Előre megyünk nem hátra: a magyarországi kenyér, a hús és a sajt drágulása is rekordot döntött Európában

Magyarországon mérték az unió legmagasabb élelmiszerinflációját augusztusban az egy évvel ezelőttihez képest: a kenyér, a hús, a sajt és számos alapvető élelmiszer nálunk drágult a legjobban - írta a 24.hu.

A kenyér ára messze nálunk drágult a legnagyobb ütemben: az Eurostat adatai szerint augusztusban 66 százalékkal volt drágább a kenyér, mint egy évvel ezelőtt. A második helyezett Litvániában csupán fele ekkora volt a kenyérár-emelkedés.

A Magyar Pékszövetség elnöke az RTL híradónak azt mondta: a kenyérárak tovább drágulnak, ugyanis a lisztár emelkedés még nem állt meg.

A liszt ára háromszorosára emelkedett, emellett nagyon nagy mértékben nőttek az energiaárak, a bérek és a logisztikai költségek is, ráadásul információik szerint a liszt árának emelkedése még nem állt meg, ugyanis októberben is emelést terveznek a malomipari vállalatok.

Hozzáteszi: a magyar kenyérárak jóval alacsonyabbak voltak egy éve, mint a környező országokban és még ezzel a drágulási ütemmel sem zárkóztak fel a német vagy az osztrák szintre.

Az alapvető élelmiszerek összességében mintegy 34 százalékkal drágultak, ez a legrosszabb adat az EU-ban, az uniós átlag mindössze 14,3 százalék.

A tej, a sajt és a tojás ára is hazánkban drágult leginkább, 49,5 százalékkal. Az uniós átlag ezzel szemben 19,7 százalék - írta a Népszava.

A GKI Gazdaságkutató felhívta a figyelmet arra, hogy még a forint inflációjának mértéke sem indokolja az élelmiszerárak ekkora emelkedését. Molnár László, a GKI vezérigazgatója elmondta, a mérték euróban számolva is magasabb, mint az uniós átlag.

Hornyák József, a Portfolio elemzője úgy látja, több kormányzati intézkedés is hozzájárult az árak drasztikus emelkedéséhez. Ilyen például a kiskereskedelmi szektort sújtó különadó, hiszen a vállalatok igyekeznek átterhelni azt a lakosságra, emellett növelik a drágulást az árstopok is, mivel a nem árstopos termékeken kompenzálják a veszteséget.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések