Ugrás a fő tartalomra

Elszabadulhat a sertéshús ára

Gabona- és energiaár-robbanás mellett a piac elkezdi a lassú felkészülést az ellátás biztosítására is egy olyan időszakban, amikor az eddigi túltermelés miatt már valóban csökken az európai sertésállomány - írja az Indexre hivatkozva a Napi.hu. 

Az ukrán és az orosz gabonaexporttal kapcsolatos aggodalmak már egy hete extrém gabonaárakat produkáltak. Volt példa 130-140 ezer forintos tonnánkénti búza- és kukoricaárra is egy hétvége erejéig, amelyre a válaszul született – és piaci hírek szerint az ágazati szereplőkkel előre nem egyeztetett –, május 15-ig hatályos gabonaexport-engedélyezésről szóló jogszabály valamekkora féket azért tett, de még így is tonnánként 100 ezer forint körüli kötések születtek március első hetében már az új termésre is. 

Az állattartók attól tartanak, hogy a magasabb árakban reménykedő növénytermesztők továbbra is inkább a raktározás mellett döntenek és az a sajátos helyzet áll elő, hogy ugyan számos raktárban dugig áll a gabona, az állattartók és a takarmányipar azonban aranyáron se tud venni, ha szükséges. Emellett a háború miatt egyre több országban fontolgatott, gabonákra, takarmányokra, alapvető élelmiszerekre vonatkozó készletezési tervek és exportkorlátozások nemcsak az állattartókat, hanem a feldolgozóipart és a kereskedőket is elgondolkodtatták, és az elmúlt két hétben emelkedni kezdtek az élősertés-felvásárlási árak. Marczin Zsolt, a legnagyobb hazai termelői csoport, az Alföldi Sertés Értékesítő és Beszerző Mezőgazdasági Szövetkezet igazgatója azt mondta: március második hetére 50-70 forinttal emelkedett az irányadó német árak alapján számolt élősertés-felvásárlási ár, elérve az 570 forintot kilogrammonként, ami mintegy 14 százalékos emelkedés egy hét alatt. 

A cikkben idézett előrejelzések szerint május közepére már érezhető hiány lesz Európában a hízókból is, ami újabb élősertés-áremelkedéshez vezethet, itthon pedig elképzelhetőnek tartják a kilogrammonkénti 700 forintos felvásárlási árat is, főleg, ha sokáig húzódik a háború. Becslések szerint ez a kiskereskedelemben a május végéig hatályos sertéscombra vonatkozó hatósági ár kivezetése után újabb áremelések jöhetnek és akár 3-4 ezer forintos ár sem elképzelhetetlen.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera Budapesten

A Bp-i Autósok Közössége egyik olvasójától kapta azt a felvételt, amit egy kamera rögzített a 3. kerületben, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében. A videón jól látszik, hogy a gyalogosokra vonatkozó lámpa piros jelzést mutat, a keresztező forgalom pedig zöld jelzést kap. A villamos is szabad utat kap, de a később elgázolt gyalogos még átmegy előtte. Amikor az úttestre ér, egy fehér autó elgázolja, melynek következtében több métert repül a szerencsétlenül járt “A helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú férfit súlyos sérülésekkel szállított kórházba.” – tudták meg. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

"Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol" - Szolidaritási tüntetést tartottak a szabad Ukrajnáért Budapesten

Legyen végre vége! címmel a szabad és független Ukrajnáért, a magyar kormány "hintapolitikája" ellen tartottak civil szolidaritási tüntetést szombaton Budapesten. Az Egymillióan a szabad Ukrajnáért civil szervezet által meghirdetett demonstrációt az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabad sajtó útján tartották meg, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felhívására - írta az MTI. Juhász Péter, a demonstráció egyik főszervezője hangsúlyozta: miközben a civilek szolidárisak a menekülőkkel és mindent megtettek értük, Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány semmit nem tett. Vagyis a civilek Magyarország szíve, "Orbán viszont nem Magyarország szíve, hanem Magyarország enyves keze és ez az enyves kéz már véres is" - fogalmazott a szónok. Hozzátette: "ezt nem hagyhatjuk, mert a világ azt fogja hinni, hogy mi is ugyanolyanok vagyunk, mint Orbán Viktor". Juhász Péter kevesellte és szégyennek nevezte a tüntetésen résztvevők számát. "Nagyon köszönöm, hogy pr

Kipusztult az összes hal a Városligeti-tóban

Mérgezés történt a városligeti tóban, amely - mivel néhány nappal ezelőtt ide telepítették át a margitszigeti japánkert halait is - két tó halállományát pusztította ki szerdán. Egyelőre nem tudni, pontosan hogyan és milyen méreg került a vízbe - írta az Euronews. A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott, és a kertészeknek az egyik legnagyobb kihívás a halak megmentése volt. Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba. Szerdán azonban ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat - írták. Hozzátették, hogy néhány teknős túlélte a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak - írta az MTI. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: