Afrika mentheti meg idén télen Európát

Transz-szaharai gázvezeték építéséről írt alá nyilatkozatot Algéria, Nigéria és Niger. A 4000 kilométeres vezetékkel rövid időn belül elkészülnének, befektetési lehetőséget látnak benne.

Algéria, Nigéria és Niger illetékes miniszterei Európába gázt szállító vezeték építéséről írtak alá szándéknyilatkozatot Algírban – írja az MTI. Ezzel egy régi projektet karoltak fel, amelynek keretében 4000 kilométer hosszú gázvezetéket építenének a Szaharán keresztül Európába.

A három ország megállapodott abban, hogy rövid időn belül elkészül a Transz-Szahara gázvezetékkel – mondta Mohamed Arkab algériai energiaügyi és bányászati miniszter. A tárcavezető ugyanakkor nem említett erre vonatkozóan ütemtervet.

Timipre Sylva nigériai olajügyi miniszter hangsúlyozta a projekt Afrika energiabiztonságában játszott szerepét.

Az algériai Sonatrach állami olajvállalat az első megállapodásokat még 2002-ben megkötötte a nigériai partnercéggel. A három ország 2009-ben írt alá megállapodást a vezeték megépítéséről, amelynek költségei becslések szerint 13 milliárd dollárra rúgnak majd, s az összeg 90 százalékát Algéria és Nigéria fogja fedezni. A várakozások szerint a vezeték évente 30 milliárd köbméter gázt fog Európába szállítani.

A három afrikai ország befektetési lehetőséget lát a gázvezetékben, tekintettel arra, hogy Európa az ukrajnai háború miatt igyekszik oldani függőségét az orosz energiahordozóktól.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések