Ezer forint lehet a legolcsóbb kenyér

Ezer forintnál fog megállni a legolcsóbb kenyér kilója. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az egyik leginkább dráguló termék Magyarországon a kenyér. Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz viszonyítva 27 százalékkal emelkedett, ezen belül a kenyér 57,9 százalékkal drágult.

Az egyik leginkább dráguló termék Magyarországon a kenyér. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fehér kilójáért már májusban átlag 577 forintot kértek. 47 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz viszonyítva 27 százalékkal emelkedett, ezen belül a kenyér 57,9 százalékkal drágult. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének számításai szerint az elszálló energiaárak, a tomboló aszály és a gyenge gabonatermés miatt akár 30-40 százalékkal is tovább drágulhat a kenyér.

A kenyér ára négy dologból áll össze, ezek az alapanyag, a munkabér, az energia és a logisztika. Ezt Varga Ferenc, a mórahalmi és ásotthalmi Varga pékség ügyvezetője, a Magyar Pékszövetség megyei elnökségének tagja magyarázta el a Délmagyarnak.

"Volt már némi energia-áremelés tavaly év végére. Azt az első áramelésünkbe beépítettük, az nem volt annyira vészes, de aztán jött a minimálbér-emelés, majd mindenki szembesült azzal, hogy a péket meg kell fizetni. Plusz elindult a forint bezuhanása, ami az alapanyagárak eszméletlen iramú emelkedését vonta maga után. A liszt ára már tavaly megbolondult, ami csak folytatódott az ukrán háború miatt. Egy hónapja körülbelül 200 forintért kapjuk a fehérlisztet. Ez eddig mind beépült a kenyér árába" – magyarázta.

"A pillanatnyi állás szerint, amit én is csak hallomásból tudok, hogy hét-nyolcszoros gázáremelésre és öt- hatszoros villanyáremelésre kell készülnünk, de elhangzott már tízszeres gázáremelés is. Nekünk október elsejével jár le a gázszerződés,  január elsejével a villany, tehát október elején a nyakunkba kapjuk a hatalmas gázáremelést. Hiába van egy kiváló energetikusunk, aki próbál a piacon jó pozíciót találni, de hogy mi lesz a vége, azt nem tudom. Ebben a pillanatban nem érzem jól magam, az biztos" – mondta az ügyvezető, hozzátéve: ez a legdurvább dolog, ami valaha történt.

"Azért érzem rosszul magam, mert nem látom, mi lesz ennek a vége. Valami itt most nem stimmel. Mindenki védekezni fog, az biztos" – jelentette ki. 

"Váratlanul kaptuk a nyakunkba, hogy nem tankolhatunk ársapkás üzemanyagot, piaci áron tankolunk, amit előtte néhány órával jelentettek be, nyilván, hogy senki ne tudjon tartalékolni. Ezt most mi benyeljük, nem hárítjuk át, de ez így elvitte azt a kis mozgásterünket, ami volt. Egyszerűen nem tudnak a vállalkozások mást csinálni mint árat emelnek. Pillanat alatt mínuszt termelsz, ha nem vagy észnél – fogalmazott Varga Ferenc a piaci áras üzemanyagról. Hozzátette: egyelőre ezer forintnál meg fog állni a kenyér árának emelkedése.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések