Elhullott ágakat, gallyakat gyűjtenek a pacsai önkormányzat alkalmazottjai, hogy spóroljanak

Bajban van a pacsai önkormányzat. A település vezetői úgy számolnak, hogy a teljes iparűzési adó bevételüket elviheti a közvilágítás számlája. Néhány kilométerrel odébb, Nagypáliban viszont nem okoznak gondot az elszálló energiaárak, ugyanis már alig használnak fosszilis energiát, a falu 90 százalékban zöld energiával működik - derült ki az ATV Híradó riportjából.

Elhullott ágakat, gallyakat gyűjtenek a pacsai önkormányzat alkalmazottai, így próbálnak spórolni, mivel az elszabadult energiaárak miatt a gázkazánok mellé az önkormányzati épületekbe vegyestüzelésű kályhákat is beszereltek. A polgármester azt viszont egyértelműen megtiltotta, hogy ép fákat kivágjanak, de az áramszámla hatalmas terhet jelent a településnek.

„Az iparűzési adó bevételünk 35 millió forint volt ha ezt a 3 és fél millió közvilágítási díjra levetítjük, hogy amit hallunk a hírekben hogy az áram díja tízszeresére fog megnőni akkor ez könnyen lehet éves szinten 40 millió forint tehát láthatjuk, hogy az iparűzési adónk teljesen erre megy el, akkor sem tudjuk fedezni" – fogalmazott Kelemen Tamás, a település polgármestere.

A zalai Nagypáli viszont hamarosan teljes egészében önellátó lehet az energia tekintetében. A település vezetése 1996 óta szinte minden szabad forintját az alternatív rendszerek megvalósításába fekteti nagyon sok épületre napelemet helyeztek fel, napkollektorok borítják például a fedett parkoló tetejét, de szélgenerátort és hőszivattyús rendszert is kialakítottak.

„89 százalékon állunk a megújuló energia aránnyal, az energia mixben. a mintegy 10 % a fosszilis energia még azért van az önkormányzati épületegyüttesben és az önkormányzati egyéb objektumokban, mert a pandémia elvitte azt a pályázatot amiből, már 100% falu lennénk” – fogalmazott Köcse Tibor, Nagyapáli polgármestere.

A település célja hogy egy éven belül teljes egészében zöldek legyenek. Szalai Réka a Pályázat NKFT Nagypáli ügyvezetője elmondta, hogy nagyon fontos szerepe volt ebben a pályázatoknak, mert azokat folyamatosan figyelik.

A település polgármestere nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen azt tervezi hogy néhány év múlva már annyi zöld energiát fognak termelni, hogy a többletet úgynevezett Power bankokban raktároznák el.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések