„Az ivás előtti tabletta, amely működik” - Itt az új másnaposság elleni tabletta

„Az ivás előtti tabletta, amely működik” – így reklámozza a svéd Myrkl cég az új, másnaposság elleni étrend-kiegészítőjét. A tabletta az Egyesült Királyságban már forgalomba is került - írja a Conversation.

Az új szer állítólag 60 perc alatt az alkohol akár 70%-át is lebontja. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 5 cl 40%-os szeszes italt iszik, amely 2 cl tiszta alkoholt tartalmaz, az alkoholból mindössze 0,6 cl kerül a véráramba. Ez olyan, mintha az illető csak 1,5 cl szeszes italt fogyasztott volna.

A cég azt javasolja a fogyasztóknak, hogy két tablettát vegyenek be 1-12 órával az alkoholfogyasztás előtt - írja a Szeretlek Magyarország.

A Myrkl szerint a probiotikus étrend-kiegészítő két bélbarát baktériumot – Bacillus subtilis és Bacillus coagulans – tartalmaz, amelyeket fermentált rizskorpából állítanak elő. Ezek a baktériumok természetes módon bontják le az alkoholt vízre és szén-dioxidra. A saválló kapszula megvédi a baktériumokat a gyomor természetes savaitól, így azok eljutnak a bélbe, ahol a legtöbb alkohol felszívódik a véráramba.

A lap figyelmeztet azonban, hogy hiába lehet olyan hatása az étrend-kiegészítőnek, amely enyhíti a másnaposság-érzetet, mivel azonban a tabletták csak azután hatnak, hogy az alkohol a gyomron keresztül a bélbe jutott, nem szüntetik meg az alkohol gyomorra gyakorolt hatását.

A cég termékét eddig egy tanulmányban vizsgálták, amelyben huszonnégy személy hét napon keresztül naponta két Myrkl tablettát vagy placebót szedett be. Ezután a testsúlyuknak megfelelően kis mennyiségű alkoholt (5 és 9 cl közötti mennyiségű szeszes italt) adtak nekik.

Majd a következő két órában megvizsgálták a vérük alkoholszintjét. A vizsgálat eredménye szerint az első 60 percben azoknál, akik Myrklt kaptak, 70%-kal alacsonyabb volt a vérben lévő alkohol mennyisége, mint a placebót beszedőknél.

A vizsgálat azonban számos szempontból nem volt elég kiterjedt ahhoz, hogy megmutassa, különböző körülmények és társadalmi csoportok esetén milyen hatást vált ki az új hatóanyag. Egy biztos azonban, a legjobb gyógymód a másnaposság ellen továbbra is az, ha nem visszük túlzásba az alkoholfogyasztást.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések