Ugrás a fő tartalomra

OMSZ: vonják vissza a vezetők felmentését és induljon független vizsgálat

Vonják vissza Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökének és Horváth Gyula, a szervezet szakmai elnökhelyettesének felmentését és induljon független vizsgálat az augusztus 20-val összefüggő intézkedésekről mind az operatív törzs tevékenységének mind a meteorológiai prognózisok vonatkozásában - írta közös állásfoglalásában az Országos Meteorológiai Szolgálat több vezetője.

Az MTI emlékeztetett: Palkovics László technológiai és ipari miniszter hétfőn azonnali hatállyal felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét.

Az OMSZ vasárnap délelőtt a Facbook-oldalán közölte azt is, hogy "A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért!"

A szervezet Facebook-oldalán kedden közzétett állásfoglalásban közölték: az Országos Meteorológiai Szolgálat integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében két lépést tartanak szükségesnek. Az egyik, hogy egy független vizsgálóbizottság világítsa át az operatív törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységét, döntéshozatalait, kapcsolattartási módszereit. Ezen átvilágítás eredményeit hozzák nyilvánosságra és azok alapján fejlesszék a döntéshozatali mechanizmusokat.

Azt is kérik, hogy szintén egy független vizsgálóbizottság végezze el az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését. Ezt a kiértékelés szintén hozzák nyilvánosságra és a vizsgálat idejére vonják vissza Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentését.

Állásfoglalásukban felidézték, hogy a meteorológiai szolgálat a 2006. augusztus 20-ai tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesz az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs munkájában. "Tette mindezt ezen évek alatt szakmai tudásának legjavát nyújtva, támogatva ezzel számos fontos és felelős döntés meghozatalát" - fogalmaztak.

Kiemelték: ez így történt az idén is, miközben az ünnepi rendezvények lebonyolításához számos egyedi produktummal és speciális előrejelzéssel, extra mérések elvégzésével és értékelésével is hozzájárultak.

Közölték: "A tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásunk alapján készítettük: az események időpontjához közeledve a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján támogattuk a legjobb döntés meghozatalát".

Kitértek arra is, hogy operatív törzzsel folytatott kapcsolattartás során "olyan elvárások és nyomásgyakorlás" merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, amely - mint fogalmaztak - "nagy mértékben rátelepedett" előrejelzéseik kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Álláspontjuk szerint a meteorológusok "a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek".

Megjegyezték, hogy szinte ezzel egyidőben történt a meteorológiai szolgálat elnökének, Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amelyet - "egyéb indoklás híján" - a médiahírek alapján az augusztus 20-ai eseményekkel hoznak összefüggésbe. "Ezt elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartjuk" - szögezték le a meteorológiai szolgálat vezetői.

Mindezek "olyan súlyú politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ban folyó több mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudjuk - kormánytisztviselői eskünkhöz hűen - befolyásolásmentesen, szakmai tudásunk javát nyújtani" - írták az állásfoglalásban.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"