Ugrás a fő tartalomra

85 kilométeres lőtávolságú, HX3-as önjáró lövegeket vásárolhat Magyarország

Régóta hallani pletykákat arról, hogy Magyarország HX3-as teherautó-alvázon működő, 155 milliméteres önjáró lövegek beszerzését tervezi - írta a Portfolio. Ez a pletyka lényegében megerősítést is nyert, amikor a zalaegerszegi Rheinmetall-üzem megnyitóján az illetékesek kiállítottak műszaki és tüzérségi konfigurációban működő HX3-as járműveket is a hamarosan gyártásra kerülő Lynx gyalogsági harcjárművek mellé.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos hivatalos oldalán, a High-tech Force-on jelent meg egy videó, melyen a szakember lényegében bejelenti: Magyarország előrehaladott tárgyalásokat folytat a 155 milliméteres, HX3-ason működő tüzérségi eszközzel kapcsolatban. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy várhatóan az eszközök hazai gyártására és a Magyar Honvédség keretén belül való rendszeresítésére is sor fog kerülni.

Maróth Gáspár a videóban ismereti a 155 milliméteres HX3-asok fontosabb paramétereit: a fegyverrendszer egy 8x8-as, illetve 10x10-es teherautóplatformra épített, 155 milliméteres önjáró löveg. A kormánybiztos elmondja: jelenleg kutatás-fejlesztési program zajlik a tüzérségi eszköz L50-es lövegének lecserélése L60-asra.

A SZAKEMBER ISMERTETI: AZ L60-AS LÖVEG INTELLIGENS LŐSZERREL VALÓ HATÓTÁVOLSÁGA 82-85 KILOMÉTER, AMELY FELÜLMÚLJA AZ UKRAJNAI HÁBORÚBAN HASZNÁLT, ILYEN JELLEGŰ OROSZ TÜZÉRSÉGI ESZKÖZÖK LŐTÁVOLSÁGÁT.

Arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan hány HX3-asra épített önjáró tüzérségi eszközt tervez vásárolni a magyar kormány, de valószínűsíthető, hogy nagyobb számban kerül sor ezeknek az eszközöknek a beszerzésére, mint a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackoknál. Az utóbbiból a Magyar Honvédség 24 darabot rendszeresít, idén várhatóan elkezdődik ezek átvétele a tüzérségi alakulatoknál.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: