Bloomberg: Orbán politikája nem csupán a magyar demokráciát fenyegeti, hanem az EU képességét is arra, hogy válaszoljon az orosz agresszióra

Példa nélküli lépést kezdeményezett az Európai Bizottság azzal, hogy javasolta Magyarország uniós támogatásai jelentős részének felfüggesztését, ami arra utal, hogy elfogyott a tagállamok türelme a budapesti vezetéssel szemben - írja a Bloomberg. Különösen a bögyükben lehet az európai vezetőknek Orbán Viktor miniszterelnök elszántsága kapcsolatai fenntartására Vlagyimir Putyinnal, Oroszország államfőjével.

Az EU vezetősége több mint egy évtizede sikertelenül próbája beterelni a tagállamok nyájába a budapesti kormányt, elnézve neki ellenséges magatartását az EU brüsszeli vezető testületeivel szemben. Még az sem járt következményekkel, hogy a magyar vezetés többször akadályozta az Ukrajnát sanyargató Oroszországgal szembeni szankciók elfogadását.

Az Európai Bizottság azonban mos 7,5 milliárd euró EU-s támogatás befagyasztásával fenyegeti Budapestet, ha nem tesz meggyőző lépéseket a közösből kapott pénz felhasználásával kapcsolatos csalás és korrupció ellen.

Magyarország Putyin-párti álláspontja az Ukrajna elleni orosz invázió után nyilvánvalóvá tette az EU politikai osztálya előtt, hogy Orbán Viktor politikája nem csupán a magyar demokráciát fenyegeti, hanem az EU képességét is arra, hogy válaszoljon az agresszióra - véli Jacek Kucharczyk, a Carnegie Europe agytröszt Institute of Public Affairs kutatóintézetének vezetője.

A jogállamisági vitákban a magyar kormány az elmúlt években számíthatott a radikális jobboldali lengyel vezetés támogatására, amit némileg megkérdőjelezett, hogy a kőkemény oroszellenes politikát folytató lengyelek kifogásolják a puha magyar viselkedést Moszkvával szemben. Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke azonban biztosította magyar barátait, hogy kormánya az európai intézményekkel szembeni csatájukban mellettük áll. Már csak azért is mert nekik is megvan a maguk vitája Brüsszellel - írja a Napi.hu.

A magyar ellenzék szintén szkeptikus az európai intézkedések valódi keménységét illetően. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője szerint az Európai Bizottság csak az idővel játszik, a feltételeit valahogy teljesíteni fogja Budapest, így végül jönni fog az EU-s pénz, ami tovább fogja stabilizálni az orbáni rezsimet Magyarországon.

A lengyel támogatás korlátja, hogy a jogállamisági mechanizmus felhatalmazza az európai kormányokat, hogy egy hónapig lamentáljanak azon, támogatják-e a Magyarországra eső pénz egy részének felfüggesztését vagy sem. Ráadásul ezt a határidőt további két hónappal meg lehet hosszabbítani. A tagországok többségének támogatására van szükség a bizottság javaslatának elfogadásához.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések