Ugrás a fő tartalomra

A magyar cégek közel fele gondolja úgy, hogy a korrupció megnehezíti a működésüket

Az Európai Unióban a cégek harmada, 34 százaléka véli úgy, hogy a korrupció megnehezíti a működésüket, Magyarországon viszont ez az arány 46 százalék - derül ki a Flash Eurobarometernek az Európai Bizottság számára készült kutatásából. A felmérésben közel 13 ezer cégvezetőt kérdeztek meg az EU tagországaiból - írta a 444.

A magyar megkérdezettek legnagyobb arányban, 50 százalékban az igazgatási eljárások bonyolultságát tartották problémának.

Ezt követték 46-46 százalékkal a gyorsan változó törvények, a korrupció, illetve az adókulcsok. Ezeket a korrupció kivételével mindegyik kérdésben nagyobb problémának jött ki az EU-s átlagban. Legkisebb mértékben, 23 százalékban a korlátozó munkajogi szabályokat tartották problémának a magyar cégvezetők.

EU-s átlagban a megkérdezettek 63 százaléka szerint elterjedt a korrupció, Magyarországon viszont 75 százalék gondolja így.

Ennek ellenére az EU-s megkérdezettek csupán 4 százaléka válaszolta, hogy előfordult vele olyan Magyarországon, hogy valaki ajándékot, szívességet vagy plusz pénzt kért vagy várt el az cégétől különböző engedélyekért vagy szolgáltatásokért cserébe, de a magyar válaszadóknak is csak 9 százaléka találkozott ilyesmivel.

A közbeszerzések területén tapasztalható korrupcióval kapcsolatban az EU-s válaszadók 30 százaléka, a magyaroknak 31 százaléka gondolja úgy, hogy az elmúlt három évben meggátolta a cégét a korrupció abban, hogy megnyerjen egy nyilvános pályázati vagy közbeszerzési eljárást.

Az elterjedtnek számító jelenségek közül a magyar válaszadók 41 százaléka jelölte gyakorinak az ismerősök és/vagy családtagok irányába az üzleti életben tapasztalt részrehajlást, 31 százalék szerint gyakori az ismerősök és/vagy családtagok irányába a közintézményekben tapasztalt részrehajlás. 30 százalék tartja gyakorinak a politikai pártok finanszírozását közbeszerzési szerződésekért vagy politikai döntéshozatalba való beleszólásért cserébe.

A magyar válaszadók 37 százaléka egyetértett azzal, hogy a kisebb korrupciós ügylet miatt elfogott személyek és vállalkozások megfelelő büntetést kapnak Magyarországon, 40 százalék szerint viszont ez nincs így.

A magas rangú tisztviselő megvesztegetése miatt elfogott személyek és vállalkozások esetén már csak 17 százalék gondolta úgy, hogy megfelelő büntetést kapnak Magyarországon, 65 százalék szerint nem elégséges a büntetés mértéke. A magyar cégvezetőknek csupán 24 százaléka értett egyet azzal, hogy hazánkban a korrupcióellenes intézkedéseket pártatlanul és hátsó szándék nélkül alkalmazzák.

Ami a büntetéseket illeti, a magyar megkérdezettek 34 százaléka tartja valószínűnek, hogy a korrupt személyeket feljelentenék vagy elfogná őket a rendőrség/ügyészség, 37 százalék szerint valószínű, hogy feljelentenék őket és bíróságra kerülnének, és 32 százalék szerint történhetne meg, hogy egy bíróság szigorú bírságot vagy börtönbüntetést szabna ki rájuk. Ugyanezekre a kérdésre a Magyarországon üzletelő külföldiek valamivel magasabb arányban válaszolták azt, hogy valószínűnek tartanák.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"