Ugrás a fő tartalomra

Ezer forint lehet a legolcsóbb kenyér

Ezer forintnál fog megállni a legolcsóbb kenyér kilója. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az egyik leginkább dráguló termék Magyarországon a kenyér. Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz viszonyítva 27 százalékkal emelkedett, ezen belül a kenyér 57,9 százalékkal drágult.

Az egyik leginkább dráguló termék Magyarországon a kenyér. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fehér kilójáért már májusban átlag 577 forintot kértek. 47 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz viszonyítva 27 százalékkal emelkedett, ezen belül a kenyér 57,9 százalékkal drágult. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének számításai szerint az elszálló energiaárak, a tomboló aszály és a gyenge gabonatermés miatt akár 30-40 százalékkal is tovább drágulhat a kenyér.

A kenyér ára négy dologból áll össze, ezek az alapanyag, a munkabér, az energia és a logisztika. Ezt Varga Ferenc, a mórahalmi és ásotthalmi Varga pékség ügyvezetője, a Magyar Pékszövetség megyei elnökségének tagja magyarázta el a Délmagyarnak.

"Volt már némi energia-áremelés tavaly év végére. Azt az első áramelésünkbe beépítettük, az nem volt annyira vészes, de aztán jött a minimálbér-emelés, majd mindenki szembesült azzal, hogy a péket meg kell fizetni. Plusz elindult a forint bezuhanása, ami az alapanyagárak eszméletlen iramú emelkedését vonta maga után. A liszt ára már tavaly megbolondult, ami csak folytatódott az ukrán háború miatt. Egy hónapja körülbelül 200 forintért kapjuk a fehérlisztet. Ez eddig mind beépült a kenyér árába" – magyarázta.

"A pillanatnyi állás szerint, amit én is csak hallomásból tudok, hogy hét-nyolcszoros gázáremelésre és öt- hatszoros villanyáremelésre kell készülnünk, de elhangzott már tízszeres gázáremelés is. Nekünk október elsejével jár le a gázszerződés,  január elsejével a villany, tehát október elején a nyakunkba kapjuk a hatalmas gázáremelést. Hiába van egy kiváló energetikusunk, aki próbál a piacon jó pozíciót találni, de hogy mi lesz a vége, azt nem tudom. Ebben a pillanatban nem érzem jól magam, az biztos" – mondta az ügyvezető, hozzátéve: ez a legdurvább dolog, ami valaha történt.

"Azért érzem rosszul magam, mert nem látom, mi lesz ennek a vége. Valami itt most nem stimmel. Mindenki védekezni fog, az biztos" – jelentette ki. 

"Váratlanul kaptuk a nyakunkba, hogy nem tankolhatunk ársapkás üzemanyagot, piaci áron tankolunk, amit előtte néhány órával jelentettek be, nyilván, hogy senki ne tudjon tartalékolni. Ezt most mi benyeljük, nem hárítjuk át, de ez így elvitte azt a kis mozgásterünket, ami volt. Egyszerűen nem tudnak a vállalkozások mást csinálni mint árat emelnek. Pillanat alatt mínuszt termelsz, ha nem vagy észnél – fogalmazott Varga Ferenc a piaci áras üzemanyagról. Hozzátette: egyelőre ezer forintnál meg fog állni a kenyér árának emelkedése.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"