Ugrás a fő tartalomra

BRFK: 2021-ben csökkent a bűnözés Budapesten

Több mint három százalékkal csökkent a fővárosi regisztrált bűncselekmények száma 2021-ben az előző év adataihoz képest a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) múlt évi beszámolója szerint, amelyet szerdán egyhangúlag fogadott el a Fővárosi Közgyűlés.

A beszámoló szerint a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 2021-ben 3,2 százalékkal - 35 426-ról 34 298-ra - csökkent. Ennél is jelentősebb a közterületen elkövetett bűncselekmények számának csökkenése, amely 20,4 százalékkal, 14 951-ről 11 907-re változott. A regisztrált bűncselekmények nyomozáseredményességi mutatója 55,2 százalékról 64 százalékra nőtt.

Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány a közgyűlés előtt elmondta, hogy tavaly is folytatódott a trend: csökkent a bűncselekmények száma és nőtt a felderítések aránya. A rendőrség átlagos kiérkezési ideje kevesebb mint 11 perc - közölte.

Kiemelte: Budapesten továbbra sincs felderítetlen emberölés.

A rendőrségi beszámoló szerint a Budapesten regisztrált emberölések száma a 2020-as 31-ről a múlt évben 24-re csökkent, ugyancsak csökkent a szándékos emberölések száma: 2020-ban 15, tavaly 11 ilyen bűncselekményi regisztráltak.

A testi sértések száma 0,4 százalékos emelkedést mutat: 2020-ban 1284, 2021-ben 1289 ilyen bűncselekményt regisztráltak. A halált okozó testi sértések száma minimálisan csökkent, 2020-ban öt, 2021-ben négy ilyen történt. A súlyos testi sértések száma 0,4 százalékkal, 761-ről 764-re nőtt.

A beszámoló szerint 2020-ban 124, 2021-ben 121 kiskorú veszélyeztetése bűncselekményt regisztráltak, ami 2,4 százalékos csökkenést jelent.

A garázdaságok száma tavaly 13,1 százalékkal - 2099-ről 2373-ra - emelkedett, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeké pedig 7,1 százalékkal csökkent, 197-ről 183-ra. A vagyon elleni bűncselekményeken belül 15 százalékos csökkenés figyelhető meg a lopások - ezzel együtt a betöréses lopások - számának alakulásában: 2020-ban 13 166, 2021-ben 11 196 esetet regisztráltak - olvasható a dokumentumban.

Az autólopások száma 27,7 százalékkal csökkent (141-ről 102-re) a fővárosban tavaly a 2020-as év adataihoz képest, a

gépjárműfeltörések száma pedig 22,4 százalékkal (660-ról 512-re) esett vissza.

A múlt évben 9,9 százalékkal kevesebb lakásbetörést regisztráltak Budapesten 2020-hoz képest, számuk 1221-ről 1100-ra csökkent. A rablások száma is csökkent, 202-ről 186-ra, ez 7,9 százalékos visszaesés.

Nem sikerült átütő sikert elérni a közlekedésbiztonság területén; továbbra is majdnem háromezer személyi sérüléses baleset történik a fővárosban egy évben - jelezte a főkapitány.

A beszámoló szerint Budapesten 2021-ben a személyi sérüléses balesetek száma a 2020-as adatokhoz viszonyítva 0,3 százalékkal, 2955-ről 2964-re emelkedett.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályok betartása érdekében tett rendőri intézkedéseket között beszámoltak arról is, hogy - 2021. január 1-jétől június 5-éig - a maszkhasználat betartása és a korlátozott nyitva tartást 12 074 szórakozóhelyen és 65 076 üzletben ellenőrizték. Vásárlókkal szemben négy figyelmeztetést, 135 feljelentést alkalmaztak és 19 emberre 950 000 forint helyszíni bírságot szabtak ki.

Alkalmazottak ellen öt feljelentés történt és két emberre szabtak ki összesen százezer forint helyszíni bírságot. Az üzleteknél egy esetben pénzbírságot szabtak ki, míg 12 üzletet ideiglenesen bezárattak. A kijárási tilalommal és közterületi maszkhasználattal kapcsolatban a fővárosban 32 063 embert ellenőrzött a rendőrség, 198-at figyelmeztettek, 4067-re összesen 144 500 000 forint helyszíni bírságot szabtak ki, 8120-at pedig feljelentettek - olvasható a dokumentumban.

Napirend előtt Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője - aki a Fidesz-KDNP országos listájáról mandátumot szerzett az Országgyűlésben, ezért május 1-jei hatállyal lemondott fővárosi képviselői mandátumáról - arról beszélt, nem könnyű szívvel válik meg fővárosi mandátumától, de bízik benne, hogy nagyobb lehetősége lesz a fővárosért dolgozni a kormánypárti frakció tagjaként, mint fővárosi frakcióvezetőként. Kiemelte: Karácsony Gergely főpolgármester elmúlt két és fél éves tevékenysége "csalódás volt", Karácsony Gergely főpolgármesterként pártpolitikával, ellenzéki előválasztással foglalkozott, nem a főváros ügyeivel, emellett a fővárosi cégekből "politikai temetőt csinált" - jelentette ki.

Láng Zsolt azt mondta, az április 3-ai választás tanulsága, hogy a győztesnek nagyobb alázattal kell dolgoznia, a főpolgármesternek pedig látnia kell, hogy 20 százalékról 6 százalékra csökkent a különbség a fővárosban az összellenzék és a Fidesz között, ami mutatja, hogy a városvezetésnek kisebb a támogatottsága, mint a párbeszédre és kompromisszumra épülő munkának. Hangsúlyozta: vissza kellene térni a párbeszédhez, az együttműködéshez, mert ez a budapestiek érdeke.

Láng Zsolt kijelentette: országgyűlési képviselőként továbbra is szeretne a fővárossal foglalkozni, segíteni Budapestet és jelezte, ha a főváros segítségre, támogatásra szorul, számíthatnak rá.

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, örül, hogy Láng Zsolt Budapest érdekeit akarja képviselni a Parlamentben, élni fog a lehetőséggel és megkérte a képviselőt, hogy a kormánypárti frakcióban képviselje a főváros érdekeit. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy az elmúlt két és fél év nehéz volt Budapestnek, amihez nagyban hozzájárult a kormányzati megszorítás.

A közgyűlés az ülésen egyhangúlag döntött arról, hogy az I. kerületi Hunyadi János utca foghíjtelkén állítják fel Mészáros Gabi, Németh Ilona és N. Tóth Anikó tervei alapján a háborúban megerőszakolt nők emlékművét.

(MTI)/ Nyitókép: Terdik Tamás budapesti rendőr-főkapitány a közgyűlésen – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera Budapesten

A Bp-i Autósok Közössége egyik olvasójától kapta azt a felvételt, amit egy kamera rögzített a 3. kerületben, a Bécsi út – Szépvölgyi út kereszteződésében. A videón jól látszik, hogy a gyalogosokra vonatkozó lámpa piros jelzést mutat, a keresztező forgalom pedig zöld jelzést kap. A villamos is szabad utat kap, de a később elgázolt gyalogos még átmegy előtte. Amikor az úttestre ér, egy fehér autó elgázolja, melynek következtében több métert repül a szerencsétlenül járt “A helyszínre riasztott mentőegység egy középkorú férfit súlyos sérülésekkel szállított kórházba.” – tudták meg. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

"Ukrajna ma Orbán Viktor rendszere ellen is harcol" - Szolidaritási tüntetést tartottak a szabad Ukrajnáért Budapesten

Legyen végre vége! címmel a szabad és független Ukrajnáért, a magyar kormány "hintapolitikája" ellen tartottak civil szolidaritási tüntetést szombaton Budapesten. Az Egymillióan a szabad Ukrajnáért civil szervezet által meghirdetett demonstrációt az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Szabad sajtó útján tartották meg, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felhívására - írta az MTI. Juhász Péter, a demonstráció egyik főszervezője hangsúlyozta: miközben a civilek szolidárisak a menekülőkkel és mindent megtettek értük, Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány semmit nem tett. Vagyis a civilek Magyarország szíve, "Orbán viszont nem Magyarország szíve, hanem Magyarország enyves keze és ez az enyves kéz már véres is" - fogalmazott a szónok. Hozzátette: "ezt nem hagyhatjuk, mert a világ azt fogja hinni, hogy mi is ugyanolyanok vagyunk, mint Orbán Viktor". Juhász Péter kevesellte és szégyennek nevezte a tüntetésen résztvevők számát. "Nagyon köszönöm, hogy pr

Kipusztult az összes hal a Városligeti-tóban

Mérgezés történt a városligeti tóban, amely - mivel néhány nappal ezelőtt ide telepítették át a margitszigeti japánkert halait is - két tó halállományát pusztította ki szerdán. Egyelőre nem tudni, pontosan hogyan és milyen méreg került a vízbe - írta az Euronews. A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott, és a kertészeknek az egyik legnagyobb kihívás a halak megmentése volt. Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a városligeti tóba. Szerdán azonban ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat - írták. Hozzátették, hogy néhány teknős túlélte a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak - írta az MTI. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: