Ugrás a fő tartalomra

Dobrev: a magyar munkavállalókat, a bérből és fizetésből élőket az elmúlt 12 évben mérhetetlen kizsigerelték

Véget kell vetni az olcsó, kizsigerelt, kiszolgáltatott munkaerőre építő politikának - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője.

Dobrev Klára azt követően tartott pénteken,  online is közvetített sajtótájékoztatót, hogy az európai minimálbér-szabályozásról egyeztetett a szakszervezetek képviselőivel.

A politikus szimbolikusnak nevezte, hogy árnyék-miniszterelnökként elsőként a szakszervezeti vezetőkkel találkozott, mert véleménye szerint a magyar munkavállalókat, a bérből és fizetésből élőket az elmúlt 12 évben "mérhetetlen kizsigerelték". Ennek az egyik eszköze az volt, hogy a szakszervezeti mozgalmat, a szakszervezeteket "tönkretették" - fogalmazott a politikus.

Úgy vélte, a kormánynak el kell készítenie egy arról szóló javaslatot, hogy ezentúl milyen kritériumok alapján határozzák meg Magyarországon a minimálbért. Soha többé nem fordulhat elő, hogy valakinek a "kénye-kedve", vagy éppen a hangulata szerint állapítsák meg a minimálbért, soha többé nem fordulhat elő, hogy a bérmegállapodásban az erősebb, a hangosabb győz - szögezte le. Miután a kabinettől nem lehet azt várni, hogy ezzel érdemben foglalkozzon, ezért a DK árnyékkormánya a következő hónapokban szakszervezetekkel, munkaadói szövetséggel, közgazdászokkal és társadalomtudósokkal közösen dolgozva fogja letenni az asztalra, hogy "hogyan néz ki majd a jövőben Magyarország minimálbér-megállapítási rendszere" - állította Dobrev Klára.

Európa felismerte, hogy ott erősek a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek, ott magasabbak a bérek, valamint ott versenyképesek és gazdagabbak az országok, ahol erősek a szakszervezetek - jelentette ki. Ezért a DK a "kormány helyett" elkészít egy arról szóló akciótervet, hogy hogyan lehet jobban képviselni a magyar dolgozók érdekeit - közölte.  

Az eseményen részt vett Kordás László, a DK bér- és munkaügyi árnyékminisztere, aki elmondta, hogy a pénteki egyeztetésen a hat szakszervezeti konföderációból öt képviseltette magát. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Gy. Németh Erzsébet: egy borzasztóan embertelen lépésre készül a kormány

A kormány megfizethetetlenné teszi a krónikus betegek ápolását - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció képviselője hétfőn sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kabinet "egy borzasztóan embertelen lépésre készül", mert egy törvényjavaslattal a krónikus betegek kórházi ápolásának feladatát az egészségügytől a "már most is ezer sebből vérző, alulfinanszírozott szociális ellátásba lökik át". Szakorvosi döntés alapján a krónikus betegeket a kórházakból ápolási intézményekbe, például idősotthonokba vihetik - tette hozzá. Könnyen lehet, hogy a betegek vagy hozzátartozóik jelentős része nem fogja tudni kifizetni a kórházinál várhatóan jóval magasabb, vagyoni és jövedelmi helyzet alapján kiszámolt térítési díjakat - vetette fel a politikus.  A DK szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztere hangsúlyozta: a kormánynak a legrosszabb helyzetben lévő betegek ellátását is kötelessége biztosítani. (MTI/Fotó: Magyar Hírlap) Megosztás

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente