Ennyivel nőhet a rezsi háztartásonként, és ennyi pluszbevételhez jut az állam

A magyar háztartások harmada nem villannyal vagy gázzal fűt.

A rezsicsökkentés csökkentése évi 636 milliárd Ft-tal emeli a szolgáltatók árbevételét, és ennyivel csökkenti a lakosság elkölthető jövedelmét – idézi a GKI közleményét a hvg.hu.

Az árbevétel 21 százaléka ÁFA bevételként a költségvetésbe kerül, ami azt jelenti, hogy a költségvetés a villany- és a gázáremelés hatására 135 milliárd Ft többletbevételhez jut évente.

A GKI becslése szerint villamosenergiára és vezetékes gázra egy átlagos háztartás 281 ezer Ft-ot fordított volna, ha nem változott volna az ár. A becsült áremelkedés szerint az éves kiadás 436 ezer Ft-ra nő - írja az Infostart.

A növekedés kisebb része valósul meg idén (az éves átlag így 333 ezer Ft-ra nő), a nagyobb rész jövőre jut, amikor a teljes összeget (évi 436 ezer Ft-ot) ki kell fizetni.

Összességében a havi rezsi átlagosan 13 ezer Ft-tal nő háztartásonként. Ez összhangban van azzal, mint amit a lakosság becsült korábban (az intézkedésekkel érintettek körében +27 ezer Ft/hó), mivel a háztartások 35 százaléka nem gázzal vagy villannyal fűt – ezt figyelembe véve az érintett háztartási körben kb. 20 ezer Ft/hó lesz a növekmény. Azonban a GKI szerint arra is számíthatunk, hogy a háztartások megpróbálják mérsékelni az energiafelhasználást, így a tényleges többlet költség kisebb lesz.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések