Ugrás a fő tartalomra

"Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol" - Szolidaritási tüntetést tartottak a szabad Ukrajnáért Budapesten

Legyen végre vége! címmel a szabad és független Ukrajnáért, a magyar kormány "hintapolitikája" ellen tartottak civil szolidaritási tüntetést szombaton Budapesten.

Az Egymillióan a szabad Ukrajnáért civil szervezet által meghirdetett demonstrációt az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabad sajtó útján tartották meg, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felhívására - írta az MTI.

Juhász Péter, a demonstráció egyik főszervezője hangsúlyozta: miközben a civilek szolidárisak a menekülőkkel és mindent megtettek értük, Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány semmit nem tett. Vagyis a civilek Magyarország szíve, "Orbán viszont nem Magyarország szíve, hanem Magyarország enyves keze és ez az enyves kéz már véres is" - fogalmazott a szónok.

Hozzátette: "ezt nem hagyhatjuk, mert a világ azt fogja hinni, hogy mi is ugyanolyanok vagyunk, mint Orbán Viktor".

Juhász Péter kevesellte és szégyennek nevezte a tüntetésen résztvevők számát. "Nagyon köszönöm, hogy próbáljuk pótolni azokat, akik hiányoznak, ami én azt hiszem, hogy ránk nézve szégyen, hogy csak ennyien vagyunk" - fogalmazott.

Pintér Béla színész-rendező arról szólt: mi, magyarok, 1848 és 1956 örökösei békét akarunk, de nem olyan békét, hogy az ukrán nép térdet hajt az agresszor előtt, hanem olyan békét, hogy "az oroszok takarodjanak", fejezzék be az ukrán nép és saját katonáik mészárlását.

Úgy vélekedett: Vlagyimir Putyin orosz elnök nemcsak Ukrajnát, a Baltikumot és Lengyelországot "szeretné orosszá" tenni, de ha hagyjuk a magyar kormány hintapolitikáját, akkor Magyarországot is.

"A gázért ne a lelkünkkel és a becsületünkkel fizessünk", mert a gáz és az olaj egy idő után eloszlik a levegőben, de a szégyen még az unokáinkra is ráég - fűzte hozzá.

"Soha többé ne essünk a szégyen bűnébe, éljen Ukrajna szabadsága, ruszkik haza!" - mondta Pintér Béla.

Ungváry Krisztián történész Orbán Viktornak az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjáról szólva azt mondta, szerinte a kormányfő nem kevesebbet állított, mint hogy az általa korábban "annyit reklámozott" nemzeti önrendelkezés, a szabadság, a szabadságharc olyan fogalom, amelyről csak akkor kell állást foglalni, ha az a Fideszről szól.

"A korábban istenített magasabb igazság tehát csupán egy fideszes politikai termék" - fogalmazott a történész, hozzátéve, hogy ez nem meglepő attól a miniszterelnöktől, akinek "az ukrán gyerekek vérénél is fontosabb az állítólagos magyar rezsicsökkentés".

Ungváry Krisztián kijelentette: Ukrajna népe ma nemcsak magát védi, hanem egész Európát.

"Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol, mert Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tejtestvérek. Mindketten elutasítják a nyugati demokráciát (...), és illiberális államot építenek helyette" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az orosz verzió már nyíltan fasisztoid is.

Hozzátette: az Orbán-kormány az ellenzékről "azt hazudja", hogy háborúzni akar, miközben 12 éve "maga folytat aljas háborút saját nemzete ellen", azok ellen, akik nem a hívei.

Szerinte Orbán Viktor a "vazallusain keresztül" olyasmit sejtet, mintha Kárpátalja visszatérhetne Magyarországhoz Ukrajna veresége esetén.

"Ő és politikai holdudvara ugyanúgy hullarablásban reménykedik, ahogyan a második világháború elején Magyarország korabeli uralkodó rétege" - fogalmazott Ungváry Krisztián.  

Törley Kata tanár, a Tanítanék Mozgalom aktivistája azt hangoztatta: "tisztelet az ukrán nőknek, az anyáknak Ukrajnában és Oroszországban.

Kiemelte, hogy egy összeomlott közoktatási rendszernek kellene megoldania a Magyarországra menekült ukrán gyerekek oktatását, miközben a pluszfeladatok ellátásához a kormány nem biztosítja a szükséges forrásokat.

Nika Krykun és Arseniy Markov diákok, a Stop-Zemlia című, a Berlinalén és más filmfesztiválokon díjat nyert film Magyarországra menekült tinédzser ukrán szereplői személyes háborús történeteiket osztották meg a demonstrálókal.

Arseniy Markov azt üzente az Ukrajnára támadó orosz katonáknak, hogy nem térnek haza élve, és ezt köszönjék Putyinnak.

Nika Krykun úgy fogalmazott: soha nem fogja megbocsátani az agresszoroknak, hogy a kisöccse minden éjjel rémálmokkal küzd az orosz katonák lövöldözése miatt.

A demonstráció résztvevői ukrán zászlókat lobogtattak, és táblákat tartottak a magasba ilyen és hasonló feliratokkal: "Oroszok ukrán gyermekeket gyilkolnak"; "Stop Putin"; "Save Ukraine".

A demonstrációt megelőzően békés felvonulást tartottak Magyarországra menekült ukrán anyák, vérző gyerekeket szimbolizáló játékbabákkal. A nők az UNICEF (az ENSZ gyermekalapja) budapesti irodájától vonultak a demonstráció helyszínére, hogy felhívják a figyelmet a háború gyermekáldozataira.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók

Maximum 50 liter tankolható hatósági áron a Mol töltőállomásain

A vásárlók kiszolgálásának biztosításával és a töltőállomások zavartalan működésével indokolja a Mol, hogy péntektől normál kútoszlopon a járművekbe hatósági áron maximum 50 litert lehet egyszerre tankolni az eddigi 100 liter helyett. A vállalat az MTI kérdésére közölte:  a limitet aszerint határozták meg, hogy mi az a mennyiség, ami a lakossági felhasználók számára elegendő. Felhívták a figyelmet arra is, ha a fogyasztó magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóba tankol, úgy hatósági árat fizet, amennyiben benzinkannába, akkor piaci árat kell fizetnie. A Mol ezért arra kéri a vásárlókat, ha gépjárművük benzintankja mellett külső kannába is tankolnak, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a tankolás vételárának rendezése után tegyék meg. Ha a gépjármű üzemanyagtartályába, illetve a kannába történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében történik, úgy a tankolás teljes mennyiségére a töltőállomáson feltüntetett piaci árat kell fizetni. KÖVESSEN MINKET A FACEB

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: