Ugrás a fő tartalomra

Alapjogokért Központ: Magyarországnak kedvező az Európai Bizottság döntése

Magyarország számára kedvező az Európai Bizottságnak (EB) a Magyarország ellen megindított kondicionalitási eljárás keretében meghozott döntése - jelentette ki az Alapjogokért Központ (AK) stratégiai igazgatója hétfőn Budapesten.

Ugyanis a bejelentés szerint az EB megegyezésre jutott a magyar kormánnyal a vitás kérdésekben. Vagyis, ha az Országgyűlés elfogadja a szükséges törvényeket, akkor a javaslat el sem jut odáig, hogy  az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács dönthetne a források felfüggesztéséről - közölte sajtótájékoztatón Kovács István.

Mindez azt jelenti, álhír, hogy az EB bármilyen Magyarországnak járó forrás felfüggesztéséről döntött volna, mert erről csak a Tanácsban születhetne döntés - tette hozzá.

A stratégiai igazgató úgy vélekedett, hogy a kondicionalitási eljárás hátterében és az összes többi 2010 óta Magyarországgal szemben megindított eljárás hátterében a balliberális európai uniós intézmények és a magyar kormány kibékíthetetlen ellentéte áll. Az, hogy a magyar kormány, illetve a föderalista, globalista, európai szuperállam létrehozását támogató uniós intézmények gyökeresen mást gondolnak a világról és gyökeresen szemben állnak a Fidesz-KDNP-t immár negyedik alkalommal kétharmaddal a hatalomba juttató magyar emberek világképével - fogalmazott.

Úgy vélekedett, hogy az Európai Parlament (EP), amely újabb Magyarországot becsmérlő határozatot fogadott el, továbbra is nyomás alatt fogja tartani az EB-t és folytatni fogja a zsarolását. E mögött pedig nem a korrupciós aggodalmak, hanem az az igény áll, hogy Magyarország beálljon az Európát nyomorba, hidegbe és sötétségbe taszító Oroszország elleni szankciós politika fokozása mögé - húzta alá.

Annál is inkább, mert magyarországi korrupciós helyzet nincs az Európai Unió országainak legrosszabbjai között - fűzte hozzá.

"Soha egyetlenegy szervezet sem (...) soha, senki nem tudott egyetlen olyan statisztikát sem felmutatni, aminek alapján Magyarország legutolsó lenne a korrupciós rangsorban az európai országok tekintetében" - fogalmazott Kovács István.

Kovács Attila, az AK európai uniós kutatási igazgatója álhírnek nevezte, hogy az EB döntése a Magyarországnak járó uniós források kilátásba helyezett felfüggesztésének 65 százalékáról szólna.

Szerinte ha az összes uniós forrást összeadjuk, akkor a javaslatban szereplő összeg csupán a Magyarországnak járó pénz 15 százaléka.

A kutatási igazgató szerint az elmúlt évek alatt összességében nem kapott annyi dicséretet Magyarország, mint 15 perc alatt Johannes Hahn-nak, a bizottság költségvetési biztosának vasárnapi sajtótájékoztatója során.

Ugyanis kiderült, hogy a bizottság konstruktívnak tartja a magyar kormány hozzáállását és kompromisszumkészségét, illetve az is kiderült, hogy az EB nem engedhet az EP Magyarország indokolatlan megbüntetését szorgalmazó, minden jogi alapot nélkülöző zsarolásának - tette hozzá.

Közlése szerint az Országgyűlés az EB által meghatározott határidőig, vagyis november 19-éig el fogja fogadni a szükséges törvénymódosításokat, vagyis Magyarország teljesíteni fogja a vállalásait, ezért a jövő év elején lehetőség nyílik a uniós költségvetés partnerségi megállapodásának megkötésére, illetve a helyreállítási alapról szóló tárgyalások lezárására.

Ez pedig azt jelenti, hogy nem fenyegeti Magyarországot forrásvesztés és 2023 első hónapjaiban már uniós pénzekhez juthat Magyarország - mondta Kovács Attila (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"