Csináltak egy gyógyszert a tudósok, amely csökkenti a halálozás esélyét a szív- és érrendszeri megbetegedéseknél

A Trinomia vérnyomáscsökkentő, vérhígító és koleszterin-csökkentő keveréke, és a jelek szerint hatásosabb, mintha a hármat külön-külön szedné be valaki - írta a hvg.

Egy olyan polypillt, vagyis több hatóanyagot egyszerre tartalmazó gyógyszert fejlesztettek a spanyol kutatók, ami 33 százalékkal csökkenti a halálozás esélyét a szív- és érrendszeri megbetegedések esetében. A Trinomia nevű készítmény több szívgyógyszer ötvözete, ezért is kapta a polypill jelzőt – írja az Interesting Engineering.

A lap beszámolója szerint a szívinfarktusból felépülő betegek állapotának utánkövetése alapján azt találták, hogy a gyógyszerrel végzett kezelésnek köszönhetően szignifikánsan alacsonyabb a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata, mint amikor a szokásos ellátást kapja a beteg.

Ha valaki szívrohamot kap, akkor az orvosok általában háromféle gyógyszert írnak fel neki: vérhígítót, koleszterin-csökkentőt, valamint vérnyomáscsökkentőt. A kutatók ezt a három típust kobminálták 50 különböző módon, majd ebből választották ki a leghatékonyabbat.

Az új gyógyszert hét ország összesen 2499 betegén tesztelték le. Az önkénteseket két különböző csoportba sorolták be: egyik résztvevői a szokásos kezelést kapták, míg a másikéi a Trinomiát. A következő három évben azt tapasztalták, hogy utóbbi csoportban 33 százalékkal kisebb volt a szív- és érrendszeri megbetegedés okozta halálozási arány. Előbbinél 71, utóbbinál 48 tesztalany hunyt el.

Emellett a kutatás azt is kiderítette, hogy a szívroham okozta halál, a nem halálos szívroham, az agyvérzés, valamint az artéria elzáródásának aránya 24 százalékkal kevesebb volt abban a csoportban, ahol a Trinomiát kapták a betegek.

A szakemberek szerint azért is jobb, ha egy gyógyszert szed valaki, és nem hármat, mert a felmérések szerint a betegek kevesebb mint 50 százaléka szedi az előírt módon a gyógyszereit. Így viszont nem három, csupán egyetlen pirula bevételére kell figyelni, ami nagyban növelheti ezt az arányt. Emellett a betegek is nagyobb valószínűséggel szedik, ha csak egyet kell bevenni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések