Ugrás a fő tartalomra

Elhullott ágakat, gallyakat gyűjtenek a pacsai önkormányzat alkalmazottjai, hogy spóroljanak

Bajban van a pacsai önkormányzat. A település vezetői úgy számolnak, hogy a teljes iparűzési adó bevételüket elviheti a közvilágítás számlája. Néhány kilométerrel odébb, Nagypáliban viszont nem okoznak gondot az elszálló energiaárak, ugyanis már alig használnak fosszilis energiát, a falu 90 százalékban zöld energiával működik - derült ki az ATV Híradó riportjából.

Elhullott ágakat, gallyakat gyűjtenek a pacsai önkormányzat alkalmazottai, így próbálnak spórolni, mivel az elszabadult energiaárak miatt a gázkazánok mellé az önkormányzati épületekbe vegyestüzelésű kályhákat is beszereltek. A polgármester azt viszont egyértelműen megtiltotta, hogy ép fákat kivágjanak, de az áramszámla hatalmas terhet jelent a településnek.

„Az iparűzési adó bevételünk 35 millió forint volt ha ezt a 3 és fél millió közvilágítási díjra levetítjük, hogy amit hallunk a hírekben hogy az áram díja tízszeresére fog megnőni akkor ez könnyen lehet éves szinten 40 millió forint tehát láthatjuk, hogy az iparűzési adónk teljesen erre megy el, akkor sem tudjuk fedezni" – fogalmazott Kelemen Tamás, a település polgármestere.

A zalai Nagypáli viszont hamarosan teljes egészében önellátó lehet az energia tekintetében. A település vezetése 1996 óta szinte minden szabad forintját az alternatív rendszerek megvalósításába fekteti nagyon sok épületre napelemet helyeztek fel, napkollektorok borítják például a fedett parkoló tetejét, de szélgenerátort és hőszivattyús rendszert is kialakítottak.

„89 százalékon állunk a megújuló energia aránnyal, az energia mixben. a mintegy 10 % a fosszilis energia még azért van az önkormányzati épületegyüttesben és az önkormányzati egyéb objektumokban, mert a pandémia elvitte azt a pályázatot amiből, már 100% falu lennénk” – fogalmazott Köcse Tibor, Nagyapáli polgármestere.

A település célja hogy egy éven belül teljes egészében zöldek legyenek. Szalai Réka a Pályázat NKFT Nagypáli ügyvezetője elmondta, hogy nagyon fontos szerepe volt ebben a pályázatoknak, mert azokat folyamatosan figyelik.

A település polgármestere nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen azt tervezi hogy néhány év múlva már annyi zöld energiát fognak termelni, hogy a többletet úgynevezett Power bankokban raktároznák el.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Orbán: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie

Fotó: MTI/Máthé Zoltán A hosszútávú gázszerződésről, a kormány családpolitikájáról és a kormányzati intézkedések zöld szempontjairól is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában. Orbán Viktor miniszterelnök a tervezett családpolitikai intézkedések között említette: ha egy nő vállalja, hogy 25 és 30 éves kora között vállal gyereket, akkor 30 éves koráig nem kell majd szja-t fizetnie - írta az MTI. Dúró Dóra (Mi Hazánk) kevésnek és nem elég hatékonynak tartotta a kormány családpolitikai intézkedéseit. Szerinte a gyermekvállalás helyett ma az sokkal jobban foglalkoztatja a családokat, hogy ki tudják-e fizetni a rezsit, lesz-e tanár az iskolákban és hogyan oldják meg, ha ismét online oktatás lesz. Kitért arra, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és az autógyárak annyi pénzt visznek ki az országból, amennyit a kormány a rezsivédelmi alapra fordít. Sürgette a lakhatási problémák megoldását, a gyermekek után járó családi adókedvezmény inflációkövetővé

610 ezer forinttal tartozott, elvette a nyugdíjas férfi házát a végrehajtó

Az egyedül élő, beteg férfi 40 millió forintot érő családi házát 15 millió forintért adta el egy budapesti végrehajtó cég. Az ongai Németh Károly 610.000 forintos alaptartozása az elmúlt tíz évben a kamatok miatt a tízszeresére nőtt. A férfi fizetne, a nyugdíjából levonhatnák a részleteket, de a bíróság már nem reagált a kérvényeire, a végrehajtás elhalasztására, jogerőre emelkedett az eljárás - írja a Blikk értesüléseire hivatkozva az ATV . Az új tulajdonos , a Budapesti Ingatlanforgalmi Kft. 15 millió forintot fizetett az ingatlanért. "Elismerem a tartozásom, fizetni akarok, mégis utcára tettek. Próbáltam kérvényezni, hogy kaphassak egy kis időt, de senki nem segített. Onga polgármestere elhajtott, mondván, nem az ő hatásköre, a bíróságra személyesen mentem be egy halasztási kérelemmel, majd a végrehajtótól tudtam meg, hogy elutasították, mert én hivatalos választ nem kaptam" - mondta a lapnak a férfi. Kádár Petra Pálma végrehajtó elmondta, a rendőröknek nem akadt dolguk, N

Palkovics elmondta, mi a legoptimistább forgatókönyv a fűtési szezon átvészelésére

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent Magyarország energiakitettsége - mondta a technológiai és ipari miniszter kedden az 52. Nemzetközi Gázkonferencián, Siófokon. Palkovics László az eseményt megnyitó előadásában hozzátette: tíz éve az országnak csak két földgázátadó helye volt, jelenleg - bár az infrastruktúra megvan -, csak Szlovénia felé nem működik a gáz átadása és átvétele. "Most északi és keleti irányból kevesebb földgáz érkezik, de a hosszútávú földgázvásárlási szerződések és a piaci viszonyok lehetővé teszik, hogy a szükséges földgázt be tudjuk szerezni" - jelentette ki. Közölte: a hazai földgáztároló-kapacitás töltöttsége hétfő reggel 72 százalékos volt. Azt mondta, "ha (...) a déli irányból érkezik földgáz, a piacról tudunk gázt szerezni, a legoptimistább forgatókönyv szerint a fűtési szezont úgy át tudjuk vészelni, hogy nem fogy el a kereskedelmi gázmennyiség, csak valamikor márciusban. A tárolóink töltöttsége biztosítja, hogy ez a tél kezelhető lesz"