Tüzifa helyett online oktatás?

Az mfor.hu több iskolában is arról érdeklődött, megkezdődött-e az intézmények alternatív fűtési lehetőségeinek a felmérése, de sehol nem mertek nyilatkozni, sőt: egyelőre hivatalos levelet sem kaptak róla.

„Nem beszéltünk még az igazgatónővel erről, de igazság szerint a nyilvánosságnak nem is mondhatunk semmit” – mondta a lapnak egy győri általános iskola titkárságán az ügyeletes tanárnő.

„Igazság szerint még semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptunk a tankerülettől, pedig naponta várjuk, hogy mit kell tennünk. Természetesen a híreket mi is hallottuk, hogy télen a fűtést lehet meg kell oldani valahogy majd, de képlékeny és bizonytalan minden. Mondjuk a mi iskolánkban nem gázzal fűtünk, de értsék meg, nem lehet erről semmit mondani a sajtónak” – kaptak választ egy ózdi általános iskolából.

„Jelenleg nincs itt a tagintézményvezetőnk, de ha itt lenne, akkor sem nyilatkozhatna erről a témáról” – válaszolta egy zalaszentgróti alapfokú oktatási intézmény ügyeletét teljesítő tanárnő.

Az mfor.hu az ország más iskoláiban is hasonló reakciókat kapott az érdeklődésükre, ki kedvesebben, ki nyomatékosabban közölte, hogy erről nem adhat információt.

A lap úgy tudja, a tankerületi központok kifejezetten kérték az iskolák vezetőit, hogy kezeljék bizalmasan az információt, miszerint fel kell mérniük az oktatási intézményeket, hogy van-e lehetőség gázról fatüzelésre átállni, illetve kályhák beszerzésére – ha a szükség úgy hozza.

„A fa aprítása, a fa és a szén behordása, a tüzelés vajon kinek a feladata lesz, vagy ez is netán a kötött munkaidő részévé válik?” „Augusztusban a tankönyveket, szeptemberben a kályhákat, októberben a tüzifát szállítják majd...???” „Végül is a tanteremben fával megrakott kályha csodálatosan harmonizál majd a főispánok, meg a vármegyék világával. Javaslatom: le az okostáblákkal meg a projektorokkal (csak áramot fogyasztanak), vissza a palatáblát!” – ezek már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán olvasható posztok, melyekben a tanárok azt írják, ismét jön a Kincskereső Kisködmön kora, amikor a gyerekek egy-egy darab szénnel vagy husáng tüzifával mentek reggelenként az iskolába.

Az ATV Híradójában egy szülő kijelentette: ha kell, a szülőtársakkal együtt tüzifát fognak gyűjteni gyermekeik érdekében, csakhogy városukban már azt pedzegetik, hogy a fűtési szezon kezdetétől, október 15-től online oktatásra fog átállni az iskola.

Mindeközben a tüzifák ára nem lesz olcsóbb, ahogy a kályháké sem, amire az utóbbi napokban egyre nagyobb a kereslet.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések