Ugrás a fő tartalomra

Tizenkét helyszínen változatos programokkal készülnek Budapesten a hétvégén

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadás, kreatív, inspiratív terek, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten a közönséget a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat részeként - tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-t pénteken.

A Vörösmarty téren Csárdafesztivált rendeznek, amelyen mintegy 50 színpadi produkció, nóta, cigányzene, népzene, néptánc és a magyar csárdakultúra tradicionális ételei várják a látogatókat vasárnapig.

A háromnapos Operett Korzón a Vigadó téren a magyar operettműfaj legjava mellett musicalrészleteket, Boris Vian-dalokat és rajzfilmslágereket is hallhat a közönség. Az operettműfaj elismert előadói mellett a Budapesti Operettszínház művészei -  többek között Serbán Attila, Dolhai Attila, Kerényi Miklós Máté, Bálint Ádám, Nádasi Veronika és Polyák Lilla - lépnek fel.

Pénteken este 9 órától Hold-Fény-Mesék címmel az Andrássy úton, a Kodály körönd és a Hősök tere közötti részen fényalakként jelennek meg a magyar mondavilág szimbólumai, mesefigurái és az útjukat segítő vagy keresztező óriások, boszorkányok, ördögök, aranymadarak, akiket több mint 200 artista, tűzzsonglőr és táncos kelt életre.

Szombaton és vasárnap hét magyar hős hét hősies tettének története elevenedik meg az elmúlt 1000 évből a Hősök útja programsorozatban a budai Várban a Tóth Árpád sétányon hagyományőrző csoportok és színészek közreműködésével.  

Az Alkotmány utcában várja a látogatókat az egykor a Szent Jobbot hordozó Aranyvonat másolata, amelyet 2020. augusztus 20-án adtak át, és amely most péntektől vasárnapig látható.

A Gellért-hegyen, a Panorama Classical színpadon klasszikus zene szól majd: fellép a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a Koncz Kriszta Quartet, a Modern Art Orchestra, a Kodály Kórus Debrecen, a Szent István zenekar valamint a Danubia szimfonikus zenekar és formációi.

A Március 15. téren a Sporthősök című rendezvény 1930-tól napjainkig mutatja be a labdarúgó-világbajnokságok legérdekesebb pillanatait, magyar sikereit. A 22 installáció mellett egykori játékosok, szakértők, kommentátorok kerekasztal-beszélgetéseken mesélik el élményeiket, személyes történeteiket, de ügyességi játékokkal is várják az érdeklődőket.

A Műegyetem rakparton népszerű magyar zenekarok lépnek fel a Road Movie Live programsorozat keretében írt dalaikkal, amelyeket egy-egy hazai régió, város, falu, utca vagy épület ihletett. Zenél egyebek mellett a Csík zenekar, a Hiperkarma és az Ivan and The Parazol, a koncertek között pedig a művészeknek a választott helyszínekhez való személyes kötődését bemutató riportfilmekből is vetítenek.

A Varázsliget a Vajdahunyad váránál gyerekprogramokkal - bábelőadással, mesekiállítással, cirkuszi játszóházzal, vásári mutatványokkal, valamint herceg- és hercegnőképző programmal - várja a családokat. A Magyar Honvédség katonai járművek és fegyverek technikai bemutatójával készül, de szabadon kipróbálható lesz egy repülőgép-szimulátor és a lézerlövészet is.

Utcazene Fesztivál és Food Truck Show lesz a Szabadság téren, fellép többek között az angol Daniel Docherty, a CstDzs A'N'R-t és az OPSA Dehëli, míg az Erzsébet téri Szabadrét Fesztiválon elektronikus és élőzene szórakoztatja a közönséget.

A Divat & Design Fesztivál a Bálna Budapestben kézműves foglalkozást, fenntarthatósági programokat és kerekasztal-beszélgetéseket kínál a hétvégére - áll a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"