Ugrás a fő tartalomra

Tüzifa helyett online oktatás?

Az mfor.hu több iskolában is arról érdeklődött, megkezdődött-e az intézmények alternatív fűtési lehetőségeinek a felmérése, de sehol nem mertek nyilatkozni, sőt: egyelőre hivatalos levelet sem kaptak róla.

„Nem beszéltünk még az igazgatónővel erről, de igazság szerint a nyilvánosságnak nem is mondhatunk semmit” – mondta a lapnak egy győri általános iskola titkárságán az ügyeletes tanárnő.

„Igazság szerint még semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptunk a tankerülettől, pedig naponta várjuk, hogy mit kell tennünk. Természetesen a híreket mi is hallottuk, hogy télen a fűtést lehet meg kell oldani valahogy majd, de képlékeny és bizonytalan minden. Mondjuk a mi iskolánkban nem gázzal fűtünk, de értsék meg, nem lehet erről semmit mondani a sajtónak” – kaptak választ egy ózdi általános iskolából.

„Jelenleg nincs itt a tagintézményvezetőnk, de ha itt lenne, akkor sem nyilatkozhatna erről a témáról” – válaszolta egy zalaszentgróti alapfokú oktatási intézmény ügyeletét teljesítő tanárnő.

Az mfor.hu az ország más iskoláiban is hasonló reakciókat kapott az érdeklődésükre, ki kedvesebben, ki nyomatékosabban közölte, hogy erről nem adhat információt.

A lap úgy tudja, a tankerületi központok kifejezetten kérték az iskolák vezetőit, hogy kezeljék bizalmasan az információt, miszerint fel kell mérniük az oktatási intézményeket, hogy van-e lehetőség gázról fatüzelésre átállni, illetve kályhák beszerzésére – ha a szükség úgy hozza.

„A fa aprítása, a fa és a szén behordása, a tüzelés vajon kinek a feladata lesz, vagy ez is netán a kötött munkaidő részévé válik?” „Augusztusban a tankönyveket, szeptemberben a kályhákat, októberben a tüzifát szállítják majd...???” „Végül is a tanteremben fával megrakott kályha csodálatosan harmonizál majd a főispánok, meg a vármegyék világával. Javaslatom: le az okostáblákkal meg a projektorokkal (csak áramot fogyasztanak), vissza a palatáblát!” – ezek már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán olvasható posztok, melyekben a tanárok azt írják, ismét jön a Kincskereső Kisködmön kora, amikor a gyerekek egy-egy darab szénnel vagy husáng tüzifával mentek reggelenként az iskolába.

Az ATV Híradójában egy szülő kijelentette: ha kell, a szülőtársakkal együtt tüzifát fognak gyűjteni gyermekeik érdekében, csakhogy városukban már azt pedzegetik, hogy a fűtési szezon kezdetétől, október 15-től online oktatásra fog átállni az iskola.

Mindeközben a tüzifák ára nem lesz olcsóbb, ahogy a kályháké sem, amire az utóbbi napokban egyre nagyobb a kereslet.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"