A Magyarországon működő vállalatok 26 százaléka tervez elbocsátást

Az idei utolsó negyedévben a Magyarországon működő vállalatok 26 százaléka tervez elbocsátást - közölte a ManpowerGroup kedden az MTI-vel.

A munkaerőközvetítő felmérése szerint a belföldi cégek fele nem tervez változást, de munkaerő-felvételt csak az ötödük tervez az év végéig, tehát nagyobb mértékű lehet a leépítés, mint a létszámbővítés. Ilyenre a járvány óta nem volt példa.

Főképp a fővárosban és a Nyugat-Dunántúlon lehet elbocsátásokra számítani. A mutatók alapján csak a feldolgozóipar bővíthet, a bankok, hitelintézetek, biztosítok, valamint az ingatlanszektor létszámegyenlege várhatóan stagnál, az alapanyaggyártás, az informatika, a technológia, a távközlés, a kommunikáció és média munkaerőállománya pedig jelentősen csökkenhet. Az idegenforgalom kilátásai szintén kedvezőtlenek, a szállodák és éttermek 39 százaléka tervez létszámcsökkentést. A cégek méretétől is függ, mi várható, a kisebb cégek idén várhatóan kisebb eséllyel fogják elbocsátani az alkalmazottaikat - írták.

Az adatok alapján a ManpowerGroup úgy véli, hogy új szakaszba lépett a munkaerőpiac, a munkaerőhiány enyhülésével nehezebb idők várhatnak az álláskeresőkre. A változást az alapanyag- és energiaárak megugrásával, illetve a fizetőképes kereslet várható visszaesésével magyarázták, ezek ugyanis gyors alkalmazkodásra késztetik a munkaadókat.

A ManpowerGroup előrejelzése 500 munkáltató visszajelzése alapján, reprezentatív mintán készült. A negyedévente készülő felmérés 41 országra terjedt ki - olvasható a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések