Ugrás a fő tartalomra

Alattomos program jelent meg a Google Playen: a banki alkalmazásokat vehetik célba a csalók

A Sharkbottal a banki alkalmazásokat vehetik célba a csalók. Akinek van a telefonján Kylhavy Mobile Security vagy Mister Phone Cleaner nevű app, azonnal tegyen lépéseket - írta a Napi.hu.

Nemzetközi kiberbiztonsági csoportok jelzése alapján a Sharkbot új verzióját fedezték fel a Google Play áruházban elérhető alkalmazásokban. A káros kód egy mobil antivírus (Kylhavy Mobile Security), illetve egy eszköztisztító (Mister Phone Cleaner) alkalmazásnak álcázva került fel a Play áruházba - adott ki figyelmeztetést a héten a Nemzeti Kibervédelmi Intézet. 

A Sharkbot egy androidos készülékekre készített „újgenerációs” trójai program, amely elsősorban kompromittált eszközökről pénzátutalások kezdeményezésére szakosodott, azáltal, hogy képes automatikusan kitölteni a fertőzött eszközre telepített legális banki alkalmazások mezőit, illetve akár teljes távoli hozzáférést biztosíthat a fertőzött eszközön a támadó számára.

A kód számos káros funkcióval rendelkezik, képes például billentyűnaplózásra, sms-ek elfogására, legutóbbi verziója pedig az internetes „sütikhez” is hozzáférhet. (Utóbbi azért veszélyes, mivel azok olyan szoftver- és helymeghatározási paramétereket tartalmazhatnak, amelyek segíthetnek megkerülni az ujjlenyomat-ellenőrzéseket, vagy bizonyos esetekben a felhasználói hitelesítéshez szükséges tokent is.)

Az alkalmazások azóta eltávolításra kerültek a Google Play alkalmazásboltból, azonban a felhasználóknak saját maguknak kell törölniük a készülékükről, amennyiben korábban telepítették azt. Az appok önmagukban nem tartalmaztak rosszindulatú kódot, mivel a Sharkbot új változata két lépcsőben hajtja végre a támadást. A felhasználó letölti a jóindulatúnak tűnő szoftvert, később az egy frissítést kér – amellyel letöltésre kerül a vírus is. A felhasználó gyanúját esetleg az keltheti fel, hogy a frissítés nem a Google Play-en keresztül érkezik, hanem az alkalmazás futása közben maga az alkalmazás akar frissíteni.

Az NK javasolja: a fenti alkalmazások haladéktalan eltávolítását, valamint az érintett eszköz gyári alapbeállításra történő visszaállítását követően a készüléken használt fiókokhoz tartozó jelszavak cseréjét.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"