Ugrás a fő tartalomra

Egyre többen lesznek rákosak 50 éves koruk előtt, már járványról beszélnek a szakemberek

A felmérések szerint 1990 óta világszerte megnőtt azon 50 év alattiak száma, akiknél rákos megbetegedést diagnosztizáltak – derült ki a Nature Reviews Clinical Oncology című lapban közzétett tanulmányból. A publikáció szerint ami kifejezetten aggasztó, az az, hogy a fiatalkori rákos megbetegedések számának növekedése nem lassul, és bár fejlődött sokat a szűrőrendszer, ez önmagában nem magyarázza meg a tendenciát - írta a hvg.

Shuji Ogino, a bostoni Brigham and Women's Hospital patológusa szerint a kockázat a megbetegedésre minden korosztályban növekszik. A tapasztalatok szerint például az 1960-ban szültetetteknél nagyobb arányban alakul ki a rák 50 éves kor alatt, mint azoknál, akik az 1950-es években születtek, a statisztikák pedig azt mutatják, hogy ez az emelkedés generációról generációra folytatódik.

A kutatók kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy nőtt-e az 50 éven aluli betegek aránya. Ehhez összesen 14 daganatos megbetegedést: emlő-, vastagbél- (CRC), méhnyálkahártya-, nyelőcső-, epevezeték-, epehólyag-, fej- és nyak-, vese-, máj-, csontvelő-, hasnyálmirigy-, prosztata-, gyomor- és pajzsmirigyrákot vettek górcső alá.

Azt találták, hogy 2000 és 2012 között a fenti megbetegedések mindegyikénél növekedés volt tapasztalható az 50 év alattiak esetében.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy van-e valamilyen egyedi jellemzője az 50 éven aluli megbetegedéseknek, valamint, hogy az egyre nagyobb gyakoriság miatt tekinthetnek-e a betegségre járványként. Az összesítésük szerint úgy tűnik, hogy igen, legalábbis az 1990-es évektől kezdve egyértelműen ez a helyzet.

A csapat szerint bár a szűrés egyre jobb lett, ez önmagában nem magyarázza a tendenciát – azért sem, mert ott is növekedést tapasztaltak, ahol nem érhető el szűrőprogram.

A szakemberek szerint a nyomok arra utalnak, hogy például az étrend, az életmód, a testsúly és a környezeti kitettség valamilyen kombinációjának köszönhető ez az emelkedés. Erre utal az is, hogy a 14 vizsgált ráktípus közül nyolc az emésztőrendszerhez kapcsolódik.

"Az elfogyasztott élelmiszer hatással van a bélrendszerünkben lévő mikroorganizmusokra. Az étrend közvetlenül befolyásolja a mikrobiom összetételét, így ezek a változások befolyásolhatják a betegségek kockázatát és kimenetelét" – emelték ki a kutatók.

Az sem elhanyagolható, hogy a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a mozgásszegény életmód és az alkoholfogyasztás jelentősen megnövekedett az 1950-es évek óta. A csapat megjegyezte: bár a felnőttek alvásideje nem változott, a gyerekeké jelentős mértékben csökkent.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az Aldi munkavállalókat keres a fővárosban és környékén

Bolti eladókat keres az Aldi, amely a fővárosban és Pest megyében mintegy 100 betölthető álláshellyel rendelkezik, ezért február 10-én Budapesten toborzó napot tart - közölte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. pénteken az MTI-vel. Előzetes regisztráció nélkül bármely álláskereső részt vehet a jövő csütörtöki toborzó rendezvényen, ahol 10-18 óra között várják az érdeklődőket Budapesten, az Erzsébet téri Akvárium Klubban. A résztvevők személyesen találkozhatnak az Aldi áruházvezetőivel és HR munkatársaival a toborzó napon. A nyitott pozíciók iránt érdeklődőknek elég egy aktuális papíralapú önéletrajzzal érkezniük a rendezvényre, ahol a feladatkörökről, juttatásokról szóló tájékoztatás után a helyszínen sor kerülhet egy személyes interjúra, a cég pedig akár a helyszínen ajánlatot is tesz. Hozzátették, a fővárosban az Aldi bolti eladóinak kezdőbére heti 40 órás munkavégzésnél bruttó 377 100 forint, a pozícióban elérhető legmagasabb bér pedig bruttó 474 900 forint.   Az MTI érdeklődésére k

Többszörösére nő a határon túli oktatási-nevelési támogatás

Többszörösére emeli a magyar kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. A tanácskozás zárónyilatkozatát minden jelenlévő aláírta. Elmondta: jelenleg 22 ezer 400 forint a támogatás összege, gyermekenként és tanévenként. A megemelt juttatást a kárpátaljai magyarok már mostantól, a többi nemzetrész a következő tanévtől kaphatja meg. Jelenleg összesen 225 ezren részesülnek a támogatásban. A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Kárpátaljának járó támogatásokat semmilyen körülmények között nem csökkentik, sőt emelik, ők vannak a legnehezebb helyzetben. "Háború ide, energiaválság oda", vannak területek, amelyeknek erős jelzést kell küldeni, hogy a nemzeti célokból nem engednek - húzta alá. Kitért arra, hogy a szociális támogatásokat például sok esetben személyesen juttatják el az intézményes keretek mellett. Ezért minden olyan magyar

A fideszes képviselők nem ítélték el Oroszországot az Európai Parlamentben

Jelentős többséggel, 494 igen, 58 nem és 44 tartózkodó szavazat mellett elfogadta az Európai Parlament azt az állásfoglalást, amely a Vlagyimir Putyin rezsimje által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt a terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot, számolt be Facebook-oldalán Ujhelyi István európai parlamenti képviselő. Mint írja: az EP állásfoglalása egyértelművé teszi, hogy az orosz agresszor által az ukrán lakosság és polgári infrastruktúra ellen elkövetett szándékos támadások kimerítik a háborús bűncselekmények fogalmát és azok terrorcselekménynek minősülnek.  "A Fidesz EP-képviselői azonban nyilvánvalóan a magyar kormány utasításait követve sunyi módon nem nyomtak gombot a szavazáskor, vagyis bár bent ültek a plenáris teremben, mégsem foglaltak állást az ügyben" – számolt be Ujhelyi István, aki szerint ezzel egyértelművé tették, hogy hogyan viszonyulnak a háborús agresszor rezsimjéhez és hogyan a közös európai értékekhez. „Fájdalmas és szégyente