Büntetés jár szabályosnak tűnő parkolásnál is

Alapesetben tilos a járdán megállni a Kresz szerint személygépjárművel, viszont ahol egyértelműen engedi tábla vagy útburkolati jel, ott megállhatunk. Csakhogy ebben az esetben is vannak részletszabályok, amit ha nem ismerünk, akkor a bírságot is kockáztathatjuk – írja a vezess.hu.

A járdán – részben vagy teljes terjedelemben – csak akkor szabad megállni, ha

  • azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
  • a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
  • a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad,
  • a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

Utóbbi azért érdekes, mert ma már nem ritka a két tonna feletti autó. A már átlagos méretűnek mondható SUV-ok, Range Roverek, Toyota Land Cruiserek, a BMW X5-ösök, Audi Q7-esek, Mercedes GLE-k is mind 2,2-2,4 tonnát nyomnak, tehát tengelyterhelésük meghaladja az 1000 kilogrammot.

Emellett a nagy teljesítményű, nehéz akkumulátort cipelő elektromos autók is bőven két tonna felett vannak, a BMW i4 tömege 2290 kilogramm, egy Tesla Model S tömege pedig 2069–2166 kiló között mozog.

Akinek tehát két tonna feletti kocsija van, az jobb, ha elfelejti a járdán parkolást, feltéve hogy nem akarja a bírságot kockáztatni, ugyanis aki a fenti szabályokat megsérti, szabálysértést követ el: a helyszíni bírság 10 000 forinttól 20 000 forintig terjed, szabálysértési eljárásban ennek kétszeresére emelkedik a büntetés mértéke - írja az Infostart.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések