Ugrás a fő tartalomra

A magyar börtönöket is elérte az infláció

Már a börtönöket is elérte az infláció, ugyanis az élelmiszerek is egyre drágábbak, némelyek beszerzési árát háromhavonta felül is vizsgálják. A spórolás jegyében pedig 18 fok lesz majd a büntetés-végrehajtási intézményekben - írta a Blikk.

A növekvő energia- és élelmiszerárak a rabokat is érintik, akik már reklamáltak amiatt, hogy mélyen a zsebükben kell nyúlniuk, ha hozzá szeretnének jutni egy-egy termékhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyes alapanyagok árát 10-25 százalékkal emelni kellett a szerződésben szereplő összegekhez képest.

Ráadásul a feszült helyzetet az új kormányrendelet intézkedése csak fokozza, ugyanis a börtönökben is csak 18 fok lehet majd.

A kormány közintézmények fűtésével kapcsolatos rendelete a börtönökre is vonatkozik, azaz idén télen legfeljebb 18 fok lesz a büntetés-végrehajtási intézetekben is – nyilatkozta a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

A fegyencek már korábban is méltatlankodtak a benti hőmérséklet miatt, ugyanis nyáron rekkenő hőség, míg télen dermesztő hideg volt az intézményekben, amit csak tetéznek a megszorítások.

Az elítélteknek az is problémát okoz, hogy az árak a a büntetés-végrehajtási intézetekben is megugrottak, ami számukra nem az alapellátás miatt, hanem a cserekereskedelem szempontjából fontos, illetve azért, hogy komfortosan érezzék magukat.

Az infláció 20-30 százalékos is lehet a falakon belül, ami húsba vágó kérdés a számukra, hiszen teljesen ki vannak szolgáltatva, ugyanis fizetésük a mindenkori minimálbérnek felel meg.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente