Ugrás a fő tartalomra

Ingyen utazhatnak a BKK járatain az ukrán állampolgárok

„Március 4-től április 15-ig az ukrajnai menekültek (aki dokumentummal tudja bizonyítani, hogy ukrán állampolgár) ingyen utazhatnak a BKK járatain” - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy némi gond várható azokkal a kettős állampolgár kárpátaljaiakkal ebben a kérdésben, akik csak a magyar útlevelüket hozták el, de igyekeznek megoldást találni erre is - írta a Telex.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy hétfőtől egy infocentrumot állít fel a főváros a Nyugati téren, ahol a menekültek megkapnak minden szükséges információt, arról, hol találnak szállást, milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk.

Karácsony közölte azt is, hogy jelenleg több mint 200 menekült ellátásáról gondoskodik fővárosi önkormányzat a kerületekkel egyeztetve, de bővítenék a létszámot. Ehhez olyan vállalati vagy intézményi üdülőket keresnek, ahová beköltözhetnek a kárpátaljaiak, akik itt akarják megvárni a háború végét. A főváros emellett most ad át 20 buszt a helyi védelmi bizottság kérésére a kormányzat számára.

A főpolgármester szerint az állam lassan ébredezik a menekült-ellátással kapcsolatban, akadozik a kommunikáció a főváros és a katasztrófavédelem között. Hozzátette: a fővárosi önkormányzat mélységesen elítéli az orosz aggressziót, amit Ukrajnával szemben lehet tapasztalni.

Mint kiderült, üzemel már az a honlap, amin a menekültek információt kaphatnak az elérhető átmeneti éjszakai szállásokról, akár az éjszaka közepén is, valamint itt jelentkezhetnek azok a budapestiek is, akik szállást szeretnének felajánlani a menekülteknek. A honlap ezen a címen elérhető: help.budapest.hu.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók

Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain

A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett. A vállalat az MTI kérdésére közölte:  a limitet aszerint határozták meg, hogy mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő. Felhívták a figyelmet arra is, ha a fogyasztó magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóba tankol, úgy hatósági árat fizet, amennyiben benzinkannába, akkor piaci árat kell fizetnie. A Mol ezért arra kéri a vásárlókat, ha gépjárművük benzintankja mellett külső kannába is tankolnak, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a tankolás vételárának rendezése után tegyék meg. Ha a gépjármű üzemanyagtartályába, illetve a kannába történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében történik, úgy a tankolás teljes mennyiségére a töltőállomáson feltüntetett piaci árat kell fizetni. KÖVESSEN MINKET A FACEB