Ugrás a fő tartalomra

Az Agrárminisztérium Brüsszelt hibáztatja az élelmiszerárak emelkedéséért

A háború, és az elhibázott uniós szankciók rég nem látott energiaválsághoz és magas inflációhoz vezetnek, ami az előállítási költségek növekedésén keresztül az élelmiszerárakban is jelentkezik - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár Prágában az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint.

Az uniós mezőgazdasági miniszterek az EU mezőgazdaságának és élelmiszeriparának a fenntartható globális élelmiszer-előállításban betöltött szerepét vitatták meg prágai informális ülésükön - közölte a szaktárca.

A magyar delegációt vezető Feldman Zsolt kiemelte, hogy a II. világháború óta nem volt ilyen nehéz helyzetben az európai mezőgazdaság, és ha nem történik változás, hónapokon belül nem az lesz a kérdés, hogy mennyiért juthatunk hozzá az élelmiszerhez, hanem, hogy lesz-e elegendő mindenből? A kialakult helyzetért az elhibázott brüsszeli szankciós politika és a történelmi mértékű aszály is felelős - írják a közleményben.

Ebben a helyzetben egyértelmű, hogy Európának felül kell vizsgálnia a termelést korlátozó intézkedéseket és kezdeményezéseket. Számos olyan követelményt írtak elő és készülnek bevezetni a brüsszeli íróasztaloknál a Zöld Megállapodás égisze alatt, amelyek nem jelentenek jelentős előrelépést a klímaváltozás elleni küzdelemben, azonban sokat rontanak a gazdálkodók helyzetén és csökkentik az Európában megtermelt élelmiszer mennyiségét. Az európai gazdák hús-vér emberek, akik a gazdálkodásból tartják el családjukat és látnak el élelmiszerrel bennünket. Ha az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az érdekeiket, az még koncentráltabb európai mezőgazdasági termelést eredményez, mivel ezek a szabályok leginkább a kisebb gazdaságokat hozzák nehéz helyzetbe. Ennek a problémának az átlátásához ki kellene mozdulni a nagyvárosi burokból és ismerni kellene az európai vidéki valóságot - mondta az államtitkár.

Feldman Zsolt emlékeztetett, hogy több olyan javaslat is napirenden van, amely súlyosan veszélyezteti mind az állattenyésztést, mind pedig a szántóföldi növénytermesztést. Az eddig csak a nagy állattartó telepekre vonatkozó környezetvédelmi előírások  közepes üzemekre történő kiterjesztése az előbbi, míg a növényvédőszerek fenntartható használatára vonatkozó rendeletben javasolt igazságtalan, fűnyíróelv-szerű csökkentési javaslat utóbbi ágazatban eredményezne jelentős termeléscsökkenést, tovább rontva az élelmezésbiztonságot. Jól jellemzi Brüsszel valóságtól való teljes elszakadását, hogy az élelmezésbiztonságot fenyegető háborús helyzetben is olyan javaslatokat tesznek, amelyek jelentősen csökkentik az európai mezőgazdasági termelést. A Zöld Megállapodásban foglaltakat hozzá kell igazítani a kialakult új helyzethez. Egy ilyen válsághelyzetben felértékelődik az alapvető szükségletek kielégítése, a táplálkozás pedig kétség kívül ezek közé tartozik, így az élelmezésbiztonságnak kell prioritást élveznie - hívta fel a figyelmet az államtitkár az Agrárminisztérium közleménye szerint. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"