Ugrás a fő tartalomra

Bloomberg: Orbán politikája nem csupán a magyar demokráciát fenyegeti, hanem az EU képességét is arra, hogy válaszoljon az orosz agresszióra

Példa nélküli lépést kezdeményezett az Európai Bizottság azzal, hogy javasolta Magyarország uniós támogatásai jelentős részének felfüggesztését, ami arra utal, hogy elfogyott a tagállamok türelme a budapesti vezetéssel szemben - írja a Bloomberg. Különösen a bögyükben lehet az európai vezetőknek Orbán Viktor miniszterelnök elszántsága kapcsolatai fenntartására Vlagyimir Putyinnal, Oroszország államfőjével.

Az EU vezetősége több mint egy évtizede sikertelenül próbája beterelni a tagállamok nyájába a budapesti kormányt, elnézve neki ellenséges magatartását az EU brüsszeli vezető testületeivel szemben. Még az sem járt következményekkel, hogy a magyar vezetés többször akadályozta az Ukrajnát sanyargató Oroszországgal szembeni szankciók elfogadását.

Az Európai Bizottság azonban mos 7,5 milliárd euró EU-s támogatás befagyasztásával fenyegeti Budapestet, ha nem tesz meggyőző lépéseket a közösből kapott pénz felhasználásával kapcsolatos csalás és korrupció ellen.

Magyarország Putyin-párti álláspontja az Ukrajna elleni orosz invázió után nyilvánvalóvá tette az EU politikai osztálya előtt, hogy Orbán Viktor politikája nem csupán a magyar demokráciát fenyegeti, hanem az EU képességét is arra, hogy válaszoljon az agresszióra - véli Jacek Kucharczyk, a Carnegie Europe agytröszt Institute of Public Affairs kutatóintézetének vezetője.

A jogállamisági vitákban a magyar kormány az elmúlt években számíthatott a radikális jobboldali lengyel vezetés támogatására, amit némileg megkérdőjelezett, hogy a kőkemény oroszellenes politikát folytató lengyelek kifogásolják a puha magyar viselkedést Moszkvával szemben. Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke azonban biztosította magyar barátait, hogy kormánya az európai intézményekkel szembeni csatájukban mellettük áll. Már csak azért is mert nekik is megvan a maguk vitája Brüsszellel - írja a Napi.hu.

A magyar ellenzék szintén szkeptikus az európai intézkedések valódi keménységét illetően. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint az Európai Bizottság csak az idővel játszik, a feltételeit valahogy teljesíteni fogja Budapest, így végül jönni fog az EU-s pénz, ami tovább fogja stabilizálni az orbáni rezsimet Magyarországon.

A lengyel támogatás korlátja, hogy a jogállamisági mechanizmus felhatalmazza az európai kormányokat, hogy egy hónapig lamentáljanak azon, támogatják-e a Magyarországra eső pénz egy részének felfüggesztését vagy sem. Ráadásul ezt a határidőt további két hónappal meg lehet hosszabbítani. A tagországok többségének támogatására van szükség a bizottság javaslatának elfogadásához.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"