Ugrás a fő tartalomra

85 kilométeres lőtávolságú, HX3-as önjáró lövegeket vásárolhat Magyarország

Régóta hallani pletykákat arról, hogy Magyarország HX3-as teherautó-alvázon működő, 155 milliméteres önjáró lövegek beszerzését tervezi - írta a Portfolio. Ez a pletyka lényegében megerősítést is nyert, amikor a zalaegerszegi Rheinmetall-üzem megnyitóján az illetékesek kiállítottak műszaki és tüzérségi konfigurációban működő HX3-as járműveket is a hamarosan gyártásra kerülő Lynx gyalogsági harcjárművek mellé.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos hivatalos oldalán, a High-tech Force-on jelent meg egy videó, melyen a szakember lényegében bejelenti: Magyarország előrehaladott tárgyalásokat folytat a 155 milliméteres, HX3-ason működő tüzérségi eszközzel kapcsolatban. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy várhatóan az eszközök hazai gyártására és a Magyar Honvédség keretén belül való rendszeresítésére is sor fog kerülni.

Maróth Gáspár a videóban ismereti a 155 milliméteres HX3-asok fontosabb paramétereit: a fegyverrendszer egy 8x8-as, illetve 10x10-es teherautóplatformra épített, 155 milliméteres önjáró löveg. A kormánybiztos elmondja: jelenleg kutatás-fejlesztési program zajlik a tüzérségi eszköz L50-es lövegének lecserélése L60-asra.

A SZAKEMBER ISMERTETI: AZ L60-AS LÖVEG INTELLIGENS LŐSZERREL VALÓ HATÓTÁVOLSÁGA 82-85 KILOMÉTER, AMELY FELÜLMÚLJA AZ UKRAJNAI HÁBORÚBAN HASZNÁLT, ILYEN JELLEGŰ OROSZ TÜZÉRSÉGI ESZKÖZÖK LŐTÁVOLSÁGÁT.

Arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan hány HX3-asra épített önjáró tüzérségi eszközt tervez vásárolni a magyar kormány, de valószínűsíthető, hogy nagyobb számban kerül sor ezeknek az eszközöknek a beszerzésére, mint a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackoknál. Az utóbbiból a Magyar Honvédség 24 darabot rendszeresít, idén várhatóan elkezdődik ezek átvétele a tüzérségi alakulatoknál.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A gyalogátkelőhelyen ütött el két fiatalt egy személyautó Budapesten

Elütött két fiatalt egy személyautó a gyalogátkelőhelyen Budapesten, az Üllői út és az Ady Endre út kereszteződésénél szombaton - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyelete. Mindkét fiatalt kórházba szállították, az egyiket könnyebb, a másikat súlyosabb sérülésekkel - tudta meg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ha Magyarországra is átterjedne a háború, így zajlana a mozgósítás

50 éves korig hívnák be őket, de csak azután, ha a parlament kétharmados döntéssel megelőző védelmi helyzetet hirdetne - tudatta a hvg.hu. Ha Magyarországra is átterjed a háború, akkor mindazokat, akik még nem töltötték be az 50 éves életkort és kaptak sorkatonai kiképzést, behívhatják katonának – írta a Blikk, amely egy nyugállományú ezredes segítségével szedte össze, miként zajlana a mozgósítás egy ilyen helyzetben. először kétharmados döntéssel kellene a parlamentnek megelőző védelmi helyzetet hirdetni, utána kiküldenék a behívókat és elkezdődnének az alkalmassági vizsgálatok, először az önkéntes tartalékosokat mozgósítanák, utána azokat, akik már voltak katonák, aki nem kapott kiképzést, és még nincs 65 éves, azt polgári védelmi és honvédelmi munkára hívhatnák be. Magyarországon az általános hadkötelezettség 1868-tól 2004-ig élt, eleinte 21, 1939-től 18 éves kor felett hívták be a fiatalokat – írja a lap, amely arra is emlékeztet, hogy rendkívüli helyzetben a katonai szolgálat a 18

Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera Budapesten

A Bp-i Autósok Közössége egyik olvasójától kapta azt a felvételt, amit egy kamera rögzített a 3. kerületben, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében. A videón jól látszik, hogy a gyalogosokra vonatkozó lámpa piros jelzést mutat, a keresztező forgalom pedig zöld jelzést kap. A villamos is szabad utat kap, de a később elgázolt gyalogos még átmegy előtte. Amikor az úttestre ér, egy fehér autó elgázolja, melynek következtében több métert repül a szerencsétlenül járt “A helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú férfit súlyos sérülésekkel szállított kórházba.” – tudták meg. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: