Ugrás a fő tartalomra

A pénzszerzés három titka

Magyarországon a többség úgy vélekedik, hogy már gyermekkorban érdemes minél előbb elkezdeni a pénzügyekkel való ismerkedést. Samuel Leeds Egyesült Királyság-beli „entrepreneur” – olyan vállalkozó, aki egy vagy több vállalkozást hoz létre és/vagy befektet abba, hajlandó jelentős kockázatot viselni, és sokszor élvezi a legtöbb jutalmat – szerint, aki korán kezdi a pénzügyekkel való ismerkedést, a siker érdekében három módszert kövessen, írta a Magyar Nemzet. 

Leedsnek multimilliomos ingatlanbefektetőként és oktatóként gyakran felteszik a kérdést, meg lehet-e tanulni jó befektetővé válni? A sikeres vállalkozó erre egyértelműen azt válaszolja: "a jelenlegi oktatási rendszer nem nyújt segítséget ezen a területen, következésképpen a legtöbb ember gazdaságilag analfabéta. Ez szolgálja ugyanis az uralkodó osztály érdekeit, akik engedelmes munkásokat követelnek, akiknek nincs más választásuk, mint életük végéig nekik dolgozni. A megoldás tehát az, hogy aki sikeres befektető akar lenni, lépjen ki a hagyományos keretekből, és próbálja ellesni a multimilliomosok módszereit. Már a középiskolákban tájékozódjon a pénzzel való bánásmódról, az okos pénzkezelés előnyeiről és a veszélyeiről."

"Nagyon hiszek abban, hogy saját magadba fektess be! Sok pénzt költök a mai napig oktatásra és mentorálásra. Az ember vagy fizet az oktatásért, vagy a saját hibáiból fizet. Ez utóbbi sokkal drágább! Egy sikeres embertől mindig tanulhat valamit, és ha ezt az információt a legtisztább formában szeretné megszerezni, akkor mindig fizetnie kell érte" – vallja az entrepreneur, aki három módszert ajánl, amelyek révén szerinte pénzügyileg „műveltté“ válhatunk. (Megjegyzendő, a szigetországban élő guru abból indul ki, hogy az ingatlan jobb befektetés, mint a pénz a bankban.)

Az első recept az online oktatás. Az internet tele van emberekkel, akik azt állítják, hogy biztos tippeket és megbízható felvilágosítást adnak pénzügyi területen. Ezek között lehetnek is érdekes és megfontolandó esetek, de sokan csak megismétlik azt, amit máshol olvastak. Ha pénzügyi oktatást olvas vagy hallgat az interneten, győződjön meg arról, hogy azok előadói tényleg gazdagokká váltak-e azzal a tevékenységgel, amit tanítanak, és hogy többéves tapasztalattal is rendelkeznek abban. Például cseppet sem mindegy, hogy a befektetése átesett-e ingatlanpiaci összeomláson, vagy csak virágzó időkben működött. Az Entrepreneur honlapján, a YouTube-on és más közösségi oldalakon is lehet találni nagyszerű információkat, de ne feledjük, hogy bárki posztolhat a közösségi médiában – figyelmeztet Leeds.

A második kiemelten hasznos módszer a könyvek és könyvtárak igénybevétele. A könyv nagyszerű módja annak, hogy bármilyen témában tájékozódjunk. Ha a megfelelő könyveket olvassuk el, azokból megtudhatjuk, hogy milliárdosok, bármely iparág első számú vezetői, üzleti birodalmak tulajdonosai és nemzetközi menedzserek elmondhatják pontosan, hogyan váltak sikeressé. Ha pedig az olvasó nem engedheti meg magának, hogy megvásárolja ezeket a könyveket, ingyenesen beszerezheti őket a helyi könyvtárban.  

Végül, de nem utolsósorban manapság már számos hálózatépítő esemény és élő képzés van, amelyeken ingyenes a részvétel. Ott sikeres emberekkel lehet találkozni és közvetlenül beszélgetni velük. "Nem is gondolnánk, milyen sokan vannak, akik a beszélgetés elején felajánlják, hogy ingyen segítenek az érdeklődő embereknek bármiben is, amit csinálnak, hogy tanulhassanak tőlük és kapcsolatokat építsenek. Arról már nem is beszélve, hogy számos ingyenes képzési eseményt is tartanak különböző üzleti témákban.  Csak vigyázzon! Győződjön meg arról, hogy a képzést kínáló cég megbízható legyen, és az előadást vagy kurzust a szakterületének valódi szakértője vezesse. A legtöbb ilyen program tartalmazni fog egy ajánlatot fizetős továbbképzésre. Ám még akkor is megéri részt venni egy ilyen ingyenes képzési napon, ha nem engedheti meg magának a fizetős kurzust. „Ha jó a cég, akkor az ingyenes képzés is sok értékes információkat tartalmaz, és ne feledje, addig is olyan közegben lesz, ami kiváló módja a kapcsolatépítésnek” – nyomatékosítja az egyik legfontosabb tanácsát Samuel Leeds.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"