Ugrás a fő tartalomra

"Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol" - Szolidaritási tüntetést tartottak a szabad Ukrajnáért Budapesten

Legyen végre vége! címmel a szabad és független Ukrajnáért, a magyar kormány "hintapolitikája" ellen tartottak civil szolidaritási tüntetést szombaton Budapesten.

Az Egymillióan a szabad Ukrajnáért civil szervezet által meghirdetett demonstrációt az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabad sajtó útján tartották meg, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felhívására - írta az MTI.

Juhász Péter, a demonstráció egyik főszervezője hangsúlyozta: miközben a civilek szolidárisak a menekülőkkel és mindent megtettek értük, Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány semmit nem tett. Vagyis a civilek Magyarország szíve, "Orbán viszont nem Magyarország szíve, hanem Magyarország enyves keze és ez az enyves kéz már véres is" - fogalmazott a szónok.

Hozzátette: "ezt nem hagyhatjuk, mert a világ azt fogja hinni, hogy mi is ugyanolyanok vagyunk, mint Orbán Viktor".

Juhász Péter kevesellte és szégyennek nevezte a tüntetésen résztvevők számát. "Nagyon köszönöm, hogy próbáljuk pótolni azokat, akik hiányoznak, ami én azt hiszem, hogy ránk nézve szégyen, hogy csak ennyien vagyunk" - fogalmazott.

Pintér Béla színész-rendező arról szólt: mi, magyarok, 1848 és 1956 örökösei békét akarunk, de nem olyan békét, hogy az ukrán nép térdet hajt az agresszor előtt, hanem olyan békét, hogy "az oroszok takarodjanak", fejezzék be az ukrán nép és saját katonáik mészárlását.

Úgy vélekedett: Vlagyimir Putyin orosz elnök nemcsak Ukrajnát, a Baltikumot és Lengyelországot "szeretné orosszá" tenni, de ha hagyjuk a magyar kormány hintapolitikáját, akkor Magyarországot is.

"A gázért ne a lelkünkkel és a becsületünkkel fizessünk", mert a gáz és az olaj egy idő után eloszlik a levegőben, de a szégyen még az unokáinkra is ráég - fűzte hozzá.

"Soha többé ne essünk a szégyen bűnébe, éljen Ukrajna szabadsága, ruszkik haza!" - mondta Pintér Béla.

Ungváry Krisztián történész Orbán Viktornak az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjáról szólva azt mondta, szerinte a kormányfő nem kevesebbet állított, mint hogy az általa korábban "annyit reklámozott" nemzeti önrendelkezés, a szabadság, a szabadságharc olyan fogalom, amelyről csak akkor kell állást foglalni, ha az a Fideszről szól.

"A korábban istenített magasabb igazság tehát csupán egy fideszes politikai termék" - fogalmazott a történész, hozzátéve, hogy ez nem meglepő attól a miniszterelnöktől, akinek "az ukrán gyerekek vérénél is fontosabb az állítólagos magyar rezsicsökkentés".

Ungváry Krisztián kijelentette: Ukrajna népe ma nemcsak magát védi, hanem egész Európát.

"Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol, mert Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tejtestvérek. Mindketten elutasítják a nyugati demokráciát (...), és illiberális államot építenek helyette" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az orosz verzió már nyíltan fasisztoid is.

Hozzátette: az Orbán-kormány az ellenzékről "azt hazudja", hogy háborúzni akar, miközben 12 éve "maga folytat aljas háborút saját nemzete ellen", azok ellen, akik nem a hívei.

Szerinte Orbán Viktor a "vazallusain keresztül" olyasmit sejtet, mintha Kárpátalja visszatérhetne Magyarországhoz Ukrajna veresége esetén.

"Ő és politikai holdudvara ugyanúgy hullarablásban reménykedik, ahogyan a második világháború elején Magyarország korabeli uralkodó rétege" - fogalmazott Ungváry Krisztián.  

Törley Kata tanár, a Tanítanék Mozgalom aktivistája azt hangoztatta: "tisztelet az ukrán nőknek, az anyáknak Ukrajnában és Oroszországban.

Kiemelte, hogy egy összeomlott közoktatási rendszernek kellene megoldania a Magyarországra menekült ukrán gyerekek oktatását, miközben a pluszfeladatok ellátásához a kormány nem biztosítja a szükséges forrásokat.

Nika Krykun és Arseniy Markov diákok, a Stop-Zemlia című, a Berlinalén és más filmfesztiválokon díjat nyert film Magyarországra menekült tinédzser ukrán szereplői személyes háborús történeteiket osztották meg a demonstrálókal.

Arseniy Markov azt üzente az Ukrajnára támadó orosz katonáknak, hogy nem térnek haza élve, és ezt köszönjék Putyinnak.

Nika Krykun úgy fogalmazott: soha nem fogja megbocsátani az agresszoroknak, hogy a kisöccse minden éjjel rémálmokkal küzd az orosz katonák lövöldözése miatt.

A demonstráció résztvevői ukrán zászlókat lobogtattak, és táblákat tartottak a magasba ilyen és hasonló feliratokkal: "Oroszok ukrán gyermekeket gyilkolnak"; "Stop Putin"; "Save Ukraine".

A demonstrációt megelőzően békés felvonulást tartottak Magyarországra menekült ukrán anyák, vérző gyerekeket szimbolizáló játékbabákkal. A nők az UNICEF (az ENSZ gyermekalapja) budapesti irodájától vonultak a demonstráció helyszínére, hogy felhívják a figyelmet a háború gyermekáldozataira.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente