Ugrás a fő tartalomra

Uniós minimálbér: mennyi lesz az annyi?

Hétfőről keddre virradóan a tagállamok és az Európai Parlament tárgyaló delegációja politikai megegyezésre jutott a tisztességes megélhetést biztosító európai minimálbérszabályokról. Szó sincs arról, hogy ez minden tagállamban ugyanakkora összeg lenne, de arról sem, hogy konkrétan az egyes országokban milyen bérszínvonalat kellene garantálni. Összességében azonban olyan garanciális elemekről van szó, amelyek a legalacsonyabb jövedelem emelkedését és ennek a folyamatnak az átláthatóságát garantálják - írta a Szabad Európa.

Maga az EU foglalkoztatási biztosa, a luxemburgi Nicolas Schmit volt az körülbelül másfél évvel ezelőtt, aki kijelentette: ha Bulgáriát arra köteleznénk, hogy akkora minimálbért adjon, mint Luxemburg, a bolgár gazdaság egy hónap alatt összeomlana. Nem véletlenül említette ezt a két országot: akkor is és most is ez a két véglet. Luxemburgban a minimálbér 2257, Bulgáriában 332 euró. Ami Magyarországot illeti: az utóbbi évtizedben több lépésben jelentős összeggel nőtt a minimálbér, amelynek mértéke idén 552 euró. Ezzel azonban Magyarország még mindig a mezőny hátsó részében, hátulról a negyedik helyet foglalja el a régiós vetélytárs visegrádi államok mögött az Eurostat adatai szerint. Ugyanakkor ha a befektetők oldaláról nézzük, az alacsonyabb jövedelem kisebb költségeket jelent a beruházások tervezése során.

Nincs egyébként minden országban törvényben meghatározott minimálbér: a 27 ország közül hat esetében – Ausztria, Ciprus, Dánia, Finnország, Olaszország és Svédország – kollektív szerződések rögzítik ezt. Ugyanakkor egyértelmű, hogy ez a rendszer magasabb jövedelmet biztosít. Nem véletlen tehát, hogy ezek az országok nagyon óvatosan fogadták a reformot, mert attól tartottak, hogy saját munkavállalóik juttatása csökken az új rendelkezések miatt. Erre kifejezetten oda kellett figyelni a tervezéskor, de még így is tüntetéseket tartottak Stockholmban vagy Koppenhágában a javaslattal szemben, az érintett kormányok pedig éppen a magasabb jövedelmek megtartására kértek garanciákat.

Ezért az Európai Bizottság javaslata – amelyet az előbb idézett Schmit biztos terjesztett elő – arra irányult, hogy a tisztességes európai minimálbér meghatározásához szükséges kereteket adják meg, amelyet aztán minden tagállam a saját körülményeire nézve ültet át a gyakorlatba.

Az uniós intézményközi tárgyalások eredményeként most jutottak el a politikai megállapodásig, ami azt jelenti, hogy a leendő jogszabály tartalmát sikerült meghatározni, és ugyan vannak még formailag szükséges lépések, de már lehet tudni, mihez kell alkalmazkodni. Elsősorban tehát az az irányelv célja, hogy a minimálbérnek megfelelőnek kell lennie a tisztességes életszínvonal biztosításához. A garanciális elemek közül az elsődleges, hogy a szabályok megsértése esetén a munkavállalók, képviselőik, illetve szakszervezeti tagok jogot szereznek a jogorvoslathoz. Kötelezővé teszik a szociális partnerek bevonását a tárgyalásokba, és úgy döntöttek, hogy meg kell erősíteni a kollektív tárgyalásokat azokban az országokban, ahol a munkavállalók kevesebb mint nyolcvan százaléka rendelkezik érdekképviselettel. Ez utóbbi adat igencsak nagy szórást mutat az EU-ban: míg a skandináv, a francia és a belga munkavállalók kilencven százalékban vagy afölötti arányban tagja valamelyik érdekképviseletnek, Magyarországon ez alig haladja meg a húsz százalékot. A magyar kormánynak ezért előírják, hogy dolgozzon ki akciótervet annak érdekében, hogy elérhető legyen a nyolcvanszázalékos küszöb.

A legnehezebb feladat természetesen az lesz, hogy minden tagállamban olyan összeget határozzanak meg, amely beteljesíti az uniós szabályozás célját. Ennek érdekében a tagállamoknak azt tanácsolják, hogy hozzanak létre egy vásárlói kosarat valós áron, amely az áruk és a szolgáltatások ellenértékét tartalmazza, így rögzítsék a megélhetési költségeket a tisztességes életszínvonal elérése érdekében. Ebben az olyan anyagi szükségletek mellett, mint az élelem, a ruházat és a lakhatás figyelembe lehet venni a kulturális, oktatási és társadalmi tevékenységekben való részvételt is.

Az elfogadott szöveg bevezeti az EU-országok azon kötelezettségét, hogy megbízható nyomon követést, ellenőrzéseket és helyszíni vizsgálatokat is magában foglaló végrehajtási rendszert hozzanak létre annak érdekében, hogy a minimálbér valóban megfelelő-e, illetve azért, hogy a visszaélésszerű alvállalkozási szerződések, a színlelt önfoglalkoztatás, a nyilvántartásba nem vett túlórák vagy a megnövekedett munkaintenzitás nem jelenti-e a jogszabály kijátszását.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Folytatódik a bliccelők elleni harc: 9-es autóbuszon bevezetik az első ajtós felszállást

Szombattól hétvégente első ajtós felszállási rend lesz a Margit híd, budai hídfő és a Bogdáni út közötti, valamint a Szentkirályi utca és a Kőbánya alsó vasútállomás között közlekedő 9-es autóbuszon - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t. A Kálvin tér és a Jászai Mari tér között azonban továbbra is minden ajtó használható fel- és leszállásra - közölték. Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése, és jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete is - ismertette a BKK. Akinek nincs jegye, a sofőrtől vásárolhat emelt áron - jelezték. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Nagy változások a 3-as metró vonalán

Mától a 3-as metró augusztus közepéig csak az északi szakaszon, vagyis Újpest-központ és Göncz Árpád városközpont között jár. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi közleményében azt írta: Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között akadálymentes, légkondicionált pótlóbuszokkal lehet utazni, amelyek rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban egy percnél is gyakrabban indulnak. Mivel a Dél-Pestig meghosszabbított útvonalon közlekedő metrópótló buszok megállnak a Nagyvárad téren is, az M30-as járat az említett időszakban nem közlekedik - tették hozzá. Szintén szombattól augusztus közepéig az 1-es földalatti Deák Ferenc téri átjáróját is felújítják, ezért a földalatti állomása csak az Erzsébet térről közelíthető meg. Az autósoknak érdemes tudni, hogy a pótlóbuszok gördülékeny közlekedése érdekében - az eddig kijelöltek mellett - az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út közötti szakaszon visszaállítják a korábbi autóbuszsávokat, ezért megváltozik a forgalmi rend - írták. A déli sz

Hőségriasztást rendelt el hétfőtől Müller Cecília

Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken az MTI-t. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot. Az NNK és a katasztrófavédelem nyomatékosan kéri, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Senki ne tartózkodjon 11 és 15 óra között a tűző napon óvintézkedések nélkül; védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítményekkel. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók és a szabadtéri rendezvények résztvevői - hangsúlyozták. A járművezetők fokozottan figyeljenek, vezessenek óvatosan, mert a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók