékonyságát és végrehajtását.

Az EP azt kéri, hogy a füstmentes dohányzási alternatívák egészségügyi kockázatainak további tudományos áttekintése tartalmazzon relatív kockázatelemzést a dohányzással összehasonlítva.

Kérik az EB-t, hogy kövesse nyomon az elektronikus cigarettákkal, a hevített dohánytermékekkel és az új típusú dohánytermékekkel kapcsolatos egészségügyi kockázatok tudományos értékelését, beleértve e termékek használatának és a hagyományos dohánytermékek fogyasztásához viszonyított kockázatainak értékelését, valamint az Európai Unióban az e termékekben található és általuk kibocsátott káros anyagok szintjét.

Az EP úgy véli, hogy az elektronikus cigaretták lehetővé tehetik egyes dohányosok számára, hogy fokozatosan abbahagyják a dohányzást; ugyanakkor úgy véli, hogy az e-cigaretta nem lehet vonzó a kiskorúak és a nemdohányzók számára. Felhívja ezért az Európai Bizottságot, hogy a dohánytermékekről szóló irányelv (TPD) keretében értékelje, hogy az e-cigarettában található ízek különösen vonzóak a kiskorúak és a nemdohányzók számára, és tegyen javaslatot ezek tilalmára, továbbá tegyen javaslatot minden jellegzetes íz betiltása a hevített dohánytermékekben és az új típusú dohánytermékekben.

A jelentés egyértelműen az adóemeléseket, valamint a minimális jövedéki adók emelését szorgalmazza valamennyi dohánytermék esetében.

Ugyanebben a bekezdésben található egy ajánlás a szabványosított csomagolásra és a képes figyelmeztetésekre minden dohány- és nikotintermék esetében.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: